Minula godina

Bila je to godina koju sam prelomila golim rukama, zakopavši njene udove ispred oronulog oraha. Ovdje je trebala istrunuti pod zemljom, krvlju natopljena. Tvojom krvlju. Mojom. Oboje smo bili ranjeni. Ta godina i danas prkosi. Pronikla je s ovim proljećem. Raste i pupa u svom punom sjaju. Miriši na bol. Na sjećanje što lebdi iznad razrušenog zajedništva.

Bila je to godina sazrijevanja emocija, bujanja mojih osjetila i potreba. Godina tvojih iskonskih želja. Obostranih iskušenja. Ne mogu odrediti trenutak u kojem postajemo stranci ili smo to oduvijek bili ? Dva različita svijeta skučena pod istim krovom. Tvrda ljuska oraha što pukla je na pola pod teškim, tupim udarcem nepremostivih razlika.

Bila je to godina tvojih prvih udaraca. Godina stisnute šake i rasječene usne. Vrijeme u kojem otkrivam svoja lutanja, tvoja alkoholna vrenja ludila, razdvojene nam postelje i snove, tišinu unutar zidova i duša. Te godine željela sam na svojoj koži osjetiti drugačije dodire dlanova što odvode me putem smiraja.

Bila je to godina …

*
Silence

8 komentara za "Minula godina"

 1. svjetlost
  28/03/2012 at 6:53 pm Permalink

  Bilo kakva moja pohvala ne može biti vrijedna ovog zapisa.

  “Ta godina i danas prkosi. Pronikla je s ovim proljećem. Raste i pupa u svom punom sjaju. Miriši na bol. Na sjećanje što lebdi iznad razrušenog zajedništva”.

  Ta strašna godina u kojoj je stalo, prekinuto, prelomljeno, odstranjeno najljepše tkivo života – ljubav, radost, bujanje, čežnja!

  Sažeto, odlično, jezgrovito teku riječi… kao što bujica brze rijeke razara i nosi odrone, prepreke, koje joj stoji na putu ostvarenja – toka koji joj je prirodna zadaća…
  Čestitam na dobrom tekstu. Vraćam mu se ponovno. I čitam.

  VELIKI POZDRAV

 2. Jim Corbet
  28/03/2012 at 7:39 pm Permalink

  Tvrda ljuska oraha što pukla je na pola pod teškim, tupim udarcem nepremostivih razlika.

  Teško je prepoznati trenutak kada se treba razići, ljudi se uglavnom trpe pa i tuku jer misle da mogu promjeniti jedno drugo,razvod ili razlaz se nameće kao svojevrsni poraz, tu stradava i ego.

  Snažno napisano ali meni jako tužno, pozdrav Perla!

 3. Marija
  28/03/2012 at 7:41 pm Permalink

  Pjesma je kompozicijski podijeljena u tri cjeline, a svaka počinje sjećanjem; bila je to godina…U prvoj cjelini čitatelj doznaje da autorica još sjećanje na tu godinu nosi bolno u sebi, lomi ju, komada, zakopava, ali ona poput zlog cvijeća ponovno niče, raste i pupa u punom sjaju.
  Druga cjelina otkriva kako su bliske osobe u trenutku postale stranci, kako se svijet koji su živjeli raspolutio, a treća cjelina govori o surovosti i strahu, njegovim frustracijama i njenim žudnjama.
  Izraz je senzibilan, lirski, pripovijedanje u prvom licu doprinosi uvjerljivosti iskaza, rečenica je propusna, ritmična. Lijepu noć želim Perlaa. 🙂 🙂

 4. songfordead
  29/03/2012 at 2:21 am Permalink

  JUTRO PERLITA
  SDF

 5. blueperlaa
  29/03/2012 at 4:31 am Permalink

  @Svjetlost, moram iskazati zadovoljstvo odabirom tvojih riječi u dijelu komentara : ‘ odstranjeno najljepše tkivo života – ljubav, radost, bujanje, čežnja’ jer tako zorno opisuje moju emociju koju sam vam željela približiti. Hvala što me čitaš s razumijevanjem. Ovo je jedna od onih pjesama koje mogu teći u cijelom nizu stihova, sve dok iz njih ne iscrpim snagu doživljaja, bilo mog osobnog ili kao izričaj.

  Želim ti lijep dan !

  @Jim, jedno je kada se živi u kompromisu i kada žrtva koju moramo podnijeti ipak u konačnici urodi plodom i odnos između muškarca i žene – opstaje jer su mu temelji čvrsti a želje i potrebe dovedene u ravnotežu, a drugo je kada netko ostavi pola svog života u mraku, tuzi i boli. Vrijeme je nemilosrdno. Pokušala sam približiti samo neke detalje … Hvala ti što me čitaš.

  Ugodan dan !

  @Marija, uvijek ulaziš u srž i bitnost. Svaka cjelina počinja sa : Bila je to godina …čime sam željela istaknuti prošlost jednog vremena. Istina je da moja slova za mene imaju veću vrijednost kada ih ispisujem u prvom licu, iako je to nerijetko rizik da sam kao autor svakako percipirana 🙂 Hvala što pratiš moj rad.

  Uživaj u danu !

  @SFD, dobro jutro i tebi i idemo u nove radne pohode … lol

 6. faiza
  29/03/2012 at 11:02 am Permalink

  dobro napisano Perlo:))
  šta sve ne stane u jednu godinu
  pozdrav

 7. stefi
  29/03/2012 at 10:01 pm Permalink

  Bila je to teška godina Blu, na žalost mnogima istinita.Osmijeh šaljem:))

 8. blueperlaa
  30/03/2012 at 5:13 am Permalink

  Draga Faiza i Štefi …. hvala vam na pažnji 🙂

  Ugodan dan !

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.