Opstanak

Bilo je nečega izazivačkog u njegovom ponašanju. U njegovoj opuštenosti, iskrenosti. Kretao se, radio i spavao kao netko tko zna da je potpuno zaštićen. Kao da nije niti pomislio da bih mu mogla nauditi. Činilo se da mi pruža šansu da ga uklonim.

Baba  Drasa nije se miješala. Nakon njezine izjave da je vlastiti život vrhunski zakon, nismo o tome razgovarale pa mi se ponekad činilo da sam cijeli taj razgovor umislila, da se nije dogodio.

Snijeg je padao gotovo svakog dana i proljeće mi se činilo jako daleko. A znala sam da će doći. Znala sam da će me Tragač izdati, da će moj život ponuditi Wulfu. I nije mu bilo važno što sam ja njegov život poštedjela, nije mu bilo važno što sam ga njegovala kada je buncao na tankoj granici između života i smrti, što sam noćima sjedila kraj njegove postelje otimajući ga vrućici koja ga je vukla u ralje smrti.

Mislio je samo na Ninasa, tog malog, uplašenog dječaka, krv svoje krvi, svog malog voljenog brata kojemu Wulf svakoga dana otkida dio djetinjstva.

Nisam mu zamjerala. Život nam je podijelio uloge koje smo morali igrati. Da sam ja dobila ulogu Tragača sigurno bih jednako postupila. Osim toga, ljudska zahvalnost je tanahna kao jutarnja magla. Brzo se rastvori na novome danu.

Od kada sam mu zaprijetila da ne prilazi Mirasu nije se približavao štali. I kada bih Mirasa izvodila i puštala da slobodno trči ledinom, nije se približavao. Poštivao je moju volju.

Obično je ustajao rano. Prije no što bi Sunce izvirilo iza horizonta. Nikad se nije vraćao praznih ruku; zec, jarebica, divlja patka bile su njegov najčešći ulov. Jednom se vratio s malom srnom. „Ovo si ti.“ – rekao je dok ju je bacao na drveni stol ispred kolibe.

Zadrhtala sam. Opstanak. Takav je opstanak. Nema milosti za slabije. A mene je srce zaboljelo dok sam gledala to maleno, nježno stvorenje. Mrtvo.

Ipak, uvečer sam uživala u gulašu koji je baba Drasa majstorski pripremila.

8 komentara za "Opstanak"

 1. dinko1941
  19/02/2013 at 4:53 pm Permalink

  Uživao sam u čitanju tvoje priče. Super 🙂

 2. Tara
  19/02/2013 at 5:39 pm Permalink

  Hvala Dinko, veseli me!

 3. dragica meyer
  19/02/2013 at 6:13 pm Permalink

  Nastavi dalje, izuzetno dobro i interesantno pises.
  Lep pozdrav 🙂

 4. Jim Corbet
  19/02/2013 at 6:28 pm Permalink

  jako lijepo Tara a na gulaš kažem mljac 🙂

 5. Tara
  19/02/2013 at 6:41 pm Permalink

  Dragice, Jime, pozdrav!

 6. El janid
  19/02/2013 at 6:43 pm Permalink

  Čitam i dalje;-) Pozdrav

 7. Sani
  19/02/2013 at 6:46 pm Permalink

  citajuci tvoje uratke kao da gledam film…bolji nego brave heart
  pozzzz

 8. Tara
  19/02/2013 at 6:50 pm Permalink

  Velika hvala!

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.