Škola – bojno polje

http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=187007

9 komentara za "Škola – bojno polje"

 1. salke
  salke
  13/12/2018 at 11:18 am Permalink

  Slažem se s tobom, Marija. Nema ad-hoc rješenja nego samo ljudski razgovor i kroz njega stvaranje iskrenog odnosa.

  Uživao sam čitajući, a kada razmislim za nazad. Nije bilo toliko tuča i nasilja jer su nam učitelji u osnovnoj školi bacali ključeve u glavu. Ne svatko, nego bilo koji su to radili. Takvim zahvatima, mislim, da na kratki rok nasilje smanji, al se kasnije može pojaviti kod pojedinca koji možda uopče nije imao namjeru djelovati silom.

  Dok sam predavao engleski jezik u školi pokušavao sam razgovorom prići učenicima, pa su kasnije tražili neka mnjenja od mene. Pokušavao sam kroz ljudsku razinu u tim slučajevima, ne kroz odnos učenik-učitelj nego čovjek-čovjek.

  Lijep pozdrav tebi na more:)

 2. katarinab
  katarinab
  13/12/2018 at 11:18 am Permalink

  Žalosno i istinito, čini mi se da se nasilje proširilo kao virus i zahvatilo je čak i unutrašnjost škole koja je postala bojno polje. Sve je to došlo s “uvozom”, pa i ti nasilnici. Hvala Bogu da ne idem u školu, zapravo zbog svog tog nasilja više takoreći niti ne izlazim. Zatvorila sam se u četiri zida i nikome ne otvaram od straha, jer ne znam hoće li nekome nasilniku pasti na pamet da ostvari svoja demokratska prava i svoje stavove izrazi na meni. Svi se sjećamo Luke Ritza, nažalost preminuo je. Njegovih godina sina od prijatelja na Jarunu su također dočekali nasilnici (nije ih poznavao) na samom ulazu u zgradu. Završio je u bolnici s teškim ozljedama, a jedan od nasilnika bio je od neke sutkinje sin. Što se tiče kazni znamo kako se nagrađuju danas kriminalci, prijestupnici, pa tako i nasilnici. Sve je to otišlo predaleko, a kriva Drine se ne da ispraviti.
  Lp.

 3. AnjaL
  13/12/2018 at 11:45 am Permalink

  Pitala sam se, Marija, hoće li iz tvog pera izaći koji tekst na ovu aktualnu temu. I drago mi je da jest. U potpunosti se slažem. Čini mi se da je baba imala pravo. I sama sam kao dijete bila terorizirana od jednog dječaka koji bi bacao kamenje na prolaznike kroz usku ulicu u kojoj je živio. Sve dok ga nisam zgrabila i suprotstavila mu se. Bio je sitniiji od mene i trebalo ga je samo uhvatiti i pritisnuti uza zid i zaprijetiti mu. Od tada je bio mir.
  Nedavno sam gledala video koji je kružio društvenim mrežama kako je jedan otac prisilio svoju kćer da pješači 8 km do škole dok ju je on snimao lagano vozeći iza nje. Razlog tome je bio taj da osvijesti što znači maltretirati ostale jer mu je dosadilo da ga stalno zovu iz škole zbog njezinog nasilnog ponašanja.
  O svemu se govori, ali o roditeljima se zaboravlja. Ako roditelj nije svjestan, rijetko da će i institucije biti.

 4. Marija
  Marija
  13/12/2018 at 12:39 pm Permalink

  Vršnjačko nasilje traje godinama, često s tragičnim posljedicama. Uspjeh škole gleda se samo uspjehom na natjecanjima, uspjehom na maturi, dakle onim što spada u domenu obrazovanja. odgoj je posve zanemaren. Svaki nastavni predmet ima i odgojne ciljeve, ali na njih se zaboravlja.Mnoge škole nemaju psihologe, pedagozi su odavno iz njih protjerani, kad čujem riječ Kurikulum dobijem svrab, jer se donosi već drugu deceniju, a u njega se petlja svatko tko misli da svoj svjetonazor može nametati naciji.

 5. Suzana Marić
  Suzana Marić
  13/12/2018 at 2:38 pm Permalink

  Nikako se ne slažem s nasiljem ,jer sam osjetila na svojoj koži vršnjačko nasilje. Sina mi tatini sinovi pretukli, a mi plaćamo, jer je dotični prvo-optuženi bio u rodu s sudcem. Škola se ogradila,da dežurni nije vidio tuču i što reći ?

 6. Lav
  Lav
  13/12/2018 at 7:30 pm Permalink

  Ja ću sina odgajati po babinom receptu:)

 7. Mihaela
  Mihaela
  13/12/2018 at 7:38 pm Permalink

  Tema je tako ozbiljna da je o njoj teško pisati, posebno satiru. Ali treba. Najgore je zataškavati kako škola ne bi došla na “zao glas”.

 8. Murtulica
  Murtulica
  13/12/2018 at 10:35 pm Permalink

  Potpuno se slažem s babom!

 9. Marija
  Marija
  15/12/2018 at 4:26 pm Permalink

  Nema do babe. Bistra glava, iskustvo i dobri savjeti:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.