Dante u Hrvatskoj

Slikovni rezultat za veronikin rubacjutarnji.hr

Rijetko koji pjesnik oženi svoju muzu. Poklanja joj nesebičnu, žarku ljubav, piše joj pjesme, čini je besmrtnom, a ženi se s drugom.  Tako je Dante volio Beatrice, a s drugom je proveo životni vijek.

Poznajemo ga kao oca talijanskog književnog jezika i autora Božanstvene komedije.  Snažnom imaginacijom i detaljnim poznavanjem društvenih prilika stvorio je sliku tri zagrobna svijeta; Pakao, Čistilište, Raj.

Nećemo njegovu ljubav naći na putu kroz Pakao i Čistilište. Ona se javlja iz Raja kao simbol božanske objave. I kako u Raju treba biti sve lijepo, dobro, sretno i ugodno, uz Beatrice ćemo u njemu sresti i Hrvatsku.

Prema mišljenju Ivana Lerotića u knjizi »Danteove staze po Hrvatskoj«, pjesnik je u Hrvatsku došao na poziv biskupa Augustina Kažotića kojeg je upoznao prilikom jednog hodočašća  1300. godine u Rimu gdje su se došli pokloniti  liku Krista na Veronikinu rupcu.

Čini se da je njegovo putovanje našim krajevima trajalo devet mjeseci, a boravio je u Istri, Zagrebu, Dubrovniku, Korčuli, Trogiru, Zadru, Rabu te u Jurandvoru na otoku Krku gdje je došao pogledati Baščansku ploču.

Pjesnikovo srce nije odoljelo ljepotama kraja koji mu je pružio gostoprimstvo pa  je svoga domaćina ovjekovječio u jednoj tercini svoga Raja.

Raj, 31, 103

Qual e colui che forse di Croatia
viene a veder la Veronica nostra,
che per l’antica fame non sen sazia,

Bježeći od doslovnog prijevoda tražimo smisao.

„Došao je hodočasnik iz Hrvatske da se pokloni našem Veronikinom rupcu koji uživa drevnu slavu.“

 

.

Marija Juračić

 

 

 

14 komentara za "Dante u Hrvatskoj"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.