Božićna priča Charlesa Dickensa

Što mogu darovati Očaranima, onima koji cijele godine ljube Riječ, čitaju i stvaraju, bojeći svijet ljepšim bojama? Jednu pravu božićnu priču. Napisao ju je Charles Dickens. Priča je to o duhu Božića, o davanju i dijeljenju onog lijepog i dragog što se nosi u srcu. I poučna je to priča. Ne traje samo nekoliko dana, proteže se na cijelu godinu.

Dickens ju je približio čitatelju likom škrtog bankara Scrooga kojemu je jedini životni smisao i užitak gomilanje novca. Njegova je škrtost postala poslovična pa nije čudo da  je prema njegovom liku Walt Disney  kreirao  lik  ujaka  Paje Patka koji se u početku i zvao  Uncle Scrooge. Sjećate se ujaka Paška Patka koji umjesto zjenica ima znak dolara jer on samo kroz dolar gleda svijet?

No, dok se Paško Patak ne mijenja, jer on je samo crtani junak, Scroog doživljava preobrazbu. Taj mrzitelj Božića i ljubavi ugleda duh svoje budućnosti, vidi svoj osamljeni grob zameten snijegom, vidi rodbinu koja se veseli njegovom odlasku i shvaća da je promašio život pa ispravlja svoje pogreške. Svim Očaranima želim da ne izgube taj duh koji je Scrooge našao!

 

 

12 komentara za "Božićna priča Charlesa Dickensa"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.