Dostojanstvo u srcu čovjeka

Svaki je čovjek jedinka za sebe, kombinacija vrlina i mana, osjećajnih, umnih i fizičkih sposobnosti. Ja samo mogu izgraditi i mijenjati sebe i pokušati uvjeriti druge da ne sude drugomu iz svog uvjerenja i pogleda. Od napornih ili zlobnih ljudi treba se distancirati jer oni drže da su naj u svemu. Svi smo mi rođeni nevini i čisti kao anđeli. Odgoj, obrazovanje i životna iskustva oblikuju um, način razmišljanja i postupanja. Sve ima svoj uzrok i posljedice.Razvoj tehnologije doveo je do promjene klime koju svi osjećamo. Egoizam i pohlepa podijelio je svijet na bogate, siromašne i one koji umiru od gladi. Krvavi sukobi predugo traju na ovoj našoj planeti.strašne nepravde stvorio je čovjek vlasnik kapitala i oružja. Svem tom zlu suprotstavlja se dobrota čovjeka sa srcem punim ljubavi. Ljubav vodi život i daje snage za novi polet stvaranja ljepote i pjesme življenja. Zlo ne može pobijediti život samo je mučno suočavanje sa iskušenjima koja dolaze od kratkovidnih i egoistićnih ljudi! Čovjek je dobrotvor i žrtva svoje naravi, uma osjećaja i instinkta. Civilizacije su nastajale, razvijale se i nestajale urušavajući se u stare odnose i klijajući u nove. Čovjek čezne i želi stvoriti bolji, ljepši i pravedniji društveni poredak. Činjenica je da čovjek nije u stanju oživotvoriti dobre namjere i stvoriti pravedan mir na svijetu.

Isusov dolazak na Zemlju,
Božja je intervencija iz ljubavi
da otvori oči srca i uma u istini čuvara,
graditelja i sijača pravde i mira …

Bog je posuo zemlju zlatom i stvorio divan živi svijet u savršenom skladu razvojaPrirode.
Čovjek je svojim djelovanjem kroz stoljeća narušio harmoniju u hranidbenom lancu i prigrlio logiku uništavanja i pokoravanja u ime razvoja. Nasmijao se u Božje opomene i razvio ćud svoje dvolićnosti. Prezreo je mirotvorstvo i solidarnost i stvorio vladavinu oružja i kapitala po principu jači izrabljuje slabijeg. Krvavi sukobi i danas traju, podlost i mržnja stvaraju razdor. Spokoj i nespokoj natapaju naše vrijeme. I uvijek ista sirotinja nastanjuje svijet i spašava Križ nade i vjere u bolje sutra. Može li ljubav preobraziti pohlepu i zaustaviti nezasitnu glad za materijalnim bogatstvom. Čovječstvo u srcu u našim je rukama i oblikuje stvarnost i danas, nemirnu stvarnost u kojoj živimo i sanjamo bolje sutra …

Zdenka Kirin iz proznopoetskog ciklusa “Zov Daljina”

 

12 komentara za "Dostojanstvo u srcu čovjeka"

 1. Marija
  13/04/2013 at 3:32 pm Permalink

  Može li ljubav preobraziti pohlepu i zaustaviti nezasitnu glad za materijalnim bogatstvom.
  Ne ljubav, odgovornost. 🙂

 2. Alberto Sompis
  13/04/2013 at 3:34 pm Permalink

  Svaki je čovjek razapet između vlastite sebičnosti i Božjeg dara, divote svijeta njegovog stvaranja u kome mu je dozvolio život vjerujući da u čovjeku ima dovoljno poštenja da poštuje njegovo dijelo, a ne pohlepno ga iskorištava koristoljubljem – klinom na drugom kraku istog križa ili raspela ljudskog kome je nasuprot silovitost Božanske milošte koja slavi davanje života, a ne otimačinu, smrt i uništenje samo za zadovoljavanje vlastite pohlepnosti.

 3. Alberto Sompis
  13/04/2013 at 3:41 pm Permalink

  PS.
  Svaki je čovjek dakle uspjeh ili neuspjeh ili posebnost osobnog riješenja ili mjesta na kojem je razapet između djelovanja tih dvaju suprotnih sila ljudskih SEBIČNOST i POHLEPA i Božjih LJUBAV i DARIVANJE ŽIVOTA.

 4. Alberto Sompis
  13/04/2013 at 3:49 pm Permalink

  a to je dakako onaj KRIŽ koji svaki čovjek nosi svojim životom ili oblikovanja svog postojanja u svijetu gdje živi

 5. Mario
  13/04/2013 at 4:23 pm Permalink

  Čovjeka, kao kompletno biće, teško mi je razumjeti, a sebe samoga možda još i više 🙂 Odličan tekst!

 6. Consequence
  13/04/2013 at 4:52 pm Permalink

  “Srce je prijevarno više svega i opako; ‘ko će ga poznati?” Jerem. 17,9
  “Jer iz srca ljudskog dolaze zle misli…” Matej 15,19

 7. tulipan
  13/04/2013 at 8:00 pm Permalink

  Ono što je u početku malo i što raste u miru i ljubavi,ljudima se ne čini velikim.Baveći se malim stvarima,mudar čovjek sije sjeme velikih stvari.
  Zato nema isprike zbog ovog,onog,nečeg.Sami snosimo odgovornost za to što sijemo od najmanjih detalja,počevši od misli.
  Jako mi je drago što sam pročitala ovu prozu.
  Topli pozdrav!

 8. z.kirin
  13/04/2013 at 11:51 pm Permalink

  Hvala na ovakvom osvrtu na moj tekst – sažetak razmišljanja o traganju za istinom kao ljudsko biće u ovom zaista turbulentnom vremenu. Tehnika nas je odvela u virtualni svijet-čovjek je genije, ali cijena tog razvoja je velika. Da li je mudra odluka prekomjerno iskorištavanje zemaljskog bogatstva pa zatim grozničavo bogaćenje zasnovano na uništavanju malih proizvođača i na izrabljivanju radnika. Kriza morala dovela je do koncentracije novca(kapitala). Moć, vlast i bogatstvo u rukama drže kompanije bogataša, dok radnici postaju najamnici i jedva preživljavaju. Da Marija odavno je ljubav ispražnjena od pravog značenja – ulaganja, uživanja i odgovornosti. Ali svoj dio odgovornosti za društveni razvoj snose i građani jer biraju vlast. a opet svi smo trebali biti podučeni o demokraciji. Samo aktivni građani mogu prisiliti vlast da radi posao za koji je plaćena. Uređenu državu stvaraju i osvješteni, prosvjećeni i obrazovani građani. Politika je časno i odgovorno zanimanje, Čovjek smo zato što imamo Božju iskru ljubavi kao pokretačku silu stvaranja. I u pjesmama i u prozi dotaknem neku vrlinu i manu čovječju, a oslanjam se na obrazovanje i na osobna iskustva. I smatram da samo kroz međusobni dijalog i razmjenu mišljenja moguće je doći do pomirenja naših različitosti. Sretno društvo je ono koje njeguje zajedništvo u radosti i boli. Religija kao institucija često je korištena protiv naroda. Osim toga vađenje citata iz Biblje, pogrešno je jer zamagljuje Božju poruku Ljubavi za sve ljude svijeta. Bog nas ne vrednuje po tome da li se mi klanjamo ili krstimo nego po tome kako živimo i radimo za ljubav i mir među nama. Svatko je odgovoran za izgovorenu riječ mržnje i laži, za djela licemjerstva i prevare kao i za neosjetljivost i indiferentnost prema drugom u potrebi i nevolji. Topli pozdrav svima !!!

 9. Consequence
  14/04/2013 at 8:51 am Permalink

  Vađenje citata iz Biblije u smislu spoznaje gdje se nalazi uzrok problema ovoga svijeta kakvim ga opisujete, nije pogrešno.
  Dakle, uzrok je grijeh. I ljudsko srce ispunjeno grijehom.
  Iz takvog srca dolaze zle misli koje odvode čovjeka daleko od Boga i guraju čitav svijet u situaciju u kakvoj jest.
  Božja intervencija ljubavi iskazana Isusovim dolaskom na zemlju upravo je intervencija na ljudskom srcu. Intervencija je to spašavanja čovjeka i njegova srca od grijeha koji se u njemu nalazi. Također, intervencija je to iz ljubavi za sve ljude, jer svi su sagriješili i lišeni su slave Božje. (A Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina da ni jedan koji vjeruje u Njega ne pogine nego da ima život vječni.) To je Spasenje i Ljubav za sve.
  Srce slobodno i čisto od grijeha nije izvor zlih misli i opačina i ne može sijati oko sebe zlo koje u svijetu vidimo. Ako je čovjek iznutra čistoga srca i njegovo je djelovanje prema vanjskome svijetu takvo, čisto i jasno.
  Lijep pozdrav i ugodan dan želim. 🙂

 10. z.kirin
  14/04/2013 at 5:09 pm Permalink

  Čovjek je jedino biće kome je data slobodna volja da odlučuje i izabere put kojim će koračati, vrijednosti koje će prihvatiti i razvijati. Ali to nije tako u stvarnosti svijeta u kome živimo.Odgoj i obrazovanje formiraju dijete u dobru ili lošu osobu, a razum je svjetlost ljubavi i morala. Razumijevanje prema drugomu je način osobnog rasta u življenju i zagovaranju dostojanstva u nama po ljubavi Božje prisutnosti. Samo nesebična ljubav podiže i preobražava palog, nesretnog, nemoćnog i očajnog čovjeka. Caritas je ljubav na djelu. Mehanizam izrabljivanja i nepravde je globalni problem. Možemo mi govoriti što hoćemo, ali čovjek je posijao i sije krvave tragove u vrijeme svoje vladavine – Bog je posijao ljepotom ovaj vrt života u svemiru. A naša zahvala je licemjerstvo i u vjeri, nažalost !!!

 11. Consequence
  14/04/2013 at 6:25 pm Permalink

  Ima nade za nas, g. Kirin! Isus je umro i za našu nezahvalnost i za naše licemjerstvo, On briše sve naše krvave tragove koje smo posijali kroz povijest. Da nema te nade bili bismo zauvijek izgubljeni. Veličina Njegove ljubavi je u tome da je došao umrijeti za izgubljene grešnike od kojih sam prva – ja. Veće ljubavi od ove nema, da netko položi svoj život za drugoga. Tu Njegovu ljubav sam u svome životu iskusila. I ne može me nitko odvojiti od Njegove ljubavi.

 12. z.kirin
  15/04/2013 at 10:23 pm Permalink

  Orosti Consequence, ali nitko te ne odvaja od Božje Ljubavi, a najmanje ja koja sam vjernica po odgoju, obrazovanju i vlastitom iskustvu, a nada uvjek postoji jer tu stazu utire ljubav, čovječštvo srca i životna snaga koja iznova klija, raste i donosi osmijeh na obraze. Čovjek po slobodnoj volji se opredjeljuje za put dobra i put zla. Čovjek je svjestan da svaka njegova odluka i ućinjeno djelo ima posljedice pa ipak se usudio dirnuti u hranidbeni lanac Prirode.. svi danas trpimo posljedice promjene klime … A osvajački, ratnički poriv zapravo ukazuje da se svjest kao potreba mira i razvoja slabo razvija – nasilje i ratovi plamte po svijetu. Svaki izum čovjek koristi za dobro i za zlo. Nepravda je bila i ostala u temeljima ljudskog društva. Ja ne zatvaram oči pred stvarnošću i vjerujem da će dobrota pobijediti i svakako ja sam za evoluciju i prosvjetljenje, a ne za revoluciju obespravljenih. Srdačan pozdrav !!!

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.