Lirski subjekt

fernando-pessoa

Često se u osvrtima na pjesništvo nekog pjesnika spominje  lirski subjekt, koji mnogi zamjenjuju pojmom autora. Svrha ovog članka je pokazati da su  lirski subjekt i autor u tijesnoj vezi, ali nisu inačice pa se ta dva pojma moraju razlikovati.  

Pjesnik intenzivnije doživljava svijet od drugih ljudi, živi širu stvarnost nego što je ona u kojoj realno postoji kao društveno i individualno biće. Njegova osjećajnost  je snažna i bez nje nema poezije. Kreće se između stvarnosti i mašte, spaja te svjetove, osvaja njihov međuprostor.  Svijet u kojem  on egzistira kao pjesnik ostvaruje se isključivo tekstom.

Čak kada  pjesmu napiše u prvom licu, on ne govori uvijek o sebi. Često je posrednik između čitatelja i onoga što  je zaokupilo njegovu misao, pokrenulo njegovu emociju.  Zbog sposobnosti uživljavanja u tuđe svjetove i tuđe živote, njegova je poezija istovremeno i intimna i univerzalna, a čitatelj je doživljava kao njegovu ispovijed, kao njegovo vlastito iskustvo.

Kao čitatelji imamo pravo ući u tekst koji je ostvario, ali nemamo pravo kopati po njegovom životu. Biografi će utvrditi koliko je vlastitog iskustva unio u svoje stvaranje, a koliko ga je vodilo široko srce kojim je upijao događanja iz okoline.

Da bismo sačuvali njegovu intimu kao čovjeka, a doživjeli ga u potpunosti kao pjesnika, rabimo termin lirskog subjekta. Lirskom subjektu svi su putovi i oblici otvoreni, on nosi razne uloge. Može se u trenutku pretvoriti u jasiku ili sunovrat, postati dijete, ljubavnik, žena, čarobnjak, skitnica pa čak i ubojica. (Balašević- Ne lomite mi bagrenje).

Na mnogim poetskim portalima uočit ćete da često čitatelji, nakon što pročitaju  pjesmu, tješe autora, iako ne znaju  je li izneseno autorovo direktno ili indirektno iskustvo.

 Zato  rabimo izraz lirski subjekt koji se odlijepio od figure autora i koji elegantno izbjegava da se stavi znak jednakosti između njih,  jer se ta dva pojma isprepliću, uranjaju jedan u drugi, izviru jedan iz drugog, ali nisu jedno. Lirski subjekt hoda svojim posebnim svijetom, svojim raspoloženjima, i njegov je doživljaj svega što ga zanese, subjektivan.

Kao zanimljivost navest ću primjer portugalskog pjesnika Fernanda Pessoa. Kažu da je pisao pod  sedamdesetak pseudonima, ali pod tri imena je živio kao tri posebne pjesničke pojave:  Alberto Kaeiro, Alvaro de Kampos i Rikardo Reiš. Za te tri svoje osobnosti izgradio je posebne identitete, biografije, karaktere pa čak i svjetonazore.

Primjer ovog pjesnika pokazuje kako autor, zarobljen u realnom svijetu, u svijetu poezije preskače sve granice i živi različite živote lirskog subjekta. 

 

Marija Juračić

 

 

12 komentara za "Lirski subjekt"

 1. mirko1
  14/04/2017 at 12:09 pm Permalink

  Onima koji čitaju, pišu i bave se sličnim poslovima nikada nije na odmet pročitati ovakve tekstove, uputstva, podsjećanja, osvježenja onoga što se učilo i bilo predmet preokupacije.
  Hvala, Marija.
  Budući da ću u satima koji slijede biti uglavnom zauzet, to bih sada iskoristio priliku da ti zaželim SRETAN USKRS, taj lijepi blagdan koji je još u djetinjstvu urezao svoj biljeg u sve naše buduće živote, ostavio pečat blagosti, nade i snage na putu koji moramo prijeći…

 2. Marija
  14/04/2017 at 1:42 pm Permalink

  Mirko, neka ti blagdani donesu mir i sreću.
  – Članak sam napisala jer me jedna naša članica zamolila da joj objasnim pojam lirskog subjekta,pa rekoh, zašto ne.:)

 3. Tonka
  14/04/2017 at 1:43 pm Permalink

  Sasvim si u pravu draga Marija. Ponekad čitajući što sam napisala pomislim kako to baš nikakve veze nema sa mojim životom iako dublja će analiza pokazati da na posredan način ima. Veliki tebi pozdrav i dalje sa zelenog otoka i hvala na svakoj pomoći koju nam daješ. 🙂 🙂

 4. Aljoša
  14/04/2017 at 2:00 pm Permalink

  Moj lirski subjekt potpisuje svaku riječ 🙂

 5. Krebs
  14/04/2017 at 2:25 pm Permalink

  Moj lirski subjekt sad tek razumije te sapate u sebi .
  Hvala Marija, na odgovorima i temeljnom objasnjenju!!

 6. sibila
  14/04/2017 at 5:01 pm Permalink

  Veoma lijepo pojašnjeno, jednostavnim riječima i primjerom, kristalno je jasno što je lirski subjekt.
  Hvala Marija!
  🙂

 7. Marija
  14/04/2017 at 8:15 pm Permalink

  Moj lirski subjekt vas sve grli:)

 8. Mihaela
  15/04/2017 at 7:58 am Permalink

  Primjer ovog pjesnika pokazuje kako autor, zarobljen u realnom svijetu, u svijetu poezije preskače sve granice i živi različite živote lirskog subjekta.

 9. Gordana Majdak
  15/04/2017 at 8:19 am Permalink

  Svi oni koji se bave pisanjem zaista otkrivaju i razotkrivaju ne samo vlastitu stvarnost, već i sve ono što ih okružuje i na bilo koji način dotiče. Doživljaje i proživljeno upijaju svojim osjetilima, a kao produkt često nastaje dobra poezija ili proza. Nerijetko su oni koji pišu upravo dovoljno senzibilizirani za otkrivanje tog čudesnog međuprostora između stvarnosti i fikcije, između realnosti i košmara.

  Marija, tvoje izlaganje je kao i uvijek do sada hvale vrijedno i približilo nam je pojam lirskog subjekta.

  Lijepo je kada se možemo pronaći u tekstu i osjetiti poveznicu s vlastitim stvaralaštvom, kada kroz članak doznajemo informacije koje su nam interesantne. I kako je to Aljoša lijepo rekao; i moj lirski subjekt itekako ima razumijevanja za napisano…

  Marija, lp

 10. boba grljusic
  16/04/2017 at 8:38 am Permalink

  Marija, tvoje izlaganje je kao i uvijek do sada hvale vrijedno,meni je ostalo samo jedno hvala za tebe
  pozdrav

 11. ENEDIEL
  16/04/2017 at 3:35 pm Permalink

  Hvala Marija

 12. Marija
  17/04/2017 at 4:24 pm Permalink

  Drago mi je što sam donekle objasnila fenomen lirskog subjekta:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.