Marina Tenžera “Anđeli skriveni u tepihu” – izložba infrared slikarstva – izbor iz Diskursa

Kako je ovu godinu Crkva posvetila svim anđelima od svetih arkanđela Mihaela, Rafaela i Gabrijela, nije čudo što se ove prastare umjetničke teme prihvatila i ugledna slikarica i restauratorica dr. Dijana Nazor Čorda. Važno je odmah naglasiti da su u biblijsko-kršćanskoj vjeri anđeli povezani s Bogom i bez njega nemaju nikakvu moć djelovanja; oni služe Bogu i u njegovo ime, kao njegovi glasnici (angelos = glasnik), ljudima prenose njegove poruke, pokazuju im njegovu ljubav i zaštitu.

Biblija ne poznaje sustavnu podjelu anđela po skupinama, nego samo spominje različita imena i službe. Biblija govori općenito o anđelima, arkanđelima, serafima i kerubima, a Pavao posebice spominje „vrhovništva, moći i vlasti, prijestolja i gospodstva“. Na temelju toga mozaika, u kršćanstvu su se tijekom vremena oblikovale hijerarhijski stupnjevane skupine anđela. Najpoznatiju i najutjecajniju sistematizaciju takve angelologije ostavio je oko 500. godine Pseudo-Dionizije Areopagita u svome spisu „O nebeskoj hijerarhiji“.

Uzevši sve gore navedene skupine nebeskih bića te pod utjecajem neoplatonske filozofije i simbolike broja tri (tri trijade), Pseudo-Dionizije izradio je sustav hijerarhije anđela koja se u zemaljskoj hijerarhiji reflektira u službama u Crkvi i po kojoj Crkva i vjernici imaju udjela u božanskom prosvjetljenju. Pseudo-Dionizije za podjelu polazi od dva principa: služenje Bogu i služenje ljudima. Što je neki anđeo smješten više u nebesku liturgiju štovanja Boga to se nalazi na višem hijerarhijskom mjestu. Što je neki anđeo više povezan sa svijetom i s ljudima to je niže na hijerarhijskoj ljestvici.

Pseudo-Dionizije govori o devet korova anđela, a tu sistematizaciju preuzeo je Toma Akvinski i uvelike doprinio njezinu širenju. Prva hijerarhija ima tri kora anđela koji su u službi pred Božjim prijestoljem: serafini, kerubini, prijestolja. Drugu hijerarhiju čine tri kora anđela koji čuvaju Božju vladavinu u svemiru: gospodstva, moći, vlasti. Treća hijerarhija sastoji se od tri kora anđela, koji su u službi ljudima: vrhovništva, arkanđeli, anđeli. Tako Pseudo-Dionizije oblikuje svijet Božjih anđela, koje obuhvaća čitav univerzum i dotiče kršćanski život. Bog preko anđela svoju slavu širi u svemir i ljudski svijet koji tako postaju odraz njegova svjetla.

Dakle, nije nimalo čudno što se ove stare umjetničke teme prihvatila dr. Dijana Nazor Čorda koja je zagrebačkoj javnosti vrlo poznata po svom angažmanu na ljetnim festivalima C’est is the best na kojima već godinama putem međunarodnih natječaja skuplja najljepše svjetske zastavice koje se vijore od Trga Republike do Zrinjevca, a ujedno je doktorirala na metodi infrared slikarstva koje omogućuje izradu dvostrukih slika – od kojih je donja skrivena i vidljiva samo infrared kamerom.

.

Plavi tepih u infrared metodi

.

Ovoga puta u Zaboku, u reGALERIJI 24. ožjuka izlaže prvi u svijetu napravljen tepih s IR dvostrukom slikom. Kako nam je kazala, na izložbi je izloženo trinaest slika koje su nastale tijekom njezina doktorskoga studija od 2014. do 2016. godine.

Slike su u vizualnom spektru apstraktne, ali u infracrvenom području na 1000 nm nalaze se različiti figurativni motivi i citati. Metodu je koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu.

Od 2014. godine, kako ističe dr. Nazor-Čorda kontinuirano nastavlja daljnje unapređenje i višeslojno istraživanje svojstva pigmenata/boje u području infracrvenog slikarstva, u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Bogatstvo mogućnosti u izradi tepiha i tapiserije, likovna raznolikost i taktilnost, potaknulo ju je da isproba ovu metodu i u mediju vune. Povod ovoj izložbi, kako ističe, dva su tepiha koji su izrađeni u Regeneraciji u Zaboku po uzoru na slike u akrilu: „Nevidljivi čuvari 1” i „Nevidljivi čuvari 3.” Tepisi su nastali metodom ručno taftane vune. Pri izradi su kombinirane tehnike velur i bukle kako bi se postigla reljefnost i dinamika površine.

Osim što tapiserija i tepih imaju uporabnu funkciju te zvučnu i toplinsku izolaciju, njihova je posebnost i u tome što ih publika može dotaknuti, osjetiti njihovu teksturu te na taj način ostvariti interakciju i prisnost s umjetničkim djelom. Zahvaljujući uspješnoj suradnji s reGALERIJOM, nakon brojnih proba, ističe, tehnološki su uspjeli dobiti tzv. blizance boja u jednom sloju u prirodnom materijalu vune.

To je omogućilo izradu prvog tepiha s IR dvostrukom slikom na svijetu. Slika Nevidljivi čuvari 1, u kojoj prevladava zelena boja, simbol rasta, harmonije, svježine, izvedena je u vizualnom spektru, dok je slika Nevidljivi čuvari 3 u plavoj boji koja simbolizira povjerenje, istinu, vjeru, a izvedena je u dva spektra – vizualno i bliskom infracrvenom. Radi se o jednom djelu, ali dvjema slikama na istoj podlozi tkanine.

Golom oku nevidljiva slika/tepih prikazuje stilizirani motiv anđela u akromatskim bojama po uzoru na originalnu sliku.
.

Zeleni tepih u infrared metodi.
.

„Nevidljivu sliku promatramo korištenjem infracrvene kamere koja nam otkriva sasvim drugu, figurativnu sliku nevidljivu golom oku. Infracrveno slikarstvo omogućuje mi dodatnu umjetničku slobodu slikanja motiva iz podsvijesti i tajnih poruka koje želim skriti u nevidljivi spektar. Skrivena slika i skriveni dvostruki potpis trajno su prisutni na istoj podlozi, a gledatelj ih može promatrati kad god poželi upotrebom IR kamere. Posebnost je ove izložbe u tome što je njome potvrđena mogućnost uspješne primjene metode InfraRedArta i u tehnici vune. Tajanstvena, skrivena slika na prvi je pogled neshvatljiva, ali ovom izložbom i u tehnici vune postaje dokučiva kao dodatna likovna vrijednost i neočekivano iznenađenje”, napominje dr. art.. Dijana Nazor Čorda pozivajući građane Zaboka ali i sve druge zainteresirane da dožive nevjerojatnu avanturu Infrared slikarstva.

Tepisi uz izložbu, kako nadodaje, su realizirani zahvaljujući direktoru Anđelku Švaljeku, kojem su se svidjele slike. U izradi tepiha sudjelovali su: dizajnerica Helena Bacinger Škrlec, Milan Črnjević direktor proizvodnje, majstor Alen Majsec i voditeljica prodaje Maja Jug. Pozivnice i  deplijan dizajnirao je Goran Mikac.

Snimio: Branko Nađ

.

Dijana Nazor Čorda (Split, 1971.) doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić.

Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora. Iste godine dobiva nagradu Fakulteta. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu.

Od 1995. izlagala je na 39 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je na više od 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na četrdesetak likovnih kolonija. Stručno se usavršavala na rezidencijalnom boravku u Parizu (Cité Internationale des Arts 2006.). Djela joj se nalaze u fundusima više muzeja i privatnih zbirki.

Od 2007. do 2020. voditeljica je likovnog i dječjeg programa Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best unutar kojega je autorica i voditeljica na trima projektima: Međunarodnom festivalu umjetničkih zastavica Zagreb, Cest klupaonici, Festivalu umjetničkih naljepnica Art Walk te je koautorica Najfotografije. Koautorica je devet udžbenika iz likovne kulture Pogled, potez i Opažam, oblikujem za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te triju priručnika za učitelje likovne kulture, Zagreb, Profil Klett.

Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Za doprinos u likovno-pedagoškom radu dodijeljene su joj dvije državne nagrade: Godišnja državna Nagrada Ivan Filipović 2012. i Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića 2013. Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013. godine. Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova te je sudjelovala na više domaćih i međunarodnih konferencija. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva. Ako se želite odmoriti od loših vijesti, svakako pogledajte ovu u svijetu jedinstvenu izložbu u Zaboku.

 

Jedan komentar za "Marina Tenžera “Anđeli skriveni u tepihu” – izložba infrared slikarstva – izbor iz Diskursa"

  1. Avatar photo
    Marija
    22/05/2022 at 8:00 am Permalink

    Sljedeći broj Diskursa posvećujemo Silviju Strahimiru Kranjčeviću. Pišite za “Diskurs”.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.