Plaketa “Kalman Mesarić”dodijeljena Mariji Juračić za komediju “Patrioti”

Plaketu „Kalman Mesarić“  Hrvatskog sabora kulture za 2019. godinu dobila je Marija Juračić za dramski tekst Patrioti.  Doc. dr. sc. Dubravka Crnojević Carić, sveučilišna profesorica, teatrologinja, glumica i redateljica je napisala:

„Riječ je o komediji koja je pisana na način koji bi, s ponekom korekcijom, zadovoljio i kriterije kako amaterskih, tako i manjih profesionalnih kazališnih družina što njeguju komediju „hadžićevskog“ stila.

Naime, autorica problematizira aktualna društvena zbivanja. Uočava ključne neuralgične točke našeg društva, ali sve navedeno prezentira u formi „lako- humornog“ komada, koristeći elemente komedije situacije. Marija Juračić pokazuje i „prokazuje“ one „uspješne“ u našoj sredini te na taj način upozorava na korupciju, „klijentelizam“, seksizam, kao i ostale maligne pojave što bespoštedno razaraju preostalo zdravo tkivo naše zajednice. Riječ je, kako sama autorica navodi, o suvremenoj komediji u dva čina, u kojoj se  pojavljuju kao likovi: advokat Ristić, kamatar Drmić, njegova supruga Ivančica te mlada sekretarica Anđelija. Svaki od napisanih likova pruža potencijalnim izvođačima – glumcima mogućnost zanimljivog građenja karaktera, što uključuje i nenadane, a duhovite transformacije. Moja primjedba pa tako i sugestija ide u sljedećem smjeru: držim kako se radnja komada pred sam kraj, naglo pojednostavljuje i ubrzava, te bi se uloga Anđelije, koja ima značajnu funkciju unutar ovog komada, trebala detaljnije „razraditi“ kako sam konac komada ne bi djelovao „zbrzano“ pa tako dijelom i poništio, svojom „naivnošću“, one slojeve što ih je autorica do sada uspjela uspješno utkati u ponuđeni materijal.
Autorica je napisala tekst  koji se, gledajući iz redateljske perspektive, dade dodatno graditi te se ova komedija može postaviti i kao „krimić“, a obiluje i brojnim elementima komedije zabuna, što je uvijek uzbudljivo, kako za gledatelje, tako i za cjelokupan autorski tim. Dakle, s jedne je strane riječ o relativno odvažnom pozivanju na niz događaja koja pripadaju našoj svakodnevici (pa su se donekle slične situacije znale zadnjih godina, nažalos, pronaći u brojnim „crnim kronikama“ dnevnih listova), a s druge strane otvorena mogućnost da se ova „suvremena komedija“ redateljski postavi na pozornici i kao komad koji nudi dodatne značenjske kodove, što je zasigurno značajan moment kada je riječ o procjeni potencijala nekog dramskog teksta.

Autorica piše žive dijaloge, prisutna je i igra riječima, kao poigravanje „klišejima“ i problematiziranje raznih stereotipa od kojih se, nažalost, teško možemo odmaknuti. Možda je proizvodnja smijeha upravo jedan od načina kojim se možemo istovremeno susretati s teškim i dramatičnim zbivanjima ( ovrhe, obezvređivanje obrazovanja, imperativ naglog bogaćenja koji isključuje etiku, naglašeni seksizam, i slično), a isovremeno ostati živog duha koji još ima snage za otvaranje novih, a etičkih putova ka zdravom društvu.“

Izvor: 38. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, Zagreb, 29. 06. 2019.

PLAKETA „KALMAN MESARIĆ“

ZA DRAMSKO STVARALAŠTVO

Marija Juračić, Opatija: Patrioti

Osvrt doc.dr.sc. Dubravke Crnojević – Carić

12 komentara za "Plaketa “Kalman Mesarić”dodijeljena Mariji Juračić za komediju “Patrioti”"

 1. Mihaela
  Mihaela
  02/08/2019 at 6:05 am Permalink

  Plaketa je staklena pa ju je teže snimiti, ali prekrasna je i ona i ono što predstavlja: zdrav smijeh kojim se odgovara na društvene devijacije.Čestitam!

 2. gabi
  02/08/2019 at 1:07 pm Permalink

  Nagrada je stigla u prave ruke. Marija, čestitam od srca i želim ti još mnogo uspješnih ostvarenja!☺

 3. Sanja Oblak
  02/08/2019 at 5:49 pm Permalink

  Kao prvo – iskrene čestitke. Bravo, bravo Mare:))) Ali moram kazati da nimalo nisam iznenađena, jer sve do sada napisane kratke humoreske odlično su utirale put tom većem projektu i ovoj nagradi. Naravno da nije dovoljno nanizati štosne scene nego je potrebno razviti likove koje doživljavamo kao stvarne osobe, a ti si svojim “Patriotom” to uspjela gradeći dinamičan, logičan, a ujedno i iznenađujući sadržaj, gdje mi se čini da je ponovno došla do izražaja tvoja umješnost unijeti potrebnu dramatičnost u tekst. Pročitavši “Patriota”, a onda i recenziju Dr. Dubravke Crnojević – Carić, koja je doista odlična, mislim da opaska u recenziji koja leti na lik Anđelije u smislu da bi se lik još morao dograditi, doduše stoji, ali da je do “skraćivanja” tog lika došlo prije svega zbog propozicija takmičenja u kojima se je morala ispoštovati i dužina teksta.
  Vesela sam zbog tvog uspijeha i želim ti od srca još i drugih lijepih priznanja. Možeš ti to naša draga Mare, možeš 🙂 🙂 🙂

 4. AnjaL
  02/08/2019 at 7:22 pm Permalink

  Bravo, Marija, od srca ti čestitam!!! ❤

 5. Krebs
  02/08/2019 at 8:47 pm Permalink

  Raaadujem se uvijek ponovo citati sve tvoje uspjehe, Mare!! Imas energije u sebi..Cestitaaam ti od srca!!lp

 6. Suzana Marić
  Suzana Marić
  02/08/2019 at 8:57 pm Permalink

  Mare, čestitke od srca šaljem 🙂

 7. mirko1
  03/08/2019 at 7:21 am Permalink

  Marija, ČESTITKE za postignuće i veliki pozdrav,
  mp

 8. Lav
  Lav
  03/08/2019 at 7:22 pm Permalink

  Znam tvoj iskričavi humor. Rado bih komad pogledao na pozornici!

 9. Gordana Majdak
  Gordana Majdak
  06/08/2019 at 7:03 am Permalink

  Marija, tako sam ponosna na tebe i sretna zbog tvog uspjeha jer je i više nego zaslužen. Tvoj odnos prema pisanoj riječi vrijedan je pažnje. Samo naprijed!

 10. Tonka
  Tonka
  06/08/2019 at 8:02 am Permalink

  Draga Marija, čestitam i posebno zahvaljujem za sav tvoj trud i pomoć koju nesebično daješ kako bi se i riječi svih nas vidjele i vrednovale. Ponosna sam što se već dugi niz godina družimo na ovom malom, ali za nas posebno važnom portalu misli i riječi. Bravo Marija i neka to druženje potraje dugo. 🙂 🙂

 11. katarinab
  katarinab
  20/08/2019 at 11:16 pm Permalink

  Draga Marija, iskrene čestitke na vrijednoj nagradi. Sretna sam zbog tebe i svaka tvoja nagrada me veseli i želim ti još puno priznanja, jer znam da ti živiš književnost i za književnost u svim njenim oblicima. Hvala ti na smijehu koji nam poklanjaš kroz svoje fantastične tekstove, a ujedno navodiš na razmišljanje o društvu u kojem živimo.
  Lp! ☺

 12. Marija
  Marija
  21/08/2019 at 7:52 am Permalink

  Sad tek vidjeh da se nisam zahvalila na čestitkama. A mislila sam da jesam. Hvala svima!:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.