Info o novom književnom satiričnom časopisu “Oksimoron”

Beogradska  književnica i novinarka Ana Stjelja pokrenula je elektronski časopis za satiru “Oksimoron”. Časopis ima ulogu promoviranja književnog žanra koji postoji od helenskog i rimskog doba, odnosno od starogrčkog pjesnika Arhiloha, tvorca satirične kritike i rimskog pjesnika Decija Junija Juvenala, autora knjige “Satire”. 

Ovaj književni oblik, koji kritički ismijava vlast, ljudske mane, karakterne osobine pojedinca ili skupine, njegovao se i na južnoslavenskim prostorima, ali su se prvi satirični časopisi pojavili tek početkom 19. st.

​Časopis „Oksimoron” poziva autore da mu šalju svoje  satirične priče, komedije, pjesme, aforizme, parodije, humoreske i sve srodne satirične književne forme, te karikature koje će satiri dati vizualni oblik.  U okviru svog rada, časopis će organizirati natječaje  za  stvaranje zbornika i antologija.

Na blogu časopisa će biti objavljivane i vijesti o novim knjigama,  izložbama karikatura, intervjui s poznatim satiričarima i aforističarima, kao i brojne zanimljivosti vezane za satiru kao književnu formu i njene najistaknutije predstavnike, kako u srpskoj, tako i u svjetskoj književnosti. Osim na blogu časopisa,  radovi će biti objavljeni i u formi digitalnog časopisa „Oksimoron” čiji će prvi broj izaći početkom 2022. povodom jubileja ‒ 230 godina od objavljivanja prvog satiričnog djela srpske književnosti.

Autori koji žele svoje radove poslati u “Oksimoron”, trebaju uz rad poslati jednu svoju fotografiju i biografiju, ne dužu od osam redova, u obliku prikazanom na blogu. U subjektu e- maila treba napisati ime autora, naziv rada i vrstu rada koji se šalje. Radovi se šalju na  OVU  adresu.

Zvanična web adresa  časopisa: https://casopisoksimoron.wixsite.com/oksimoron

Instagram:

https://www.instagram.com/casopis.oksimoron/

Facebook:

https://www.facebook.com/Elektronski-%C4%8Dasopis-za-satiru-Oksimoron-104465258606456

 

Jedan komentar za "Info o novom književnom satiričnom časopisu “Oksimoron”"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.