promocija knjige “Madonine misli” Sandre Petrž

“Hvala svim olujama u mom životu,
pročistile su mi put i sad je sve čisto i kristalno jasno.

Ova knjiga posvećena je od mene i mog sina Dominika Antonia prerano preminulom suprugu i ocu Branku Petrž.”

Sandra Petrž


Sandra Petrž: “MADONINE MISLI” – 6. samostalna zbirka poezije

BESKRAJNO PLAVO

Zamisli!

Respektirajući respekt respektabilne granice svemira nudi božanstvenu svjetlost.

Osluškuješ li tu čarobnu nestvarnu stvarnost?

Razmišljaš li o egzodusu svog bića?

Zaslužuješ li nešto bolje i više?

Da se smjestiš tamo negdje i postaneš plavo beskrajno s dušom bestjelesne boli, svemoćno, materijalizirano na nekom lebdećem oblaku bez grama težine fizičkog i tamo sa mislima na vječnom godišnjem odmoru, jednostavno si samo plavo beskrajno i sve je tvoj dom.

Tamo je tako lako samo biti i nemati ni osjeta ni mirisa ni opipa ni okusa. Postaneš i ostaneš beskrajno plavo, sve i svi, putujući lagano i samo postojati.

Neobično! … i onda se naglo vratim, osjetim bol povratka u fizičko.

Respekt svakog mogućeg respekta najrespektabilniji je ispred mene u fizičkom i svakom drugom mogućem obliku.

Upravo sam uronila u beskrajno plavo pogledom u tvoje oči…dos ojos azules…i vratio mi se odmah svaki osjet, srce je opet zakucalo, mirisao si kao i uvijek najbolje, zagrlio si me, razvedrio osmijehom pokazujući biserne zube, vratio mi se okus slanoće koji je upravo kliznuo u kut mojih usana.

Jesu, to su suze. Udahnula sam ponovo život ovdje i tu i sada.

Imam srce i imam dušu, nisam sama.

Moje beskrajno plavo kaže mi „Mama“.

SANDRA PETRŽ “MADONINE MISLI”

 

29.9.2022. Vršilnica – Jelačićevi dvori

Promocija moje 6. knjige “Madonine misli”

Dragi moji prijatelji i suradnici, moje srce je puno.

Od 400 fotografija Ognjena Karabegovića, morala sam izabrati samo 80 kako bih vam barem malo dočarala kako je bilo iako je sasvim drugačije bilo uživo.

Zahvaljujem se od srca Bogu, mom sinu Dominiku, dvjema mamama, kumi Jadranki.

Zahvaljujem se Anđelku Antiću Blaževiću, Maji Jurenić, Jadranki Varga, Silviji Bosner, Marini Kostelac, Hrvoju Banu, Daliboru Moštaku, Tomislavu Tenšeku Snoopyu, počasnom gostu Mladenu Burnaću, Damiru Damir Gönz,, Mariju Draušniku, Gradu Zaprešiću tj. Ružici Žarko i Višnji Poropat Vujnovac, TZ Zaprešić tj. Anđeli Pranjić, Medo i Cvile- TV Zapad, Goga i Dražen Mikita, Filip Sostaric za predivnu sliku koju mi je poklonio.

,,Ljepota Megs”, ,,Aspeta”, cvjećarnici ,,Deni”tj. Hanja • Lu,, Hrvoje Škoro, Davorin Laljak. Dalibor Moštak – spasio si nas.

Kompletan styling osmislile su Make over studio i Boujee atelier by Brankica Capan Vučić i Vivian Vučić i na kraju mi poklonile haljinu koju je u stvari izabrao moj sin. I tako sam sad i ja postala Bužika.

Hvala svima koji ste me došli podržati po najvećem mogućem pljusku. Bilo je divno, opušteno i emotivno.
Hvala svim anđelima koji su bili uz mene i mog sina.

Gospodine Milivoj Pašiček, ozdravite što prije!!!!

Sandra Petrž

RIJEČ AUTORICE

Znam da pišem teško i crno, a opet ogoljeno i sve je istina. Ja ne znam i ne želim lagati svijetu, ranjiva sam kao i svi… netko više, a netko manje. Moja ranjivost nalazi se u najvećim dubinama mene i izranja van u stihovima.

Ovaj svijet ne zaslužuje toliku količinu istine, a ja ne zaslužujem da mi dodatno sole otvorene rane.

Vidjet ćemo što mi život dalje nosi.

Naslovnica ove knjige prikazuje nebesa i Madonu koja je ovozemaljska fizički, ali duša joj ne pripada ovdje.

Pogled joj je spušten, jer se srami ljudskog zla, znajući da čovjek uništava ovaj prekrasni planet.

Madona je sputana, jer joj ovaj svijet ne dopušta da govori istinu i kruna od trnja simbolizira pomirbu sa tolikom količinom boli, znajući da to mogu podnijeti samo oni izabrani od Boga.

Sandra Petrž

BIOGRAFIJA SANDRE PETRŽ

MAJKA – multitalentirana nagrađivana umjetnica.
Spisateljica, pjesnikinja, koreografkinja, glumica, plesačica, članica HDS ZAMP-a, HUZIP-a, tekstopisac, autorica glazbe i pjevačica, a neko vrijeme je radila i kao urednica jednog portala.

Sandra Petrž bivša je zlostavljana djevojčica i žena. 2014. godine (kao prva žena u Hrvatskoj-tako kažu) prozvala je javno sve svoje zlostavljače i napisala autobiografiju „Sandročka zlostavljana“ (u izdanju „Profila“ i tadašnje urednice Sandre Pocrnić Mlakar). „Sandročku zlostavljanu“ Sandra je predstavila 2015. na Interliberu u Zagrebu.

Sandra Petrž je izdala 6 knjiga od kojih su dvije bile predstavljene na Interliberu 2015. i 2018.

KNJIGE:

1. „SANDROČKA ZLOSTAVLJANA“- izdanje IK “PROFIL“- Interliber 2015. – ispovjedna proza, roman, autobiografija

2. „ISTINA TO SAM JA“- zbirka pjesama, Srbija

3. „DUŠA NEDOKUČIVIH SVJETOVA“ – zbirka pjesama, izdanje Matica hrvatska – Zaprešić

4. „ISTINITE PRIČE ZLOSTAVLJANIH“ – izdanje „Good Book- Libros“- Split – Interliber 2018. – ispovjedna proza, roman

Novi projekt (po Sandrinoj zamisli) iste tematike obiteljskog nasilja „Istinite priče zlostavljanih“, uz podršku i suradnju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH Višnje Ljubičić i dr.med. psihijatrice Suzane Večerić koje su napisale osvrt, književnice Rosie Kugli koja je napisala recenziju, „Udruge Djeca Ljubavi“, predsjednice Vesne Gosta te veliku podršku predsjednice RH gđe. KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ. U toj knjizi sudjelovale su same žrtve koje su uz Sandrino ohrabrenje i podršku odlučile same napisati svoje priče.

5. „HVALA“, 2019. – zbirka pjesama u suradnji s Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer“ čija je predsjednica Ljiljana Šiljak.

6. „MADONINE MISLI“, 2022.- zbirka pjesama u suradnji s Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer“
SANDRA PETRŽ je idejna začetnica i glavna urednica Međunarodnog zbornika posvećenom Nikoli Tesli, tog hvalevrijednog projekta u suradnji s Udrugom „Kulturosfera“ Milivoj Pašiček i Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer. Međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli izašao je 2021. i nosi naziv „KROZ SNOVE DO SVJETLOSTI“.

N A G R A D E

2016. – Dobitnica pjesničke nagrade 1.STUPNJA UDRUŽENJA ROMSKIH KNJIŽEVNIKA „Branislava Wajs Papusha“

20.10.2018. – Sandra Petrž dobitnica je SPECIJALNOG MEĐUNARODNOG PRIZNANJA ZA DOPRINOS U BORBI PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽENA I DJECE, dobila je SPECIJAL POVELJU, „LAHOROVU ZVEZDU“, ZLATNU MEDALJU, KAO PREDSTAVNICA GOSTUJUĆE DRŽAVE HRVATSKE što se tiče doprinosa u pjesničkom svijetu. To joj je dodijelio Umjetnički klub „Lahor” iz Požarevca, predsjednik je Boban Paunović.

Dobitnica je i zahvalnice za sudjelovanje u duhovnoj/domoljubnoj umjetničkoj manifestaciji „Mili grade ponositi“ u Dubrovniku u organizaciji 3D + UPIOU. Isto tako, Predsjedništvo udruge 3D + UPIOU dodijelilo joj je ZAHVALNICU ZA PROMOVIRANJE HRVATSKE UMJETNOSTI I KULTURE, ZA SAMOSTALNO STVARALAŠTVO U 2018. I 2019. GODINI, ZA BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, ZA PROMOVIRANJE UDRUGE 3D+ UPIOU NA SVIM RAZINAMA.

2019. – Sandra Petrž ušla je u ANTOLOGIJU SVJETSKIH KNJIŽEVNIKA
(Trandafir Simpetru i Nermina Adžović Mustagrudić).

2020. – Sandra Petrž dobitnica je Certifikata Svjetskog književnog saveza iz Rumunjske.

9.4.2020. – nova nagrada

POČASNI DOKTORAT IZ KNJIŽEVNOSTI
Institut europskih Roma za studije i istraživanja zločina protiv čovječnosti i internacionalnog prava, doktorand Bajram Haliti.

7.11.2021. – Sandra Petrž je dobila dvije nagrade iz Kaira, Egipat kao književnica od organizacije koja ima konsultativni status Ujedinjenih nacija. Velika zahvala doktorandu Bajramu Halitiju. Ovom nagradom Sandra je postala jedna od petero ljudi u svijetu koja je dobitnica nagrade.

Angažirana je u kazališnoj predstavi „Posljedice“ kao glumica i u njoj se između ostalog koriste neki dijelovi iz Sandrine prve knjige. „Posljedice“ su autorski projekt Romana Nikolića, Udruge Arterarij i koproducenta Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Sandra je radila i kao koreografkinja na dječjoj kazališnoj predstavi „Svaki pas ima svoj dan” koju je osmislila kazališna glumica Marina Kostelac. Isto tako je sudjelovala u predstavi „Oni ulaze bez kucanja“ albanskog teatra „Mergimtari“ s kojima se predstavila na SKAZ-u u 3. mjesecu 2018.

Kao najistaknutiji nastup u 2019. Sandra bi izdvojila nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, 2.12.2019., Humanitarni koncert u čast Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dan URIHO-a, gdje je Sandra Petrž pjevala svoju autorsku pjesmu.

Isto tako, najdraže gostovanje joj je u emisiji „Multitalenti“, na ONLINE LIVE TV CROATIA.

Sandra Petrž postala je u ukupnom poretku PRVA MISS ONLINE LIVE TV CROATIA 2021.


Sandra Petrž i pjesnik Anđelko Antić Blažević, moderator promocije


predivno čitanje pjesama Marina Poklepović Kostelac


Dominik Antonio, Sandrin sin, čita mamine pjesme


Profesorica i učenik


moderator promocije, pjesnik Anđelko Antić Blažević čita impresivnu biografiju Sandre Petrž


Sandra pjeva svoju pjesmu “Nemojte svirači” uz pratnju virtuoza na gitari, Tomislav Tenšek Snoopy


Sandra daje intervju za TV ZAPAD

… i med Sandrinog života


Sandra i njezin lijepi sin Dominik Antonio

Draga Sandra, ti predivna dušo!

Što reći o tebi i tvojoj poeziji, tvojoj duši, tvojoj divnoj osobnosti?

Kako u životu i tvojoj osobnosti, u tvojoj poeziji si suptilno gruba, ali i nježna tako da me ostavljaš uvijek u očekivanju na što ću sad naletjeti pitajući se koji će me sad visoki poetski val podignuti u visine tvojih nesvakidašnje vatrenih osjećaja kojima izražavaš svoje emotivne naboje i izboje da je to kao vatromet koji rasvjetljava tvoje bogato poetsko nebo.

Dubokim poniranjem u samu sebe, introspekcijom koja zadivljuje i putom kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti da bi se negdje pronašla gdje sfere postojanja ne dopiru, u taj svijet nas vodiš, draga Sandra, svijet kakav želiš da bude, a to je svijet radosti za životom, ali i tužnim trenucima zdvojnosti kad se ljudska toplina još nije do kraja svima objavila.

Osjetljivim očima tvoje duše pažljivo se krećeš u tom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana i na svaki duši neprirodan ljudski čin kojim nas zatrpavaju od najranije dobi.

Zato sam ovu knjigu čitala s posebnom pažnjom, draga Sandročka, sjećajući se našeg prvog susreta 18.10.2018. i nikad ga neću zaboraviti.

Tvoja
Jadranka


Dominik Antonio, Sandrin čitavi svemir


Sandra, Goran Aleksić i Vlasta Pastuović Aleksić


Marina Poklepović Kostelac (predivno čitanje Sandrinih pjesama) i Sandra


Sandra i Mladen Burnać, kantautor, pjesnik

… i ostale su divne knjige “MADONINE MISLI” – SANDRA PETRŽ koje se mogu kupiti ovdje na linku, poslati poruku u inbox:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010890091738

IMPRESSUM KNJIGE “MADONINE MISLI” – SANDRA PETRŽ

Sandra Petrž
Madonine misli

Autorska prava
Sandra Petrž

Sponzor
Grad Zaprešić

Nakladnici
Sandra Petrž
Udruga umjetnika “Vjekoslav Majer”

Urednica
Jadranka Varga

Lektura
Jadranka Varga

Recenzija
dr Jasna Kovačević

Naslovna slika
Sandra Rubić

Tisak
„Ispis“ d.o.o., Međimurska 21, 10000 Zagreb

Mjesto i godina izdavanja
Zagreb, 2022.

ISBN 978-953-6582-38-9

CIP zapis je dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001138697.

Ovu prelijepu knjigu “MADONINE MISLI” – SANDRA PETRŽ sam kompletno pripremila i obradila za tisak, Jadranka Varga. sjena duše

Jedan komentar za "promocija knjige “Madonine misli” Sandre Petrž"

  1. ShadowOfSoul
    30/09/2022 at 6:47 pm Permalink

    draga Sandra, čestitam na još jednom poetskom biseru tvoje poezije!

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.