Objavljena knjiga “Pomaknuti haiku” grupe autora portala Očaravanje

pomaknuti haiku

http://redir.netcentrum.cz/?noaudit&url=http%3A%2F%2Fwww%2EShopMyBook%2Ecom

Predgovor

Knjiga  Pomaknuti haiku  nastala je iz šale, iz poetske igre  Portala za objavu i analizu dobre poezije Očaravanje.

Većina autora, od kojih neki iza sebe imaju već niz objavljenih knjiga poezije, nije nikada prije napisala neku haiku pjesmu i pjesme na ovim stranicama predstavljaju njihove prve takve književne pokušaje.

Ove pjesme nisu imale  ambiciju biti klasične haiku pjesme istočnjačnog tipa. Za očekivati je da haiku poezija neće u zapadnom svijetu ostati na temeljima koje je u 17. stoljeću postavio budistički svećenik Matsuo Basho koji je živio kao prosjak u poklonjenoj kolibici i koji je pjevao:

Još pjevaš vedro

Moj maleni zrikavče

Već te čeka smrt

 Ti stihovi rječito govore da je Basho razmišljao o prolaznosti života i nije ostvario samo sliku nego i misao.

  Sadržaj ove zbirke haiku pjesama često ne može izbjeći europski način prezentiranja stvarnosti, uplitanje osjećaja i razmišljanja autora, umetanje tema koje tradicionalno ne spadaju u haiku poeziju, ali one predstavljaju stvaralaštvo koje pomiče zahtjeve tradicije, predstavljaju pokušaj discipliniranja stiha, emocije, predstavljaju haiku s pomakom, prilagođen europskom načinu života koji ipak pokušava poštivati tradiciju.

U svakom trenutku bili smo svjesni da pisati haiku poeziju na hrvatskom jeziku nije lako. Hrvatske su riječi uglavnom duže od japanskih pa pjesnik mora s manje riječi ostvariti kompletnu pjesničku sliku.

Haiku poezija traži disciplinu izraza. Nije  dopuštena niti jedna suvišna riječ, niti jedan suvišni slog. Mnogih riječi  se autor mora odreći. Nema žrtvovanja oblika u korist smisla ili slike. Autor je prisiljen  izabrati bitno, riješiti se nepotrebnih ukrasa, rabiti obične, svakodnevne riječi.
Bit haiku poezije je životnost, a ne  ljepota. Haiku nije intelektualan, ne treba logiku, on je impresija, jasna, čista misao.
Pjesme su u knjizi poredane prema autorima bez obzira na tematiku i izraz. Teme pojedinih autora mogu užasnuti haiku čistunce, ali oni moraju shvatiti da je život kompleksan, često neozbiljan, razigran i da je tematika haiku poezije u ovoj knjizi također kompleksna, nepretenciozna i razigrana. Zato smo ovu knjigu i nazvali; Pomaknuti haiku.
Neki autori su  napisali niz haiku stihova povezujući ih u emocionalnu i smislenu cjelinu. Knjiga Pomaknuti haiku razveselit će ljubitelje ove vrste poezije, a razonoditi one koji se s tom poezijom susreću prvi put.

http://redir.netcentrum.cz/?noaudit&url=http%3A%2F%2Fwww%2Eshopmybook%2Ecom%2Fshopmybook%2Fsite%2Fbookdetail%2F%3Fbookid%3D25983

 

18 komentara za "Objavljena knjiga “Pomaknuti haiku” grupe autora portala Očaravanje"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.