Kupujem samo jeftine stvari

Zna li netko kuda su nestali majstori koji su znali popravljati stvari? Imala sam hladnjak, stari Obodin. Crnogorski. Kažu da su ga izradili oni koji su stoljećima studirali hladovinu. I to se vidjelo. Ne na prvi ili na drugi pogled, nego na onaj koji sam mu upućivala i nakon 30 godina zajedničkog života. Kada bi zakašljao, došao bi moj susjed Ranko, kućni majstor nekog mjesnog hotela i običnim, meni prepoznatljivim alatom, udahnuo mu novi život.

Onda smo ga se riješili. Odbacili ga iako je bio u naponu snage. Proglasili smo ga starim, nekim tko je dao svoje i kupili blještavog bijelog zavodnika koji je mogao primiti obilje hrane i koji je oku bio ugodniji. Nismo niti primijetili da je hladio jednako kao i stari hladnjak. Imao je i garanciju na dvije godine.

Nekoliko dana po isteku te dvije godine stroj je riknuo. Bezglasno. „Nema frke“, govorim kćeri, zvat ćemo Ranka. Ranko je došao i detektirao kvar:“Iscurio je plin. To ja ne mogu popraviti, morate zvati servis.“ Zovem servis i govorim tajnici uvažene servisne tvrtke: „Iscurio je plin.“ I nakon nekoliko dana stiže majstor; mlad,  golobrad, najnoviji proizvod zemlje znanja. Kažem mu mudro: „ Iscurio je plin.“ „Sad ćemo vidjeti“, odgovara momak mirno i pogleda iza hladnjaka. Odmahuje glavom i ponavlja:“ Iscurio je plin.“ a onda me polijeva suhim, hladnim tušem.“ Kvar se ne može popraviti. Dolazak i detekciju kvara moram vam naplatiti – 250 kn.“ Uredno mi izdaje račun, jer bez računa se ne računa i ja ostajem kraća za navedeni iznos. E, naivnosti glupa, zar još nisi naučila u kakvoj zemlji živiš?

No, kako nezgode znaju doći u nizu, tako se taj crni niz otvorio i krenuo. Upravo u vrijeme predbožićnih blagdana mjesec dana po isteku garancije,  riknulo nam novo centralno grijanje. I ono ima svoju povijest, ali za ovu priču bit će dovoljno reći da je staro centralno grijanje servisirao i popravljao već spomenuti majstor Ranko. I ono je po sudu moga zeta „dalo svoje“ pa je kupio ono najskuplje jer „ tko ne zna što je dobro, zna što je skupo.“ Sve je automatizirano, sofisticirano, kako se to zamagljeno zna reći, sve radi samo, gotovo da ti i uspavanku pjeva prije spavanja.

Ergo, automatika je crkla, centralno palimo ručno i sami detektiramo kvar koji prijavljujemo ovlaštenom servisu.

I za dva dana stiže momak, tridesetih godina, vjerojatno s iskustvom. U kotlovnici otvara gornju ploču i mudro zaključuje:“ Došao je miš i urinirao po elektronici, a to su osjetljive stvari. Trebate promijeniti ploču.“ Spominje sitnicu od 2400 kn. Želim ga pitati je li on ikada vidio „miša od miša“ i da im se ….. na uređaj koji kap mišjeg urina može onesposobiti tako da izazove totalno uništenje automatike, i jesu li  oni čuli da postoje popravci, lemilice i sva ona čuda od alata koja su nekada majstori znali koristiti, popravljati, a ne zamjenjivati stvari.

Onda sam odustala. Pokrećem vlastitu subverzivnu akciju protiv skupih uređaja renomiranih kapitalističkih firmi. Kupujem kinesko. I radovat ću se svakom danu u kojem ću si reći:“Vidi, još radi!“

Za početak kupujem peć na drva.

Što ste me ono pitali? Da, upravo mi je crknuo max tv.

 

Humoreska M Juračić

11 komentara za "Kupujem samo jeftine stvari"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.