Zlatna dolina

Gledam to zeleno more i ptice što se gnijezde podno svoda, gledam ravnicu i otoke iznad zelenog žita, slušam kako šumi more i pjev ptica, šuškanje lišća, latice cvijeća hrle prema nebu, vjetar pjeva, plavetnilo oka uranja u krošnju.
Slavonsko Panonsko more, u proljeću podno neba; u srcu ravnica, a duša na obroncima. Ta ljepota uzela me k sebi opojnim mirisom cvijeća, livadama bujnim k’o majčine grudi; livade što pjevaju k’o ptice, livade što predu svoje priče. Sunce se igra na svakoj vlati trave na svakom klasu žita, igra se igra i u toj igri rađa se žito, rađa se miris kruha, toplina doma; ta ravnica nepreglednog mora izvukla svu čednost srca i nevino se igra u valovitom polju žita Panonskog mora, što dubinu prelilo je u zeleno polje slavonske ravnice, suncem okupane Zlatne doline.

Tanja Tadić: Poezija Online 2014

8 komentara za "Zlatna dolina"

 1. Marija
  28/11/2016 at 7:48 am Permalink

  Vrlo lijepa deskripcija. Može se dušom uroniti u pejzaž:)

 2. Ivica Grgić
  28/11/2016 at 8:08 am Permalink

  rađa se žito, rađa se miris kruha, toplina doma;

  Sve si lijepo oslikala,kao kistom 🙂 kada čitam pejzažnu pjesmu i s lakoćom stvaram slike onda znam da je to..to, jako lijepo , pozdrav Tatjana!

 3. Lav
  28/11/2016 at 8:45 am Permalink

  Ja sam čovjek od mora, ali kada pročitam ovakav lijep opis, poželim malo promijeniti ambijent.

 4. Suzana Marić
  28/11/2016 at 2:05 pm Permalink

  Požešku dolinu nazivaju Zlatnom .Ti si svojim riječima oslikala prekrasnu sliku Zlatne doline . Toplo te pozdravljam ,draga Tatyana 🙂

 5. katarinab
  28/11/2016 at 6:40 pm Permalink

  Tatyana, prelijepa je tvoja proza s istom temom kao i moja pjesma Panonsko more. Slučajnost, da sam znala za tvoj uradak pisala bih pjesmu o moru (općenito) na drugi način. Ne čitam proze na drugim portalima, a kamoli 2014. godine.
  Priznajem da sam bila inspirirana s činjenicom da ljudsko tijelo sadrži cc-a oko 70% vode, a također i Zemlju 71% prekriva voda. Čitajući stihove Zvonimira Mrkonjića “Šipanski soneti” posvećeni u cijelosti moru željela sam jednu pjesmu posvetiti našem Panonskom moru (čiji su otoci bili Žumberak i Medvednica također).
  Nadam se da su ti se dopali stihovi.

  Veliki pozdrav i ugodnu večer ti želim!

 6. Tatyana
  28/11/2016 at 7:58 pm Permalink

  Marija, Ivice, Lave, Suzana, Katarina, hvala vam na komentarima i lijepim riječima! Ljepotu Zlatne doline i rodnog kraja nosim uvijek u svom srcu,duši i mislima! U ovim hladnim danima i daleko od Slavonije, te mi slike puno, puno znače! Tople pozdrave vam šaljem!

 7. marissa
  29/11/2016 at 7:57 pm Permalink

  Duša koja ne miruje. Istražuje… U traženju, u neprestanom bujanju ostavlja pjesmu koja bogatstvom zvuka ostavlja jeku u vremenu .
  Bravo Tatyana.
  Veliki pozdrav ti šaljem 🙂

  Hvala ti mila Marissa, tek sad sam vidjela tvoj komentar, ova pjesma mi puno puno znači, tu je otisnuta moja duša, a ti si to prepoznala 🙂 Topli zagrljaj ti šaljem!

 8. nevenka
  29/11/2016 at 10:24 pm Permalink

  Volim kada mogu osjetiti i vidjeti pejzaž u pjesmi,
  Pozz

  Hvala Nevenka!

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.