nova knjiga Sandre Petrž “Madonine misli”

Tiskana je još jedna prekrasna zbirka poezije koju sam kompletno pripremila i obradila za tisak, a to je knjiga koju je napisala moja draga prijateljica književnica

SANDRA PETRŽ “MADONINE MISLI”

 

O AUTORICI

SANDRA PETRŽ nagrađivana je i svestrana umjetnica: skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, književnica, glumica, pjevačica i plesačica. Izdala je do sada 5 knjiga, a ovo je njena šesta samostalna zbirka.

Majka i supruga, multitalentirana umjetnica, spisateljica, pjesnikinja, koreografkinja, glumica, članica HDS ZAMP-a, tekstopisac, autorica glazbe i pjevačica, neko vrijeme je radila i kao urednica HR News portala. Trenirala je latinoameričke i standardne plesove i sa 16 godina samostalno vodila plesnu školu i natjecala se u bivšoj Jugoslaviji.

Svi je znaju kao patologinju iz serijala „KT 2“, ali to je samo jedna od serija gdje je pokazala svoj talent i bila zapažena u domaćim serijama: „Naša mala klinika“, „Obični ljudi“, „Mjesto zločina“, „Krv nije voda“, „Sudnica“, „Zakon ljubavi“, „Vatre ivanjske“, „Pogrešan čovjek“ itd.

Snimala je i reklame: Mikado-Zvečevo, Saponia-Osijek, B1 plakati, Adris galerija, Hrvatska turistička zajednica Brela, Vjesnik itd., a jumbo plakat Halmed farmacije bio je izložen na svim važnim mjestima u gradovima diljem naše zemlje Hrvatske, Hrvatska lutrija 2016, Delimano Brava oštrila, TopShop 2017.

Iza Sandre je tridesetak odrađenih intervjua za razne časopise: intervju za Jutarnji list dobio je 1700 lajkova. Isto tako gostovala je u raznim TV emisijama: TV Mreža Marija Štrajh, Z1, HRT 8. kat Daniela Trbović, Bujica TV Z1 Velimir Bujanec 2017., trenutno preko 17.000 prikaza na YouTube, TV Mreža Metropola Kostadinka Velkovska, OBN TV gostovanje u najgledanijem talk showu Dejana talk show.

Sandra je radila i kao koreografkinja na dječjoj kazališnoj predstavi „Svaki pas ima svoj dan“ koju je osmislila kazališna glumica Marina Kostelac. Isto tako je sudjelovala u predstavi „Oni ulaze bez kucanja“ albanskog teatra „Mergimtari“ s kojima se predstavila na SKAZ-u ožujku 2018.

Sandra Petrž bivša je zlostavljana djevojčica i žena. Godine 2014. kao prva žena u Hrvatskoj, tako kažu, prozvala je javno sve svoje zlostavljače i napisala autobiografiju „Sandročka zlostavljana“ u izdanju „Profil“ Zagreb i tadašnje urednice Sandre Pocrnić Mlakar. „Sandročku zlostavljanu“ Sandra je predstavila 2015. na Interliberu u Zagrebu.

Bila je gošća na 28. tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova kod tadašnje predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margarete Mađerić.

Isto tako gostovala je na „Obilježavanju 10. godine rada Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja“ Dom „Duga“ Zagreb čija je ravnateljica mr. Željka Barić.

Sandra je bila pet godina donatorica pri UNICEF-u.

Gostovala je na promocijama raznih pjesničkih večeri te je između ostalog predstavljena u zbirkama „More na dlanu“, „Antologija 2“, „Ljubav je tajna“, „Dalje do riječi“ KLD Rešetari, u međunarodnom zborniku poezije „Medaljon“ Boban Paunović, predsjednik Udruge „Lahor“, zbornik posvećen Zagrebu u čast Vjekoslavu Majeru „Majerovci Zagrebu“, predsjednice udruge „Vjekoslav Majer“ Ljiljane Šiljak, „Riječ iznad svega“ Millenium stih, Zadar, 2018.”

NAGRADE

Sandra Petrž je dobitnica pjesničke nagrade 1. stupnja udruženja romskih književnika „Branislava Wajs Papusha“.

20.10.2018. Sandra Petrž je dobitnica specijalnog međunarodnog priznanja za doprinos u borbi protiv zlostavljanja žena i djece, dobila je specijal povelju, „Lahorovu zvezdu“, zlatnu medalju kao predstavnica gostujuće države Hrvatske što se tiče doprinosa u pjesničkom svijetu. To joj je dodijelio Umjetnički klub „Lahor“ iz Požarevca, predsjednik Boban Paunović.

Dobitnica je i zahvalnice za sudjelovanje u duhovnoj domoljubno-umjetničkoj manifestaciji „Mili grade ponositi“ u Dubrovniku u organizaciji „3D + UPIOU“. Isto tako Predsjedništvo udruge „3D + UPIOU“ dodijelilo joj je Zahvalnicu za promoviranje hrvatske umjetnosti i kulture, za samostalno stvaralaštvo u 2018. i 2019. godini, za borbu protiv nasilja nad ženama, za promoviranje Udruge „3D+ UPIOU“ na svim razinama.

Angažirana je u kazališnoj predstavi „Posljedice“ kao glumica i u njoj se između ostalog koriste neki dijelovi iz Sandrine prve knjige. „Posljedice“ su autorski projekt Romana Nikolića Udruge „Arterarij“ i koproducenta Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Sandra je članica Kluba Zaprešićana „Zapreščan“ kao i KLD „Rešetari“, počasna članica Kluba „Lahor“, članica Udruge „Tri Dubrovkinje plus udruga pisaca i ostalih umjetnosti“, počasna članica „Sabora hrvatskih Roma“ te članica HDS ZAMP-a.

Sa svoje dvije autorske pjesme „Nemojte svirači“ i „Zora zori“ predstavila se na festivalima. Autorica je i glazbe treće pjesme „Ne budi tužna“ za koju je tekst napisao Zoran Stamenić, a izvodi je Sandročka.

Inspirirana genijalnošću Nikole Tesle, u suradnji sa predsjednicom Udruge „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, Sandra Petrž je u ožujku 2019. napisala stihove posvećene Nikoli Tesli te izvela recital na obilježavanju njegovog 163. rođendana u Zagrebu.

Predsjednica Udruge predložila je Sandri da napiše svoju zbirku pjesama posvećenu Tesli, a Sandrina ideja je bila da uključi kolege autore i napravi međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli i tako oda počast genijalcu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U suradnji s Udrugom „Kulturosfera“ i Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer“, projekt posvećen Tesli dobio je još bolju dimenziju. Tim činom Sandra Petrž postala je idejna začetnica i glavna urednica Međunarodnog zbornika posvećenog Nikoli Tesli i u tom projektu posvećenog Nikoli Tesli Sandra Petrž dobila je pismo podrške iz Ureda Predsjednice RH. Međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli izašao je 2021. i nosi naziv „Kroz snove do svjetlosti“.

2019. Sandra Petrž ušla je u Antologiju svjetskih književnika (Trandafir Simpetru i Nermina Adžović Mustagrudić).

2020. Sandra Petrž dobitnica je Certifikata Svjetskog književnog saveza iz Rumunjske.

09.04.2020. nova nagrada, počasni doktorat iz književnosti Institut europskih Roma za studije i istraživanja zločina protiv čovječnosti i internacionalnog prava.

07.11.2021. dobila je dvije nagrade iz Kaira i Egipta kao književnica od organizacije koja ima konzultativni status Ujedinjenih nacija: „Zahvaljujem se doktorandu Bajramu Halitiju kojeg nikad neću zaboraviti. Jedna sam od petero ljudi u svijetu koja je dobila ovu nagradu. Moj naklon, gospodine.“

Kao najistaknutiji nastup u 2019. Sandra bi izdvojila nastup u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, 02.12.2019., humanitarni koncert u čast Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dan URIHO-a gdje je Sandra Petrž pjevala svoju autorsku pjesmu u punoj dvorani (cca 2000 sjedećih mjesta). Nastup se može pogledati na YouTube-u.

Isto tako, najdraže gostovanje joj je u emisiji „Multitalenti” na online live TV Croatia.


Sandra Petrž
(foto: Zlatko Gašpar)

OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE

„MADONINE MISLI“ SANDRE PETRŽ

Draga Sandra,

… ova knjiga je… knjiga boli, jer ona boli dok je čitam, boli svaka riječ, svaki osjećaj koji izbija iz knjige, boli – sve. Odlično izražavanje, direktno obraćanje, savršene metafore, a rezovi u rečenicama su ponori pa onda silan vodoskok koji sve izriga i opet nastavlja dalje svojom istinitom čistoćom. To si ti, Sandra! Tako doživljavam sve pročitano.

O, da…bilo je i milovanja i čežnje i ljubavi i Sunca i mjesečevih sjena. Sandra, ti si kao rijeka ponornica: izvireš, ponireš i tako stalno. Da…i tu je tvoj zlatni rudnik pisanja, tu je tvoj izvor te silne dubine i prštećih visina.

Čitam ti srce, draga Sandra, to srce je tako krvavo i duboko, zarobljena si rešetkama svog života i žigom zlostavljanja u prošlosti, ali si zarobljena i slobodom koju još ne znaš koristiti.

U poeziji si suptilno gruba da me ostavljaš uvijek u očekivanju, a na što ću sad naletjeti pitajući se koji će me sad visoki poetski val podignuti u visine tvojih nesvakidašnje vatrenih osjećaja kojima izražavaš svoje emotivne naboje i izboje da je to kao vatromet koji rasvjetljava tvoje bogato poetsko nebo.

Dubokim poniranjem u samu sebe, introspekcijom koja zadivljuje i putom kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti da bi se negdje pronašla gdje sfere postojanosti ne dopiru, u taj svijet nas vodiš, draga Sandra, svijet kakav želiš da bude, a to je svijet radosti za životom, ali i tužnim trenucima zdvojnosti kad se ljudska toplina još nije do kraja svima objavila.

Osjetljivim očima tvoje duše pažljivo se krećeš u tom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana i na svaki duši neprirodan ljudski čin kojim nas zatrpavaju od najranije dobi.

Zato sam ovu knjigu čitala s posebnom pažnjom, draga Sandra, a i ovaj osvrt pišem tebi, draga Sandročka, kao što ga pišem i svakom čitatelju i čitateljici koji će uzeti ovu bezvremenu knjigu i čitati je s onim očima duše, a oči duše su najosjetljivije oči na svijetu.

Jadranka Varga
pjesnikinja i urednica Sandrine knjige
(Zagreb, 21.08.2021.)

Sandra je do sada izdala 6 samostalnih zbirki poezije i 1 zajedničku zbirku sa drugim autorima. Mnoge njene pjesme se nalaze u hrvatskim i međunarodnim zbirkama i zbornicima poezije.

Sandrinih 7 knjiga:

“Sandročka zlostavljana”- IK Profil 2015.

“Istina to sam ja”- Srbija, 2016.

“Istinite priče zlostavljanih” – IK Libros, Split, 2018.

“Duša nedokučivih svjetova” – Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, 2018.

“Hvala”- Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer”, 2019.

“Kroz snove do svjetlosti”- Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer”, 2021.

“Madonine misli”- Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer”, 2022.


foto: Zlatko Gašpar

2 komentara za "nova knjiga Sandre Petrž “Madonine misli”"

  1. ShadowOfSoul
    21/06/2022 at 10:35 am Permalink

    draga Sandra, čestitam ti na izlasku tvoje 7. zbirke poezije “MADONINE MISLI”

  2. Spome
    22/06/2022 at 10:46 am Permalink

    Cestitke i od mene , prvo g. Pretrz, a onda vama na krasnoj recenziji !

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.