Haiku poezija

%e6%8c%89-%e6%ad%a4-%e5%9c%a8-%e6%96%b0-%e7%aa%97%e5%8f%a3-%e6%b5%8f%e8%a7%88-%e5%9b%be%e7%89%87

Autori „Očaravanja“ u posljednje vrijeme javljaju se svojom haiku poezijom, što me ponukalo da o njoj kažem nekoliko riječi.

Haiku pjesmu je najbolje definirati opisom njena oblika  koji je strogo određen.  Sastoji se od tri stiha. Prvi i treći stih imaju pet slogova, a drugi stih sedam.  Domovina ove pjesme je Japan.

Temelje haiku poezije postavio je u 17. stoljeću budistički svećenik Matsuo Basho, koji je živio od milodara u poklonjenoj kolibici.

Još pjevaš vedro
Moj maleni zrikavče
Već te čeka smrt.
M Basho

 

„Pisati haiku na hrvatskom jeziku nije lako. Hrvatske su riječi slogovno duže od japanskih pa pjesnik mora s manje riječi ostvariti kompletnu pjesničku sliku. Haiku poezija ima strogo određena pravila kako sadržajem, tako i oblikom. Japanci su tradicionalan narod i kada se nešto od njih preuzima, red je to preuzeti doslovno, a ne u nekakvim varijacijama.  Zato je važno poštivati izvorni  oblik haiku strofe . Haiku poezija traži disciplinu izraza. Nije  dopuštena niti jedna suvišna riječ, niti jedan suvišni slog. Mnogih riječi ćeš se morati odreći. Nema žrtvovanja oblika u korist smisla ili slike. Prisiljen si izabrati bitno, riješiti se nepotrebnih ukrasa, rabiti obične, svakodnevne riječi. Dobro je izbjegavati srok da izraz bude prirodan, jer je bit haiku poezije životnost.“
(Marija Juračić za Dux radio)

 

Naš  matematičar i veliki ljubitelj haiku poezije Vladimir Devide je napisao svojevrstan manifest o pisanju haiku poezije.

http://www.diogenpro.com/uploads/4/6/8/8/4688084/teorija_haiku.pdf

Posebno ističem njegov savjet:  Da bi neki doživljaj bio zabilježen kao haiku, mora imati i svoje poetsku vrijednost kojom se izdiže iznad bilo kakvog doživljaja bez posebnog značenja.

Dobar je to savjet, jer haiku traži izvornost. Životnost.

“Nemoj pisati o leptiru. Postani leptir. Nemoj pisati o travki. Budi travka. Nemoj pisati o oblaku. Postani oblak. Uđi u život svojih motiva i budi motiv pjesme. Zato ne možeš pisati o prošlome, jer život se odvija sada”, savjetuje i profesorica Marija Juračić.

Mihovila Pasarić Walner

 

 

8 komentara za "Haiku poezija"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.