More u meni

Zaronim li ispod površine, moje tijelo, prilagodljivo i rastezljivo, ćuti povezanost s morem, istovremeno tješeći me spoznajom o beskonačnosti.

Ne mogu ga izmjeriti ni sagledati svu ljepotu kojom obiluje, ne mogu istražiti njegove dubine, niti pronaći blaga u njemu skrivena, a ipak me prima da se s njim radujem zagrljaju života.

Gleda me velikim Okom iz kojeg izlijeću ribe, jedna po jedna, hobotnice i velika morska psina. Školjke i koralji postojano leže u dubini Oka, i kada dovoljno dugo gledam pod njegovim plavetnilom vidim ostatke vina u amforama i rastrgane ribarske mreže. Ožive potonule brodice i gradovi pod njegovim dubinama. Čujem pjesme mornara i lučkih radnika, gledam kako užurbano tovare brodove i odlaze još dalje, još dublje u nepoznato. Otkrivam antičke stupove, brončanu svjetiljku i figuricu mjesečeve boginje Lune. Pitam se, kojim je sve putevima prošla da bi se na kraju skrasila na njegovom dnu, napola ukopana u pijesku, pitam se jesam li možda sve te potonule živote privukla i oživjela zagrljajem mašte koju mi je omogućilo more?

Pobjedonosno izranjam kao osvajač nove nepoznate zemlje! Ozarena osmijeha ne izlazim iz mora, odmaram se na njegovoj površini. Ostanem li tako dovoljno dugo, čut ću njegovo disanje. Ponekad jasno čujem kako razgovara s vjetrom i oblacima. Pregovara o nadolazećim olujama, usput opominjući ribarske brodice i zaigrane turiste. Tada se njegova boja pretvara u sivu boju oblaka iz kojih će se istočiti suze prestrašenih izbjeglica koje su svoj spokoj našle u njegovim dubinama. Sijevanje i grmljavina! Pokora ili ukor! Ispiranje grijeha nevidljivih sila! Sve će se na more slučiti, jer ono je život, ono je kolijevka, ono je put u Novi Jeruzalem!

Kada zaspem na njegovoj površini, moje tijelo postaje more, slana, modra dubina po kojoj plivaju ribe, kroz koju prolazi zlatna sunčana svjetlost nemjerljivih trenutaka razlivenog sna; živopisne boje sjećanja, vesela sela i napučene ulice nemirnih gradova. Da s vremena na vrijeme ne postaje more, moje bi tijelo posustalo, jer ne bi moglo izdržati bremenito vrijeme. Kad tad moralo bi postati more.

                                                                                                                                                      

 

 

3 komentara za "More u meni"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.