Cipele boje sunca

Danas pođoh u šetnju da uhvatim još malo zubatog sunca i svježeg zraka, puhala je Bura , prvo što uhvatih je stari kaput na vješalici i žurno ga obučem , a onda nataknem i stare podrapane cipele boje sunca. Zamijetih poglede prolaznika od kojih neki imaju još kratke rukave, neki veste ili kratke jakne no ja se žurim na plažu, kamenčići mi ulaze u moje podrapane cipele, ne gledam kud hodam već upijam nebo i more. Nebo je svijetloplavo i kao da je neko dijete u igri  raščupalo šećernu vatu po njemu, kroz komadić te nebeske vate nazire se blijed mjesec, a više u stvari i ne puše Bura , valovi do obale dolaze sa zapada. Na maslinama grane se ljuljuškaju , a masline plešu valcer . Sunce baš i ne grije nego je trenutno samo ukras na nebu. Sjednem na svoju vjernu klupu i brojim valove , ušuškala se, zavukla ruke duboko u džepove  i baš mi je dobro u starom kaputu, toplo.

Sunce se bliži otoku, sad mijenja boje , nebo više nije plavo, a sa zapada se crveni , pomislim i sutra bit će vjetra, na čas poželim pucketanje vatre iz kamina i od same pomisli već mi je toplije.  Ona koja voli nove haljinice, štiklice, danas navukla traperice, za mene neobično , ali baš se osjećam dobro, jedino ove stare cipele , sjetim se koliko smo vremena provele zajedno, koliko neispitanih staza prošle , koliko pamte šaputanja mora i mirisa školjki, ali danas u njima  teško kročim, sporo, izvrćem noge  pa čak i kamenčići žuljaju, ne mirišu više na lutanja i školjke. Kad dođem kući, odluka je konačna, ove stare cipele boje sunca nisu za nove horizonte , idu tamo gdje im je mjesto- u smeće.

6 komentara za "Cipele boje sunca"

 1. Krebs
  09/10/2019 at 3:52 pm Permalink

  Novi horizont- smece!! Ene , lp !!

 2. Marija
  Marija
  09/10/2019 at 5:10 pm Permalink

  Za cipelama otići će stari kaput, pa čovjek, jer sve ima vijek trajanja. Sviđa mi se kako si im ipak na neki način otpjevala opijelo sjećajući se. Lijepo si prenjela pejzaž u zbivanje, a te cipele kao lajtmotiv provlače se cijelom impresijom. I slika je lijepa u svojim ravnim plohama!

 3. ENEDIEL
  ENEDIEL
  09/10/2019 at 5:22 pm Permalink

  Hvala Marija , moj pokušaj pisanja priča 🙂
  Lijep pozdrav

 4. AnjaL
  09/10/2019 at 5:30 pm Permalink

  Lijepo, jednostavno i životno s dahom prolaznosti. A i fotografija je predivna. LP🙂

 5. katarinab
  katarinab
  09/10/2019 at 11:05 pm Permalink

  Sviđa mi se priča i način na koji si prikazala tu šetnju kao da sam i ja prošetala istim stazama, vidjela to nebo, more i osjetila vjetar kako me miluje po licu. Cipele su prošle to što su trebale i vrijeme je da se oprostiš od njih i u drugima (novima) kreneš u novi dan.
  Lp! ☺

 6. ENEDIEL
  ENEDIEL
  10/10/2019 at 7:01 pm Permalink

  Hvala Spo, Anjal , Katarina na komentarima i odvojenom vremenu za pročitati priču.
  Lijep pozdrav svima

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.