Tako je krenulo

03.02.2004.
rano jutro, 5i30h, budi me navala riječi kao što se dešava skribomanima i tada je krenula lavina. Pjesma do pjesme bez meni znanog razloga. Preplašena prisilom pisanja tražila sam savjete i medicine i crkve, no sve je bilo uzalud. Tek nakon koje godine objašnjenje dobih suvislo, povezano s traumom koja je prethodila daje smisao mom tada već dvogodišnjem pisanju. Onda je krenulo učenje o vrstama, strukturi, pravilima potrebnim za uređenje pjesme kako bi bila jasnog sadržaja čitatelju. Ukratko, učenje ne prestaje niti danas nakon za malo osamnaest godina jer ako se ne uči ne može se niti imati znanje.
Do 2006. godine svaka je pjesma iz meni nepoznatog razloga uz naslov imala i broj, a onda se jednostavno prekinulo. Danas odlučih staviti neke od prvih pjesama iz arhive  kao sjećanje sebi, a može biti zanimljivo i nekome od vas.
Hvala svakome tko će pročitati, ostaviti svoje mišljenje ili samo znak da je viđeno!
23 DA MI JE ZNATI
Da mi je znati
Kako se sve ovo
Posložilo,
Kako umnožilo,
Tko pomakne brane
I preokrene dane,
Da mi je znati
Čemu će služiti,
Može li tko
Prokužiti
Svu ovu zbrku
I strku,
Olovke ili pera
Što pisati me tjera?
Koliko toga ima
Kako i od kuda rima,
Da mi je znati
O da mi je znati,
Kada će stati.
03.02.2004.
Pjesma br 23

7 komentara za "Tako je krenulo"

 1. Durdica1955
  24/11/2021 at 12:23 pm Permalink

  Pjesma je zaista lijepa, postavlja pitanja koja i ja sebi postavljam. Nisam nikakav stručnjak, pišem tek dvije godine. Ja sam pronašla stari tinejdžerski spomenar u kojem između ostalog i desetak malih mojih pjesmica koje su me ponukale da ponovno pokušam, za sada još ne stajem, jednostavno sam se zaljubila u poeziju a kad se jednom zaljubiš…..? Drago mi je Tonka da ima netko ista pitanja. No ja trebam još i te kako učiti.Lijep pozdrav.

 2. gabi
  24/11/2021 at 3:01 pm Permalink

  Draga Tonka, svima nama koji smo se ovdje našli taj poriv iznutra dobro je znan. Nekad veći, nekad manji nalet inspiracije urodi plodom samo ako je čovjek tome predan. Naravno, u to spada i učenje. Ali čovjek uči dok je živ, a svako novo iskustvo može ga obogatiti višestruko pa tako i kad je riječ o pisanju. Dobro je kad netko u sebi otkrije taj dar. Tako ispunjava sebe ali i druge koji u tome znaju uživati.
  Hvala što s nama dijeliš to iskustvo i nadam se da će tako biti i dalje. Ne brini o tome kad će stati, samo pusti riječi neka teku. ☺

 3. AnjaL
  24/11/2021 at 7:26 pm Permalink

  Sjećam se svoje prve pjesme, imala sam nekih 18,19 godina i neodoljivu potrebu da se kaže i napiše nešto o svijetu, o sebi… ali i strah od nerazumijevanja… pa ih nisam nikome pokazivala. Bili su to zanimljivi trenuci samovanja… otkrivanja sebe na novi način.
  Očaravanje mi je pomoglo da se otvorim svijetu, premda je od vremena onih prvih pjesama sve do zadnjih par godina koliko sam tu, moralo proći mnogo vremena bez pisanja…
  A ova tvoja pjesma podsjetila me na ista pitanja koja sam si postavljala… samo na drugačiji način. I nisam se previše bavila strukturama i pravilima, puštala sam da smisao i unutarnji poticaj budu primarni, a forma je proizlazila iz sadržaja…
  Sada sam sretna što sam ovdje kroz različite izazove mogla mnogo toga naučiti… i razmijeniti koju riječ s Očaranima. Posebno sam zahvalna i Mariji na svim njenim poticajima…

 4. Mihaela
  25/11/2021 at 7:23 am Permalink

  Talent mora naći svoj put, a kada se talent spoji sa znanjem, s promišljanjem, onda ništa ne stoji na putu dobrog ostvarenja.

 5. Suzana Marić
  25/11/2021 at 8:13 am Permalink

  Poznato mi je sve, draga Tonka. Drago mi je da sam pronašla Očaravanje i naučila mnogo toga, a još uvijek moram učiti.

 6. Aljoša
  25/11/2021 at 4:30 pm Permalink

  Otvorio se kanal čije porijeklo je teško saznati, ali bitno da putem njega pjesnikinji dolaze lijepi stihovi. Pjesmu ne biraš, ona bira tebe. Ja sam počeo rano pisati. Negdje u 15. godini. Ali proces učenja i brušenja je proces koji stalno traje. Ti si pronašla svoj stil , a pjesma nije niša drugo nego potraga za odgovorima, pa tako i put upoznavanja samog sebe. Očaravanje je jedino “web” mjesto koje ne osjećam virtualnim, već svojim domom, svojom sigurnom i toplom lukom kao i ostali Očaranci. Svako dobro, Tonka.

 7. nevenka
  27/11/2021 at 10:44 am Permalink

  Drago mi je da si postavila svoje ranije stihove, kao i mnogi pišući prve stihove naišla sam na nerazumijevanje, čak porugu profesora u srednjoj školi. Nakon toga sam pisala i tek nakon dugo godina stavila na portal bez da su moji najbliži išta znali o tom.
  Sviđa mi se ova pjesma u kojoj propitkuješ sama sebe a odgovori su tu negdje. 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.