Pavao Pavličić “Čelični mjesec”

Pavao Pavličić je dobro poznat ljubiteljima hrvatskog kriminalističkog romana. To ne čudi jer njegovi kriminalistički romani ne pretendiraju na to da preslikavaju društvenu stvarnost, nisu histerično društveno angažirani, ne zaboravljaju svoju ulogu zagonetke- odgonetke i nikada ne ostavljaju čitatelja na cjedilu. Njegovi su krimići doduše smješteni u prepoznatljiv socijalni realitet, ali taj je realitet samo kulisa pa ga radnja romana lako prevladava i ostaje zanimljiva i čitateljima u nekoj novoj društvenoj zbilji.

U njegovim romanima istraga je manje utemeljena na forenzičkoj znanosti, a više na logičkom razmišljanju i zaključivanju, na poznavanju psihologije aktera.

„Čelični mjesec“ je roman koji  bez ograda može čitati mlađi čitatelj koji nema nikakvih neposrednih ili posrednih iskustava vezanih uz temu romana, ali i onaj u kojem će roman izazvati asocijacije na određena zbivanja u socijalističkoj Hrvatskoj vezanim uz niz samoubojstava mlade populacije.

Radnja romana odvija se u Zagrebu. Nije to grad luksuznih dućana, modnih pista, kazališta  i veselih zabava. Grad je to običnih, radnih ljudi u prosincu kada je „vrijeme maglovito, slinavo, vlažno i teško.“ U Domu za nezbrinutu djecu događa se niz neobjašnjivih samoubojstava koja se uskoro počinju širiti gradom, a svaki samoubojica u ruci drži mali, sjajni, čelični mjesec. Što se to zbiva, kakav kult prate ta djeca? To su pitanja na koja će čitatelj dobiti odgovor  jer, ne zaboravimo, Pavličić svog čitatelja nikada ne ostavlja na cjedilu.

Pisac: Pavao Pavličić

Roman: Čelični mjesec

Izdavač: Znanje- Zagreb,1985.

 

.
Marija Pasarić Welner

14 komentara za "Pavao Pavličić “Čelični mjesec”"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.