Rozaida Naglav “Mačka”

Iz recenzije

Visoke, utjecajne društvene položaje zauzeli su skorojevići i tajkuni, čija  gramzljivost pustoši poduzeća, a nesposobnost i sebeljubivost razara kako privredu, tako i živo ljudsko tkivo, moral i nadu stanovništva.

Groteskno je to društvo, okrenuto naglavačke. U društvu tajkuna vrte se razne ljepotice, manekenke i studentice koje love priliku da ostvare   svoje Barbie snove. Od najranijeg djetinjstva nameće im se ideal modne lutke, imperativ otmjenosti, ljepote, anoreksičnosti…

No u okruženju u kojem živi Karolina Sever, pitanje je koliko će mačjih života morati potrošiti i hoće li joj oni biti dovoljni da umakne okrutnim kandžama jednog Ferdinanda Ništava ( Miša), dr. Mladena Rabića i njihove svite.

Ako želimo raščlaniti slojevitost romana, možemo reći da je to roman o jednom društvu u previranju, društvu na koje djeluju mnoge negativne, ali i pozitivne silnice, kojima autorica ogoljuje društvene pojave i detektira njihove uzroke i razloge. Neshvatljive brutalnosti ne izazivaju samo  ratovi, nego i podlosti koje činimo kao pojedinci u  malim čahurama naših života. Možda je naša ljudskost dogurala samo do točke da svoja nasrtanja znamo vješto maskirati u nešto drugo, možda ljudskost zna govoriti i to je sve pa se zapravo razvija samo retorika o njoj.

            Takvo stajalište o svijetu je imala  i Karolina i nimalo joj nije smetala animalnost koju bi ponekad osjećala u sebi, kada bi  u njoj prevladala mala,   ljupka zvjerka sjajnog krzna, ali oštrih zubi.

Marija Juračić

Bilješka o autoru/autorici:
Rozaida Naglav (rođena Štok). rodila se 1956. godine u Šibeniku, gradu njezinih predaka po majčinoj strani i ona vrela kap dalmatinske krvi još uvijek pulsira njenim bilom. U Zagrebu je diplomirala pravo 1980. Poslije je odselila u Sloveniju, domovinu svojih predaka po očevoj strani. Od 1984. godine živi s obitelji u Kopru koji leži na rubu slovenskog krasa iz kojega je, čini se, sazdana. Cijeli svoj radni vijek radila je u pravosuđu donoseći i pišući presude. Posao suca je strogo discipliniran rad i baš ta disciplina joj je omogućila da nakon umirovljenja ustraje na pisanju romana. Trajalo je četiri godine unutar kojih je svaki slobodan trenutak posvetila pisanju.

Napisavši svoj prvijenac, roman „Mačka“, shvatila je da je pisac tek svjedok događaja o kojima priča, a hoće li ga netko osluhnuti ili mu čak povjerovati, tek je želja zbog koje ona piše.
Začaran krug, zar ne?
Bilješka o urednici: Marija Juračić, profesorica književnosti i njemačkog jezika, književnica i pjesnikinja, voditeljica poetskog portala „Očaravanje“, uredila je dvadesetak zbirki pjesama, romana i pripovijesti hrvatskih autora. Izdala je nekoliko zbirki pjesama i niz romana. Poseban ciklus čine njeni romani o inspektorici Iki Ekl: „Jedne zime u Hrastovu“, „Zona“, „Dronovi, furešti, ubojstvo“ i “Mutno more“. čija se radnja odvija na opatijskom i riječkom području. Romani „Una“ i „Ljubav u Pompejima“ objavljeni su u Njemačkoj u ediciji „Rediroma Verlag“. Pripovijesti, humoreske i pjesme objavljeni su joj u raznim zbornicima i književnim časopisima. Dobitnica je plakete „Kalman Mesarić“ Hrvatskog sabora kulture za komediju „Patrioti“.

Ključne riječi: Psihološki i društveni roman

E-mail: Rozaida Naglav

Naslov: Mačka (1. i 2. svezak)
Autor: Rozaida Naglav
Broj stranica: 732
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2019 .
ISBN: 978-953-336-628-9, 978-953-336-629-6
978-953-336-630-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Jedan komentar za "Rozaida Naglav “Mačka”"

  1. Mihaela
    06/10/2022 at 4:44 pm Permalink

    Vrlo obimna knjiga, ali isplati se pročitati.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.