Kategorija > Domoljubna

постоиш

Таму каде што се двајца-тројца таму сум и јас. Доаѓам за да ти се поклонам, да кажам дека често го повторувам твоето име од десет букви, да ги отворам твоите цркви за венчавки и крштевки. Таму каде што се двајца-тројца се придружувам и јас да кренам два прста пред светот и да кажам дека постоиш. […]

Pročitaj cijelu poeziju

знаме

Таму каде што се црвената и жолтата боја таму сум и јас ги носам во мене и во мене Камењата од сите земји не вредат колку едно македонско зрно песок. Кога и да ти требам следејќи го моето знаме ќе ми го најдете коренот.  

Pročitaj cijelu poeziju

Kad bi znali

Ostala su polja pusta Miševi im se ne vesele Niti vrana jata gusta Na njih sletjeti ne žele

Pročitaj cijelu poeziju

земјата на моите чекори

Ако најлошите од душманите влезат во нашиот заеднички дом ќе ја испијат водата од водопадите ќе донесат темни облаци ќе ги грабнат иконите од старите цркви ќе ги расплачат убавите жени. Нека ги остават планините да дишат со полно срце нека ги остават големите поети да бидат великани, а малите поети да си играат со […]

Pročitaj cijelu poeziju

Sokolovima

 

Pročitaj cijelu poeziju

ZAUVIJEK BOLI VUKOVAR, 3. zbirka u nastajanju “Predstava uspomena”

ZAUVIJEK BOLI VUKOVAR Stajale smo u gromoglasnoj tišini, nervozne i iscrpljene. Bojale smo se i svoga daha, u mislima nosile smo nemoć i strah. Sjećanja na jauke, plač, izmučen narod i napaćenu zemlju, sivu i crnu od paleži – to se ne zaboravlja.

Pročitaj cijelu poeziju

Naša divna Bosna i Hercegovina (Paradoksija)

Dobrodošli u zemlju zvanu Paradoksija, gdje sjeme svoje mladosti ukopa i posija u nadi da će izrasti u prekrasno drvo al’ trebao sam zemlju provjeriti prvo.

Pročitaj cijelu poeziju

Slavonijo

 

Pročitaj cijelu poeziju

Bilogorski sonet

O, Bilogoro, mili rodni kraju

Pročitaj cijelu poeziju

Cesta prema Suncu

Ima jedna cesta prema Suncu

Pročitaj cijelu poeziju

prev posts