Harlekinova sloboda

Večeras spremam kofere kao što ih spremam svaku večer. Ponekad sanjam da opet idem na put. Sam. Da sam slobodan poput ptice i letim nisko između bandera i ispod žica međunarodnog dalekovoda. Posjećujem gnijezda slatkih golubica i promatram zlatna žitna polja isprekidana vijugavim potocima i razdijeljena pitomim šumarcima. Gledam s visine divljeg zeca i fazana i lovce s puškama u zelenim gumenim čizmama. Oni mene ne vide. Jer sam sokol, brži od daha precizniji od oka.
– Vaše visočanstvo, probudite se.
– Ha?
– Vaše visočanstvo stigli su!
– Tko?
– Pa izaslanstvo.
– Kakav je ovo bizaran san? Kakva li je ovo kruna na mojoj glavi?
– Ali vaše visočanstvo, oprostite, tražili ste tu krunu jer su u njoj afrički dijamanti i rusko zlato. Rekli ste, danas, kada mi u posjetu dolazi moćni Posejdon pokazat ću mu tko ima vlast na kopnu.
Zar sam uistinu car? Je li san bio san o slobodi? Ili je san ova partija šaha besmrtnih figura? Što je stvarno?
– Vaše visočanstvo, Posejdon je stigao. Nosi plavi morski plašt obrubljen bisernom pjenom, u kosi mu koraljna kruna, haljina mu sedefasta, a oko struka poput korde omotana niska crnih bisera. Što da učinim gospodaru?
– Probudi me. Snažno me prodrmaj u ramenima i probudi me iz ovog košmara. Ako je san pakirati Harlekinove rekvizite i skidati Harlekinovu šminku, tada mi pjevaj uspavanku da usnim divne snove.
U trenu zagrmi Posejdon.
– Harlekine!
Mesnati prsti cirkuskog ravnatelja i snažni glas prenuše me iz sna.
– Još nisi gotov. Pitam se, čemu uopće spremaš svaku večer kada ionako sutra moraš opet obući svoje odijelo.

4 komentara za "Harlekinova sloboda"

 1. Marija
  12/05/2013 at 5:43 pm Permalink

  San u snu, buđenje. tekst zaslužuje dublju analizu. Dobri su ti svi Harlekini. 🙂

 2. Iluzija
  12/05/2013 at 6:08 pm Permalink

  Hvala Marija, Harlekin mi daje slobodu. Ponekad mi padne nesto na pamet i pomislim eh to je za njega. neki isjecak, trenutak, osjecaj, cesto i slika ili situacija pa to preslikam na imaginarne likove iz cirkusa. nedavno sam gledala Charlie Chaplina epizodu u cirkusu, a rekla sam vec da me Picassov Harlekin fascinirao, tako sam mu dala ime. dijelom je razlog i to sto mi je prvio dio pao na pamet dok smo se vracali sa maskembala.

 3. Aljoša
  12/05/2013 at 10:58 pm Permalink

  Iluzijo, prepusti se i dalje mašti, osmjehuj se svom stvaralaštvu, ne moraju svi prepoznati poveznice koje vode autora, ali osjećaj koji se prenese se zbilja osjeti. Pozdrav Veliki 🙂

 4. Tonka
  14/05/2013 at 6:08 pm Permalink

  Zanimljiv razgovor u snu, kombinacija gotovo nemogućih događaja i osoba, sjajno, baš kako snovi donose. Pozdrav ti ostavljam.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.