moja nova 17. zbirka “Bijeli put”

slika: digital art i Nenad Grbac

http://www.digitalne-knjige.com/varga17.php

ISBN 978-953-354-278-2

“Za doći u zoru nema drugog načina,
osim kroz noć.”

Kahlil Gibran

17. zbirku poezije “BIJELI PUT” posvećujem mojoj dragoj prijateljici N.G. koja je uz mene dugi niz godina.

Po prvi put u ovoj knjizi su kao gošće pjesnikinje i moje drage prijateljice:

1. Sandra Petrž, književnica, glumica, pjevačica sa pjesmom „Neka druga ja“,

2. Anđa Jotanović, književnica, blogerica Angelija – Anđa Jotanović sa pjesmom „Put svjetlu“ i

3. Mirjana Pejak Peki, književnica, blogerica Mirjana Pejak Peki sa pjesmom „Ostavi mi svoju sjenu“.

“…Nova knjiga na portalu http://digitalne-knjige.com/

Drago nam je da vas možemo obavijestiti da je na portalu http://digitalne-knjige.com/ objavljena još jedna nova digitalna knjiga.

Zbirku poezije Jadranke Varga “Bijeli put” predstavit ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

“BIJELI PUT” JADRANKE VARGA

“Ovo je 17. zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga, naslov „Bijeli put“, isto kao i jedna pjesma u zbirci koja je posvećena autoričinom psiću koji se zove Maša, od milja nazvana i Mašenka. Ta je curica udomljena, jer bi bila napuštena, a sa vremenom je postala obiteljska ljubimica i veliki dio autoričinog života i odnosi se na brigu oko nje.

Dakle, centralna tematika ove zbirke je neka posebna autoričina osobna usamljenost u sebi i načini, da se ta usamljenost prevlada u našem svakodnevnom životu i bivstvovanju. Kao takva, ova poezija je egzistencijalnog karaktera, ali mislim da je većina djela koje je autorica napisala baš takva, uostalom zar poezija može biti drugačija, nego egzistencijalna?

Za ovu poeziju opet vrijedi, da iznosi naše ideale o svijetu, životu, čovjeku, a to je oblik ljudskog dovršenja ili čovjekove mogućnosti koji pokazuje kako je ljudska misao krhka i da se u stvarnosti ne može ostvariti, ali nas ti ideali vode. Na našem putu oni su kao signali na moru, kao svjetionici, dok plovidba još traje u prostranstvu sveobuhvatnoga. Mi doduše stalno pokušavamo dohvatiti ono što je najbliže i to rukovodeći se svojim idealima, ali mišljenje o sveobuhvatnom proširuje taj prostor, tu beskrajnu morsku površinu. Zato bit čovjeka ne leži u idealu koji se može fiksirati, nego samo u njegovom neograničenom zadatku, čije ispunjenje biva u realnoj životnoj situaciji i realnom svakodnevnom iskustvu.

Bit čovjeka se, dakle, ne otkriva u nečemu što je zatvoreno, u onome što se može tobože saznati, ona se ne iscrpljuje niti u cjelokupnosti njegovog postojanja kao što je to svijest ili njegov duh, nego je on sve to i on iščezava ili propada kada bilo koji od ovih elemenata ili načina njegove biti otpadne ili iščezne, a poezija je ovdje kao jedna naša sposobnost, da probudimo vlastita sjećanja preko kojih se vraćamo fundamentima, onoj nekoj skrivenoj dubini koja se osjeća u velikim trenucima, prožimajući sve načine sveobuhvatnog preko kojih naše biće dobiva na sigurnosti i izvjesnosti.

Schelling je to nazvao našom „znanošću koja je slična stvaranju svijeta“ kao da smo svim svojim bićem bili prisutni u poretku svih stvari i kao da je ono iščezlo u skučenosti našeg svijeta. Mi tonemo u bezdan sveobuhvatnog i beskrajnog. Kao takvi mi stojimo usred ništavila, a možemo osjetiti vlastito sebstvo jedino, ako smo sami pri sebi, a to znači da je uočavanje ove širine i dubine bezdana beskrajnoga moguće ukoliko izaziva sposobnost našeg unutrašnjeg promatranja i spremnosti za život, jer je i jedno i drugo moguće, kaže Jaspers:

„U supstancijalnom gubljenju sebe opažam ništavilo. U činjenici što sam sâm sebi poklonjen, opažam obilje sveobuhvatnoga. Niti jedno niti drugo ne može se iznuditi. Voljno mogu biti samo pošten, mogu da se pripremim za životnu avanturu i mogu da opominjem, ukoliko stvari nisu pravo. Ako mi ništa ne dolazi u susret, ako ne volim na primjer i ne poklanjam ljubav, ako se posredstvom moje ljubavi ne javlja ono što jest i ako se u tome ne ispunjava moja bit, onda ja postajem samo postojanje koje je upotrebljivo kao materijal.“

Međutim, čovjek nije samo sredstvo, nego je i konačni cilj, a to znači da se čovjek koji stvara nalazi pred dvostrukom mogućnošću, pod stalnom prijetnjom od ništavila i želje za vlastitim samoostvarenjem i to je, rekli bismo, krajnja poruka ove zbirke pjesama koje su jednostavne, obične, svakodnevne, a kao takve i sveobuhvatne i duboke.

Na tome autorici duboko zahvaljujemo.”

dr Zlatan Gavrilović Kovač,
književnik, Adelaide, 02.11.2020.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj). Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu http://digitalne-knjige.com/ priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://digitalne-knjige.com/ “

Zašto naslov “BIJELI PUT”? evo objašnjenja 🙂


slika: Shadow

BIJELI PUT
napisano: 30.05.2020. u 13:15h

postoji jedan bijeli put
koji vodi između
najljepših očiju na svijetu
taj put postoji
i gledam ga svaki dan
prije spavanja i pred san
kad se stisne uz mene
pa je zagrlim
i tako nas dvije spavamo,
a bijeli put mirno stoji
između najljepših očiju
na svijetu
i snove nam ne broji

9 komentara za "moja nova 17. zbirka “Bijeli put”"

 1. ShadowOfSoul
  15/01/2021 at 12:24 pm Permalink

  moja nova 17. zbirka poezije – naslov “Bijeli put” je vidljiv iz ove zadnje sličice 🙂

 2. AnjaL
  15/01/2021 at 5:53 pm Permalink

  Čestitam! 🙂

 3. gabi
  15/01/2021 at 6:39 pm Permalink

  Čestitam!☺

 4. ShadowOfSoul
  15/01/2021 at 6:48 pm Permalink

  @AnjaL – hvala od srca 🙂

  @gabi – hvala 🙂

 5. koko
  15/01/2021 at 7:25 pm Permalink

  Impozantna brojka rada i stvaranja. Čestitam!

 6. julija
  15/01/2021 at 7:41 pm Permalink

  Čestitam! 🙂

 7. katarinab
  16/01/2021 at 12:52 am Permalink

  17 X ČESTITAM! ☺

 8. julija
  17/01/2021 at 9:07 am Permalink

  Ta zadnja sličica je izvor svega dobrog. 🙂

 9. ShadowOfSoul
  17/01/2021 at 1:11 pm Permalink

  @koko – hvala 🙂

  @julija – hvala ti 🙂 da, ove oči su izvor svega lijepog 🙂

  @katarinab – hvala 17 puta 🙂 od srca 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.