Ranjenik

Jahači su došli iznenada.Wulfovi divlji pozivi odjekivali su poljem.
Baba Drasa me užurbano uputila u podrum i preko ulaza navukla tepih.
Osluškivala sam napeto, a srce mi je kucalo u grlu. Imala sam nož. Mač je ostao kraj kreveta. Hoće li se Drasa sjetiti ukloniti ga? A Miras? Hoće li neki Wulfov čovjek zaviriti u štalu i prepoznati ga?
.
Čula sam galamu, smireni glas babe Drase, Wulfov režeći glas ; Vratit ćemo se u proljeće. Poslije snijega. Nemoj da ti umre.Onda je nastala tišina.
.
U mom krevetu ležao je čovjek. Lice mu je bilo blijedo kao jastučnica, smeđa duga kosa zalijepila se za znojno čelo, suhe, beskrvne usne su se trzale, prsa nadimala, a iz grla je povremeno izlazio hropac. Na desnoj strani mišićavog trupa, odmah ispod rebara,  zjapila je strašna rana koja je krvarila. Lijevi obraz bio je zarezan i svježa crvena brazgotina bila je umrljana krvlju.

„Nećeš ga valjda liječiti? –upitala sam s nevjericom. „Pusti ga da crkne!“

Pogledala me mirno svojim mudrim starim očima i nije odgovorila. Nije morala. Znala sam što mi govori.“ Tvoj put je osveta i ja to poštujem. Moj put je pomaganje i to ćeš poštivati“

Drasa je ranu isprala razblaženom rakijom i na nju stavila melem od meda i čiste svinjske masti te ju previla.“ Ponovit ćemo to za 12 sati“ rekla je mirno. „Ima vrućicu. Mijenjat ćeš mu obloge od razblaženog octa. Trebamo sniziti temperaturu tijela.“ „Ohladit ću ga ja jednim udarcem mača. Neće mu trebati oblozi“ promrmljala sam. Ne znam je li me čula. Tek, nije odgovorila.
.
U mome krevetu ležao je Wulfov vojnik. Ja sam se morala zadovoljiti medvjeđim krznom bačenim na pod kraj ognjišta. Promatrala sam staricu kako se brine za njega. „Čemu? -pitala sam se mislima. „Čemu sav taj trud kada će ga na kraju moj mač poslati Kalandri na ispovijed?“Ipak, poštivala sam Drasino nastojanje i šutjela. Čak sam joj pomogla ispirati brazgotinu na njegovom obrazu.
.
„Moramo paziti da se ne stvori previše vezivnog tkiva“- govorila je“ Koža se tada napuše prema vani i brazgotina će biti crvena i ružna. Moramo poboljšati elastičnost tkiva“- mrmljala je sebi u bradu premazujući oprezno njegov obraz melemom spremljenim od luka, meda i nevena.“ Budemo li sve dobro uradile ožiljak će biti tanak i neuočljiv“ „ Pa nećemo ga poslati na izbor ljepotana godine“- promrsila sam“ a Kalandri je svejedno u kojem će  obličju stići na njene obale“.

4 komentara za "Ranjenik"

 1. Jim Corbet
  13/02/2013 at 10:25 pm Permalink

  haha,kraj mi je vrlo duhovit, slutim da ga Tara neće nikuda otpremiti ali tko zna, lijepo ispričano, pozdrav Tara!

 2. El janid
  13/02/2013 at 10:36 pm Permalink

  Postaje zanimljivo 🙂 Pozdrav

 3. dinko1941
  14/02/2013 at 6:13 am Permalink

  Iz dana u dan sve je zanimljivija i snažnija priča tvoja. Sretan ti dan zaljubljenih 🙂

 4. Tara
  14/02/2013 at 9:54 pm Permalink

  Lijepa hvala na čitanju 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.