Malo predavanje o antonimima

Pjesnici ih vole, jer oni vole suprotnosti,  a antonimi su leksemi suprotnog značenja. Ukopali se na suprotnim stranama i ne vole se doticati, iako zajedno čine antonimski par: ružno – lijepo, nisko – visoko, dan – noć, crno – bijelo.   Ne podsjeća li vas to na loš brak koji je, usprkos neslaganju karaktera,  osuđen trajati?

Što se mene tiče, ovoliko znanja dostaje svakome tko nešto piše ili voli rješavati križaljke. No ako vam dijete ide u osnovnu školu, a vi mu trebate nešto objasniti, onda nije zgorega da ovaj zapis pročitate do kraja, da vidite što jezikoslovci tumače, a što bi vaše dijete trebalo znati.

Primarni (pravi)  antonimi

Između ovih antonima ne postoji etimološka veza, jer su nastali  iz različitih korijena pa ih zato što stvar volimo komplicirati, zovemo i raznokorijenskim (leksičkim) antonimima.

hladno – toplo
lijevo – desno
ružno – lijepo
zatvoreno – otvoreno

Tvorbeni  antonimi

Jasno vam je, ako postoje raznokorijenski antonimi, onda postoje i oni koji su nastali iz istog korijena riječi.  Oni si istokorijenski (gramatički). Našli smo im i drugo ime pa ih zovemo tvorbeni, a tvorimo ih prefiksima ili nekom negacijom.

utovariti – istovariti
ugraditi – razgraditi
prijatelj – neprijatelj
moralan – amoralan

Ako vam ni ova količina informacija nije dovoljna, možemo nabrajati dalje pa prema naravi značenjske opreke antonime podijeliti na binarne i stupnjevite.

Binarni antonimi

Binarni antonimi potpuno negiraju značenje onog drugog antonima, u potpunosti ga isključuju.

živ – mrtav
ljubav – mržnja
dobar- zao
istina – laž

Stupnjeviti antonimi

Ove antonime posebno volim. Svatko tko piše trebao bi poznavati njihove fine značenjske razlike, nijanse koje oni nude. Oni su između sebe izgradili put od niza riječi koje se međusobno ne isključuju, i zadržavaju svoje distinktivno ( razlikovno) značenje.

tuga  ( sjeta) ( razdraganost)) radost
leden (hladan) (mlak) (topao) vruć
malen (omanji) (oveći) velik

Postoje i višestruki antonimi koji vole izraziti opreku prema riječima različitog značenja.

Višestruki antonimi

star – mlad
star – nov
star – moderan
star – svjež

živ – mrtav
živ- trom

Zanimljivi su antonimi koji spadaju u domenu društvene prihvaćenosti pa postoje opće jezični antonimi koje koriste svi govornici  jednog jezika i Individualni (kontekstualni) antonimi  koji su međusobno suprotstavljeni samo u određenom kontekstu književnog djela  nekog pisca.

 

Marija Juračić

 

 

 

 

8 komentara za "Malo predavanje o antonimima"

 1. mirko1
  16/12/2017 at 9:02 am Permalink

  Hvala, Marija. Ovo uvijek vrijedi. Kao i mnoge druge stvari za koje izdvojis vrijeme.
  Pozdrav i divljenje na susretljivosti i nesvakidasnjoj zelji da nama koji se javljamo sa pjesnickim i drugim zapisima olaksas put kroz jezicke “zavrzlame”, put nekome manje, nekome vise potreban.
  LP.

 2. Marija
  16/12/2017 at 10:18 am Permalink

  Mirko, mislim da učenici samo trebaju znati razlikovati antonime. Sve drugo je iživljavanje školskog sustava, a bilo bi lijepo kada bi pjesnici razlikovali njihove nijanse, jer se u nijansi krije stupanj osjećaja:)

 3. Dragica Meyer
  16/12/2017 at 10:55 am Permalink

  Svaka lekcija vredi, ne smemo zaboraviti osnove jezika, a Marija zna kada treba opomena 🙂 Lep pozdrav 🙂

 4. Marko Grubesic
  16/12/2017 at 1:16 pm Permalink

  Uvijek kada pročitam ove tvoje poučne tekstove shvatim koliko malo poznajem teoriju vlastitog jezika. Ipak se uvijek uspijem nekako artikulirati, automatizam valjda 🙂
  Lijep pozdrav!

 5. Aljoša
  16/12/2017 at 3:33 pm Permalink

  Primljeno na znanje, hvala, Marija 🙂

 6. Marija
  16/12/2017 at 5:20 pm Permalink

  Jezik je duhovna domovina pjesnika. Može se sporazumijevati i umovati na mnogim jezicima, ali samo na svom jeziku on zaista stvara.

 7. Mihaela
  16/12/2017 at 7:10 pm Permalink

  Cijenim predavanja koja dosadnu materiju znaju učiniti zanimljivom.:)

 8. Murtulica
  16/12/2017 at 10:30 pm Permalink

  Hvala ti, Mare!

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.