Istinska poveznica

–         Da, i ? Što zaista time želiš reći ?
–         Više sam te cijenila kao ‘živog’ pjesnika. Stvarao si neopterećen, zaveden vlastitom vizijom. Imao si sposobnost ukrasti me, voljeti stihom. Danas se pretvaraš u ruinu istog. Strepim kako ćeš oronule tragove nekad sjajnih stihova i crtica ostavljati. Slutim tvoje razočaranje.
–         Ti ne znaš drugačije, zar ne ? Izraziti se ljudski, sirovo. Uvijek imaš jebenu potrebu kititi riječi ! – izustio je uz provku koju sam voljela na njegovim usnama. Možda je ovo trenutak kada se trebam oteti lirici i podastrijet mu sve ono što zaista bez uvijanja mislim – razmišljala sam, no ništa nisam poduzela. Ništa. Tipično za Ženu nedovoljno odvažnog pera, jezika i napuklog srca.

 
Upoznali smo se prije nekoliko godina na jednoj dobrotvornoj priredbi čija je svrha bila prikupljanje materijalnih sredstava za operaciju bolesnog djeteta. Donacijama za zajedničku zbirku nekoliko običnih, smrtnih pjesnika proizašlih iz mase istomišljenika zaljubljenih u pisanu riječ. Rekao je da se lijepo izražavam, naravno, priupitavši da li i sama pišem. Vrlo brzo spojili smo naše svjetove, one imaginarne jer u stvarnom svatko od nas ima svoj goli život. Ipak, kažu isti se pronalaze.

Nikada se nisam dovoljno posvetila mrtvim pjesnicima niti sam znatiželjno istražila stvaralaštvo čovjeka čije su kosti odavno zakopane, a pero ugaslo, odloženo. Zašto ? Nemam opravdanja, nemam niti izgovor. Jednostavno sam tu jer volim osjetiti nečiji napredak, pad, iskliznuće izvan ustaljenog kako bih i sama spoznala neke svoje potisnute želje kada je ispoljavanje ispisanih emocija u pitanju. To je ono što me uzbuđuje. Vlaži. Stati rame uz rame s čovjekom zrele, žive emocije. Živi sadašnjost jednako kao i ja. Troši taj goli život. Ljubav. Strahove. Mnogobrojna posrnuća i zajebe. Diše otvorenim plućima i podaje se svježini trenutnog nadahnuća.

Fascinirala me istinska poveznica. U njegovim djelima bilo je dovoljno žara da sprži moju kožu i ugrije mi utrobu. Sa mnom je na taj način i općio. Pisao je stihijski, ponekad do te mjere nepovezano da me izgubio negdje na pola pjesme jednako kao što se izgubim uslijed orgazma, da bih se pronašla s vlastitim srcem na dlanovima i promatrala kako živo kuca. Moja želja bila je stvarna. Pulsirajuća. Nije me zanimao njegov život izvan margina. Kakvog  je okusa njegova žena i da li ga zadovoljava. Ima li kućnog ljubimca kao i čvrste stupove prijatelja ili uz njega stoje ruševine od ljudi.  

Zanimao me njegov rad i voljela sam tog pjesnika sve do jednog lipanjskog jutra kada je na neodređeno vrijeme odložio svoje pero. Osjećala sam kako se nešto veliko dogodilo jer kada pjesnik odlaže svoje pero jedino što se može dogoditi je nešto veliko i od značaja – zar ne ? Danima sam se šuljala kao mačka oko njega ne bi li mi otkrio svoj razlog  pred kojim je očito pokleknuo. Uništio onaj dio sebe za kojim sam žudjela. No šutio je, šutio je tako i mene.

Tada sam se suočila s nečim što nisam željela vidjeti, opipati, doživjeti u bilo kojem kontekstu u ovome svijetu gdje smo izmiješali naša srca. Otkrila sam kako je godinama na tron postavljao svoju muzu s toliko pažnje da bi mu mogli pozavidjeti i mnogi mrtvi pjesnici čija djela su veličana. Ipak, nikada nisam otkrila da li je Žena kojoj je dao svoje srce i muškost u bezbroj ispisanih djela satkana od kostiju, mesa i krvi. Ostao mi je potpuno misteriozan. Zašto me to zanimalo ? Da li ju je sada grubo skinuo s trona ili je jednostavno izdahnula na njegovim rukama ? Jesam li u nekom periodu i sama bivala njegovim nadahnućem te ga nečim odgurnula od sebe, duboko rasjekla razočaranjem? – grubo sam odstranila tu misao jer bi dokazala kako se pjesnici kurvaju.

On  je bio drugačiji, On je imao samo jednu voljenu Ženu u stihu dok je istovremeno živio mnoge. Iskradao se iz bračne postelje i pohodio vlažne, bestidne žene koje se prodaju za mrvu strasti. O njima nikada nije pisao iako ih je svojim sjemenom punio. Što, što se zaista dogodilo ? Kada je život pjesnika zatajio i natjerao ga da odloži pero ? Ima li i mene tu negdje između redova na bilo koji način da sam prisutna i zašto se osjećam krivom ?! Nikada ga nisam pisala. Odgovor nije stizao čak niti onda kada smo se našli oči u oči. Kada me rastvorio svojim zjenicama i otkrio moju bezobzirnu laž. Pišem ga godinama.

Tada sam shvatila da će mi mnogi podastrijeti detalje o sebi. Slučajni prolaznici kroz moje vrijeme, neki beskućnici uvijek brižno udomljeni u mom srcu, podstanari čije prisustvo nisam naplatila, no ne i istinski pjesnik. On se nikada u potpunosti ne razotkriva. Nikada neću znati tko je ta Žena. Upravo o tome jednom kada se prekrije plaštom vlažne i trule zemlje svjedočit će njegova djela. Ipak, ne želim da me napusti, da napusti svoja djela. Ne sada kada ovako prodirem u sebe. Prstima inspiracije.

*
Silence

9 komentara za "Istinska poveznica"

 1. Alberto Sompis
  15/01/2013 at 9:50 am Permalink

  I ja ću o njoj ponešto reći. Ta jedna prekrasna dama nudila je jedinstveni pogled u tajanstvene dubine svog dekoltea, pećina na čijem dnu slute crni stalagmiti čipkastog grudnjaka i ružičasti stalaktiti bradavica. Imala je zanosni pogled i puno bračnih faza, toliko silno mnoštvo – njih pet u tri ljubavna ciklusa: prvi je bio umjetnički sa pjesnikom koji ju je opjevao pa slikarom što je slikao akt njenog nagog tijela… onda je došao red na privredu, tako reći malo poduzetništvo: slastičar koji ju je oblizao kao sladoled za kremu torte ili sladoled te krznar koji ju je samo gladio, češljao, milovao… zatim etapa nazovimo to intelektualnog bavljenja, ako tako nazovemo političara koji je samo puno obećavao…
  Nakon ta, (brojkom i slovom) 5 (pet) sklopljena braka – u raznolikim periodima različitih životnih iskustava uvijek svježe, neke nove veze kada su muškarci padali pred njom na koljeno pa bi im postala životna družica… a brak bi trajao neko krače vrijeme, godinu do dvije pa bi se razišli i poslije svih pet muževa koji su zdušno radili posao po načelima zanimanja – dakle unatoč ili usprkos tome njena je nevinost još uvijek netaknuta!!

 2. newenka
  15/01/2013 at 10:25 am Permalink

  sunce tl jubičasto perla!
  ostavila si me bez teksta…

  pusek

 3. Iluzija
  15/01/2013 at 10:31 am Permalink

  hm… bogata mašta, uvrnuto djelo 🙂
  Pitanje koje me kopka, koliko je tu stvarnih likova, nebitno je za bogatstvo izričaja.

  pozdrav 🙂

 4. Jim Corbet
  15/01/2013 at 11:28 am Permalink

  odličan tekst Perla, pozdrav !

 5. Majino..
  15/01/2013 at 12:04 pm Permalink

  sviđa mi se ..
  možda upravo taj detalj što nikada nećeš saznati tko je Žena kojoj je pisao, da li si i ti opjevana u nekoj od pjesama,
  ali da te je dotaknu na neki poseban način i to da ti imaš priliku pisati o tome, to itekako stoji

 6. songfordead
  15/01/2013 at 5:48 pm Permalink

  suština golog života nosi nam ljubav na dlanu, par koraka do relanosti, ali možemo li si priskrbiti par uzastopnih padova i porinuća, trajati dok teku rijeke granicama stvarnosti,
  prodrijeti nagonski, animalno, ali ipak sa poštovanjem kroz butine žudnje……..

  za ovo ti smjeli tekst skidam kapu kada nemam šešir
  uživaj draga Perlita
  vidim da si bila produktivna, lol
  sfd

 7. Marko Grubesic
  15/01/2013 at 9:04 pm Permalink

  Pretočila si u slova ono što te već duže tišti. Nadam se da će ti biti lakše a ja moram ovu blesavu intuiciju koja mi govori o kome se radi odalamiti po nosu 🙂 To se ne tiče ni mene a pogotovu ne moje blesave intuicije 😉
  Lijep pozdrav!

 8. blueperlaa
  16/01/2013 at 8:07 am Permalink

  Gorke istine jaz

  Laž stavljena u okove istine, korozijom nagrizle, sjedi na optuženičkoj klupi. Spuštene glave, teških vjeđa. Nemirnih, znojnih prstiju i suhih, napuklih usana. Žeđa.

  Večeras je istina moj krvnik. U njenim rukama naga je sudbina, iako je smrt tako besmisleno konačna. Jednom kad zakoračim s one strane tame u ustima više neću imati riječi za nas, male laži i gorke istine jaz. Glad.

  Ćutim nedorečenost. Klati se kao sječivo iznad tankog vrata, potiljka svih mojih nemira. Iščekujem krv. Priželjkujem crno. Zadnji otkucaj srca. I tišinu, naravno. Jedinog istinskog prijatelja da me isprati u vječnost kurvinskog nadanja.

  – Zar ništa više nije ostalo između nas ?

  @ Hvala svima na odvojenom vremenu, pažnji i ostavljenim slovima ispod mog sadržaja 🙂 Pozdraaav !

 9. songfordead
  16/01/2013 at 5:54 pm Permalink

  ako ti ponekad treba prijatelj drag koji ne cinka nikome, ne traži oči umorne da bi ih odao goblinima pustopoljine, ne pravi razliku između tišine i šapata u jutru
  ako ikada pomisliš na oštricu spoticanja kroz prolaznike koji te mjerkaju i vrebaju čudnu priliku sjeti se večeri i trgovačkog centra, pažnje kroz pera izloženih vremenu

  ne postavljaj nagost onima koji kidaju niti u uri, koračaj slobodna kao ptica na žici jer si posebna, puno pozdrava, sfd

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.