Igor Divković “Žvaka” – izbor iz Diskursa

Okolnosti publiciranja knjige

 

Zbirku pjesama „Žvaka“ – prvijenac hrvatskog pjesnika Igora Divkovića, objavio je nakladnik Centar za informacije i publicitet Zagreb, 1989.  godine. Okolnosti oko objave te knjige bile su ovakve:

Od 1977. do 1980. godine pjesnik i recenzenti knjige  Milivoj Slaviček i Alojz Majetić pripremaju  Žvaku za publiciranje.

 1. godine pjesnik potpisuje izdavački ugovor s, u to vrijeme, dvije, integrirane, najveće izdavačke tvrtke u Hrvatskoj – Spektar, Zagreb i Otokar Keršovani, Opatija. No, zbog naslovne stranice, od koje nije htio odustati, ŽVAKA je stavljena u “partijski” bunker CK SKH u kojoj leži do 1989. kada ju  je objavio kod drugog izdavača (CIP – Zagreb), uz svesrdnu pomoć Milivoja Slavičeka, Alojza Majetića i Ranka Marinkovića, koji je bio predsjednik komisije za društveno vrijedna beletristička izdanja Fonda kulture SR Hrvatske. Žvaku je sufinancirao Fond kulture s 50% nakladničkih troškova.  Promocija je imala izvrsnu medijsku pozornost, a održala se u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu, Preradovićeva 5, u travnju 1989. Okolnosti su bile vrlo dinamične, turbulentne i vrtoglave, kao  i tadašnji društveno-politički trenutak. ŽVAKA je, po semantici i poetici, bila jednako takva i još luđa, i još veća, iza devet, iza deset

2 komentara za "Igor Divković “Žvaka” – izbor iz Diskursa"

 1. Avatar photo
  katarinab
  12/04/2022 at 8:02 am Permalink

  Zanimljivo nastajanje jednog književnog djela i dobro je da autor nije odustao. Bravo!
  Knjige su ka i ljudi neke se teže rađaju, a neke lakše.
  Lp

 2. Spome
  12/04/2022 at 11:56 am Permalink

  Slazem se sa Katarinom !
  Pratim i Divkovica na Berlinu !

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.