Božić i jezične nedoumice

Na vratima nam je jedan od najljepših blagdana u godini. Kitimo jelku, kupujemo darove, pečemo kolače. Čestitamo rodbini i prijateljima i sve je dobro dok čestitku ne trebamo i napisati. Onda se javljaju nedoumice. Pisati velikim ili malim slovom? Koji pridjev upotrijebiti?

Je li ispravno napisati čestit ili sretan Božić?

Da vas riješim nedoumice, odmah ću vam reći; dobro je i jedno i drugo.
Pridjev čestit je izraz stariji,a nastao je od imenice čest čije je značenje bilo sudbina, dio, sreća, a nalazimo ga kod starih hrvatskih pisaca.
Izraz je vremenom dobio dvojako značenje pa znači i pošten. Kada nekome želimo čestit Božić, to nikako ne znači da u svoju čestitku uplićemo poštenje. Tek, želimo da mu Božić prođe u sreći i veselju. Dakle, svejedno je koji ćemo pridjev vezati uz imenicu Božić. Neka on bude čestit, sretan, a božićni kolači (koje pišemo malim slovom) neka budu slasni pa možemo ovaj mali tekst završiti Matoševom čestitkom: „Svim pak čestitim Hrvatima i Hrvaticama čestit Božić!“

Jasno je da ovaj tekst nije čestitka, nego prigodno razmišljanje, a kada budete zahvaljivali na čestitkama, možete napisati: Hvala na čestitki/čestitci jer oba su izraza jezično ravnopravna.

 

15 komentara za "Božić i jezične nedoumice"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.