Roman “Una”

show_image_in_imgtag

 

wwb knjižara REDAK

 

 

 

 

 

 

Roman „Una“ profesorice književnosti Marije Juračić tiskan je u ediciji web knjižare „Redak“ nakon što je u nastavcima izlazio na poetskom portalu „Očaravanje“. Recenziju romana napisao je Božidar Pasarić, mr.sc. profesor književnosti i engleskog jezika. Niz osvrta na roman iznijeli su mnogi autori našeg zanimljivog pjesničkog svijeta.

„Una“ je topao i pitak roman koji se ne razmeće kompliciranom radnjom, koji teče svojom unutarnjom logikom, prirodno i spontano, napeto i intrigantno te neodoljivo podsjeća na klasike Alfreda Hitchcocha i dok čitam, imam dojam da gledam film ovog starog majstora.

Ljubav između zvijezda, realnost ili opsjena? Rekli bismo da sve što pulsira ima i život u obliku nama znanom ili neznanom. Možda se nebeska tijela uzajamno osjećaju više nego što mislimo, a simbioza među njima traje eonima. Ljudska se ljubav u tom slučaju čini tek kao kratak dah. No, ljubav između Une i Kaleba blizu je pulsiranju zvijezda.

Ivica Grgić
*

Kada je Una pronašla magarca, pomislih; super, bit će mesa! A Una kaže: “Ovo je ipak biće koje nešto razumije. Nisam više tako strašno, tako očajno sama… ”

Privukli su me izvrsni opisi kuće, periferije, otoka, napetost radnje i mislim da ovo djelo ne bi smjelo proći nezapaženo.

Roman „Una“ je ravan onim popularnim bestsellerima skandinavskih pisaca, s tim, da je ovaj romani topao, južnjački, mediteranski. Uživao sam u svakoj stranici. Ako ikada dobijem kćer, zvat će se Una.

Mario Pejaković
*

Napeta radnja i  dinamični opisi pokreću slike tako žive i uzbudljive da se roman čita u dahu. Vezuje se osjećaj čitatelja uz Unu koja nakon teškog i uzbudljivog iskustva postaje jača i spremnija za nastavak života.

Štefica Vanjek
*

Roman pokazuje produbljeno, gotovo istraživačko znanje koje autorica oplemenjuje čarolijom i ljepotom osjetilnog. Una   pjesmom podsvjesno tjera  strah od neizvjesnosti sudbine.

Aljoša Đugum
*

Ovaj roman nosi u sebi  slatki okus našeg mora i otoka, putopisni pregled ljepota prirode i sočne hrane koju Una zna pronaći.

Marko Sertić
*

Roman je zanimljiv, napet, idejno bogat.  Slika za slikom se izmjenjuje pred očima. Prizore gledam iz prikrajka poput svjedoka. Da, znatiželja je velika. Raspliće li se situacija sada ili će se povratkom u realnost tek zaplesti?

Slavica Turinski Lazić
*

Kako je važan svaki dan  života koji sasvim drugačije izgleda kada si sam i izgubljen. Dobro bi bilo svakoga od nas baciti na pusti otok  godinu dana. Mislim da bismo nakon toga bili puno bolji ljudi.

Marko Grubešić
*

Fabula romana teče dvjema trakama. Na jednoj je par zaljubljen u ljubav, a na drugoj onaj koji je bio i ostao zabluda.

Marija Sagadin
*

Često se zamislimo nad sudbinom monstruma pomućenog uma i bolesne psihe. I sažalimo se, baš kao Una.
U životu ništa nije jednostavno . Ne postoji crno-bijeli svijet.

Marija Žganjar

*

Osvaja lakoća  kojom autorica oslikava dramatične epizode. One teku jednostavno, mirom rijeke u kojoj su brzaci nevidljivi, skriti u dnu njenog korita kao fluidni odraz vremena.

Dinko Bekavac

17 komentara za "Roman “Una”"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.