eho poezije

Jadranka Varga: O Č I

Ovo je lijepa noć
poput plavih očiju
jasno kristalna,
čista i nezaboravna.

U meni postojim “ja”,
u mojem “ja” živi duša,
ne… duša ne živi u mojem “ja”,
duša živi posebna,
ona je dio titraja srca,
treptaja oka,
ona je uvijek tu
kao na početku života,
kao na zalazu Sunca,
kao u sredini noći,
ako i pogledam
u taj turbulentni svijet
očima slijepima na svjetlost,
znam da će me titraj srca
dovesti do koraljne boje duše.

Dao si boju mom životu
i stigla sam do tebe,
doplovila je i moja lađa
prema tvojoj čistoj duši.

Vidim Mjesec,
približava se njegova punoća,
opet će biti zatamnjenih misli,
opet će biti iluzija, privida,
ciklus se ponavlja,
zato i gledam ovaj turbulentni svijet
očima slijepima na svjetlost,
gledam ih očima tame,
jer takav je taj turbulentni svijet,
ali srce je čisto i prečisto,
jer jedino očima duše
vidimo ljepotu života.

napisano: 06.12.2008. 17:12:42h na portalu Iskrica weblog, a iz 1. zbirke “SJENA DUŠE”
http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=279005

i 23.05.2014. objavljeno na portalu Magicus:
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/oci-20


http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

Ivan Dragičević: U SJENI SVOJE DUŠE

Znala mi je baka reći:
“sinko, ti si moja duša”,
znala je što to znači,
jer je bila na izvoru svjetlosti
koja nas svih obasjava,
al’ većina baku ne sluša.

Pogled na taj turbulentni svijet
koji obitava u sjeni duše,
duše koju ne vidi od sjene
ne vidi ljepote njene.

pjesme su iz zajedničke zbirke “EHO POEZIJE”

autori: Jadranka Varga – Sjena duše

i

Ivan Dragičević – EuM-Evanđelje u molitvama*


http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 (SJENA DUŠE) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

https://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul

14.09.2021. objavljeno na blogu:
https://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2021/09/1629536198/oci.html

JADRANKA VARGA – Moje pjesme je slijedio naš poznati pjesnik duhovno-refleksivne poezije gospodin Ivan Dragičević koji ima svoj blog:

https://blog.dnevnik.hr/idragi28

Sve je nastajalo vrlo spontano: … na blogu sam objavljivala moje pjesme koje se već nalaze u svim mojim do sada izdanim knjigama, a u komentarima je gospodin Ivan Dragičević obradio tu istu moju pjesmu i to na njegov način pišući u komentaru mog posta svoje viđenje te moje pjesme pa je takva pjesma kao eho odzvanjala i tako smo došli na ideju, da izdamo zajedničku zbirku poezije pod nazivom „Eho poezije“, jer to i je eho poezije: moja pjesma obrađena od strane drugog pjesnika.

To je nešto neobično što se do sad nije događalo na internetskim portalima i to na način na koji je gospodin Ivan Dragičević počeo obrađivati svaku moju pjesmu prije godinu i pol dana pa smo, kako sam već ranije navela, oboje došli na ideju, da objavimo ovu zajedničku zbirku poezije pod naslovom „Eho poezije“.

IVAN DRAGIČEVIĆ – Tvoje pjesme, Jadranka, nisu mi dale do kraja ostati budan, običan, svakodnevan, vraćale su me u san studentskih dana kada sam lakše hodao sa pjesmama, doticao bremenitu realnost uspinjanja strmim životnim stazama. Naši blogovi traju desetak godina otkako si zasjala u blogosferi svojim čudesnim koloritom riječi i slika samo sam čekao taj trenutak mira i on se ukazao početkom 2018.

 Čitao sam tvoje pjesme objavljene na blogu

 http://shadowofsoul.blog.hr

pjesme iza kojih su se skrilvale i zrcalile čitave zbirke pjesama, desetak, danas već petnestak i nakon svake pjesme svojim stihovima otkrivala si biserje novih neopjevanih pjesama kojima si me tjerala, da zavirim dublje u dubinu srca i da se susretnem sa tim labirintom nepreglednih želja koje si obasipala sjenom svoje duše.

 Iskrena duša rađa iskrenu poeziju, a ovo je u biti prijateljstvo nepoznatih ljudi, jer pjesnici se prepoznaju po pjesmama, cijene po pjesmama, žive sa pjesmama i u pjesmama i ne žele o drugima sve znati, jer im pjesma sve daje, govori, otkriva i vodi i onda kada je svjetlo ugašeno, pokazuje im put i u sjeni.

 Uzdizala si moje pjesme svojim riječima i sad su/sam tu, pored tebe, jer sam se usudio svakoj tvojoj pjesmi dodati još jednu i barem još jednu koja je ostala nedorađena, a ti… nisi se bunila, nisi htjela brisati ni one moje nedorađene pjesme pa su ostale na onom povlaštenom mjestu između komentara.

 Znam, voljela si pročitati i čuti eho svoje pjesme, a za to je trebalo razumijevanje sa stepenice iznad uobičajene stvarnosti na povišenom mjestu gdje je mogao doprijeti samo eho, a ti si ga prihvatila, znala pripitomiti pa čak i uspjela ukoričiti, uvezati, a ono što nije stalo u ovu neobičnu, rekao bih jedninstvenu zbirku „Eho poezije“, oni koji te znaju, znaju da se tvoje zbirke poezije svojim pogovorom ne dovršavaju, nego se one kao ova naša po svom ehu nastavljaju.

 Draga prijateljice, suradnice, ostajem ti zahvalan na uloženom trudu po kojem je ova zbirka izašla iz sjene na svjetlo dana.

 Ivan Dragičević,

Opatija, 09.05.2019.

3 komentara za "eho poezije"

 1. ShadowOfSoul
  09/01/2022 at 4:05 pm Permalink

  pjesnik Ivan Dragičević iz Opatije i ja izdali smo 2019. zajedničku zbirku poezije “EHO POEZIJE” … to mi je jako draga knjiga koja je izdana i kao digitalna knjiga, a i tiskana je

 2. Mihaela
  09/01/2022 at 4:41 pm Permalink

  ciklus se ponavlja,
  zato i gledam ovaj turbulentni svijet
  očima slijepima na svjetlo.
  Lijepo u stih umotana misao.

 3. Spome
  09/01/2022 at 6:25 pm Permalink

  Bravo !

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.