“100 bitnih razloga zašto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković

“PREDGOVOR AUTORICE

Rijetka je privilegija roditi se kao čovjek, iako je to iluzorno rođenje, ali rođenjem kao čovjek jedini je način na koji možeš sebe izraziti.

Pružena nam je rijetka prilika našim rođenjem kako bismo mogli pronaći samospoznaju i otkriti se u svoj svojoj istinskoj prirodi.

Ne bacajte svoje vrijeme koje vam je dato za vašu ekspanziju, za vaš rast bespotrebno. Svrha našeg života je biti u ovom rođenju, u ovom obliku, na ovom planetu i postati apsolutno slobodni i oslobođeni od svih prepreka, jer došli smo ovdje da budemo sretni i da rastemo kao duše.

Da biste bili tamo gdje nikada niste bili, trebate napraviti nešto što nikada niste napravili.

Od srca,
Anita!”

“Nova knjiga na portalu http://digitalne-knjige.com/

“100 bitnih razloga zašto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković

Digitalnu knjigu “100 bitnih razloga zasto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković predstavit ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

OSVRT NA KNJIGU

“100 BITNIH RAZLOGA ZAŠTO BITI VEGETARIJANAC / VEGAN”

ANITE VUKOVIĆ

Ovo je druga knjiga koju je napisala Anita Vuković i to je knjiga koja govori o temi u kojoj i sama živim, a to je vegetarijanstvo / veganstvo, ljubav prema životinjama kao ravnopravnim bićima ovog planeta i spoznaja čovjeka, da se može prehranjivati na sasvim drugi način, a ne na temelju boli drugog živog bića kojem oduzima život.

“Čovjek je ono što jede.” (poslovica)

Što je život? Nešto darovano nam od Boga, kako nama ljudima, tako i drugim živim bićima ovog planeta. Iako je čovjek tzv. “svežder”, ipak postoji slobodna volja, opet darovana nam od Boga, da sami odlučimo što ćemo unositi u sebe da bismo mogli preživjeti.

Životinje imaju dušu. Svatko tko pogleda u oči psa, mačke, teleta, krave ili bilo koje životinje, u njima vidi – nešto. Što se to vidi u očima na primjer, psa? Cijeli život sam imala pse: 3 dečka i 3 cure, 6 divnih prijatelja, od kojih je 5 otišlo u Nebo, a Maša, moja curica border collie, ostala je sa mnom. Stara je 6,5 godina i to je posebno biće koje sa mnom – priča.

Njene oči su bile inspiracija za naslov moje 10. zbirke “Oči pune zvijezda” i sada ostaje pitanje zašto sam izabrala baš taj naslov “Oči pune zvijezda”? Pa vrlo jednostavno, jer svaki put kad je pogledam i dok gledam u te njene predivne oči, u njima je uvijek svjetlost milijarde zvijezda, svjetlost koja sjaji otkad nam je došla u naš mali dom 13.02.2016. Rođena je 26.12.2015., točno mjesec dana nakon odlaska naše Šuškice i unijela je u naše živote dinamiku, svjetlost, veselje, radost, smijeh, trčanje, skakanje, posebno lajanje kad netko zvoni i posebno lajanje kad ona nešto hoće. Dakle, moja Maša i njene oči pune zvijezda su inspiracija naslova moje 10. zbirke poezije.

U očima se ogleda duša živog bića, a svako živo biće osjeća, kako je to lijepo napisala Anita u ovoj knjizi, bol, tugu, radost, sreću, povrijeđenost i još puno emocija. Tko to nije nikad vidio, mislim da ne govori istinu, jer svi smo imali kućne ljubimce i vidimo u njihovim očima toliko široku paletu osjećaja, da njihove oči jednostavno – pričaju. Te oči pričaju sve ono što oni, bića ispod govorne razine, ne mogu verbalno izraziti kao ljudi, već nam to pričaju – očima.

Odluka da postanem vegetarijanka je došla baš zbog tih osjećaja, ali i zbog zdravlja i to 1996. godine i nisam se pokajala. Puno ovakvih ukusnih recepata koje nam je Anita prezentirala u svojoj knjizi možemo koristiti u svakodnevnom životu pa kako vi, dragi čitatelji, tako ću i ja iskoristiti puno toga što nisam ni znala, a što nam je Anita ovdje prezentirala.

Kad čovjek konzumira meso, automatski u sebe unosi i tzv. “otrov bola” koje živo biće ispušta u svoje tijelo kad mu oduzimaju život. Jedući meso ubijene životinje taj otrov bola čovjek unosi u sebe i ne znajući da unosi otrov koji dalje truje njegovo biće donoseći razne opasne bolesti, kancerogene supstance i sve ono što je to živo biće imalo. Otrov bola je najopasnija supstanca koju čovjek može unijeti u sebe jedući meso, a da ne govorim o crvenom mesu koje je izvor mnogih bolesti.

Odluka da postanem vegetarijanka raščistila je u meni puno nedoumica, puno zabluda, počela sam jasnije gledati i drugačije shvaćati i razumijevati svijet.

Znam, da će i ova knjiga koju je napisala Anita Vuković doprijeti do svijesti čitatelja, jer svaki čovjek koji prestane jesti meso, spašava nebrojeno drugih života živih bića, a i postaje zdraviji i sukladniji životu na ovom našem divnom planetu.

Jadranka Varga,

pjesnikinja, Zagreb, 21.04.2022.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/avukovic2.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu http://digitalne-knjige.com/ priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala
http://digitalne-knjige.com/

6 komentara za "“100 bitnih razloga zašto biti vegetarijanac/vegan”, Anite Vuković"

 1. ShadowOfSoul
  ShadowOfSoul
  10/05/2022 at 9:38 am Permalink

  bravo, čestitam autorici Aniti Vuković na još jednoj odličnoj knjizi koju sam pripremila za e-objavu, a gsp. Nenad Grbac, naš urednik je obradio i objavio ovu knjigu.

 2. Marija
  Marija
  10/05/2022 at 4:41 pm Permalink

  čestitam, ali molim ispraviti – čovjek. Kratak refleks glasa jat.

 3. Mihaela
  Mihaela
  10/05/2022 at 5:21 pm Permalink

  Neugodno je vidjeti na početku objave pravopisnu grešku koja se ponavlja. Predlažem da objavite samo svoj tekst, jer uredništvo vodi računa o jezičnoj ispravnosti, što bi bio prvi uvjet preporuke za knjigu..

 4. ShadowOfSoul
  ShadowOfSoul
  10/05/2022 at 5:28 pm Permalink

  hvala, draga Marija, ispravljeno je 🙂

 5. ShadowOfSoul
  ShadowOfSoul
  10/05/2022 at 5:28 pm Permalink

  Mihaela, greška se potkrala i ispravljena je… hvala

 6. Mihaela
  Mihaela
  10/05/2022 at 5:48 pm Permalink

  Odlično. To je velika prednost digitalnih knjiga.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.