Čisti zen

8 komentara za "Čisti zen"

 1. Marko Grubesic
  17/11/2017 at 11:35 am Permalink

  Dobro si ti to iskarikirala Mare ali treba ipak zbog čitatelja pojasniti neke stvari da ne bi ostali u zabludi pa ću ja to pokušati s mojim skromnim poznavanjem financija, ekonomije i općenito funkcioniranja sustava.
  Znači što s tiče stečaja iliti bankrota firmi moramo odmah pojasniti da te firme nisu totalno ostale bez kapitala nego je nadležna institucija procijenila da te firme nisu u stanju pokrivati svoje obaveze prema državi, vjerovnicima, radnicima itd. Ovisno o veličini firme može se desiti da da firma ide u stečaj, odn. predstečaj iako na računu ima višemilijunske iznose. U predstečaju je zakonodavac, pojednostavljeno rečeno, dao malo vremena firmi (ili drugoj pravnoj osobi) da se konsolidira, tj. pokuša nabaviti svjež kapital kojim bi povratila platežnu moć. Ne uspije li onda dolazi stečaj, stečajni upravitelj i mogućnost lova u mutnom jer je stanje vanredno i ovi maheri poznaju sisteme kako se može nešto i u vlastiti džep strpati. Jasno je, kad su novci u pitanju, da je iskušenje veliko i zato moraju postojati rigorozne kontrole od strane institucija. Zbog toga institucije moraju imati ljude koji su dorasli ovim problemima, tj. koji su dorasli znanjem i iskustvom ovim stečajnim i inim maherima i koji se ne daju potkupiti. Izgleda da je ekipa oko sutkinje upravo naletjela na ovakvog/ovakve. Ali nažalost premalo ih je, kada ih bude više onda treba očekivati boljitak.
  Puno već tupim ali još bih nešto napomenuo sada u vezi ovih brodogradilišta i drugih tvrtki u koje se pumpaju ogromni poticaji zbog tobožnjeg očuvanja radnih mjesta. To ne donosi ništa i bolje je te firme pustiti da propadnu a te novce iskoristiti za poticanje obrta i srednjih poduzeća kao i poljoprivrede, to će imati bolji efekat glede radnih mjesta.

 2. Suzana Marić
  17/11/2017 at 11:36 am Permalink

  Hahaha, Marija,ova tužna politićka pozornica, iz tvog pera postane izvrsna humoreska. Lijep dan ti želim 🙂

 3. Marko Grubesic
  17/11/2017 at 11:36 am Permalink

  Pozdrav i oprostite na dugačkom tekstu, ponijlo me 🙂

 4. Marija
  17/11/2017 at 11:46 am Permalink

  hahaha, Marko, “Zbog toga institucije moraju imati ljude koji su dorasli ovim problemima,” imaju one ljude, itekako!

  Sve si objasnio kako bi trebalo biti, no mnoga su se poduzeća namjerno upropastila, neki požari namjerno podmetnuli… Ne vladaju zakoni tržišta, nego “drp sistem”. Da neki ekonomist poželi o svemu tome pisati, ni 1000 stranica ne bi bilo dovoljno. Ovaj stil ekonomije trebalo bi proučavati na faksu kao poseban kolegij.:)

 5. Marko Grubesic
  17/11/2017 at 11:56 am Permalink

  I meni je nestalo mjesta za daljnju elaboraciju 🙂 Ja ne vidim drugog puta nego tražiti ljude koji su spremni savjesno raditi, ove lopove proganjati i zatvarati i taj lopovluk dovesti na neku podnošljivu mjeru. Isto tako treba poštenim ljudima u gospodarstvu pomagati koliko se može. Što je alternativa? Da cijela država bankrotira i da se kompletno stanovništvo iseli? Takav primjer nije mi poznat u povijesti čovječanstva.
  Pozdrav!

 6. Marija
  17/11/2017 at 12:55 pm Permalink

  To je jedini put, ali to se još nije dogodilo. Ne pamtim da je netko bio pravomoćno osuđen zbog privrednog kriminala. Policija napravi svoj posao, a onda- ili su advokati suviše vješti, ili se suci prave nevješti. Sirotinja ne smije nekoga ni tužiti jer su troškovi suđenja vrtoglavi pa kada izgubi na sudu, može se samo ubiti. Ne odlaze mladi samo zbog posla, već zbog cjelokupne uskogrudne zadrte klime, miješanja u privatne živote… Znaš kako je pjevao Matoš ?
  O, ta uska varoš, o ti uski ljudi,
  O, taj puk što dnevno veći slijepac biva,
  O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi,
  Pa ta svakidašnja glupa perspektiva!

 7. Mihaela
  17/11/2017 at 1:55 pm Permalink

  Tu se ne radi o kokošarenju, nego o milijunima. Dakle, kesa je bila puna za sve osim za radnika.

 8. Dragica Meyer
  18/11/2017 at 8:30 am Permalink

  Opet će jedan od njih kupiti firmu za simboličnu parnicu i biti velikan, jer će zaposliti sačicu radnika i nabrati džakove para i patriotske hvale! Dokle je podrške sa vrha, takvi dovode zemlje do prosjačkog štapa!! Veliki pozdrav Marija 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.