Marija Juračić “Vlad i bijela draga”

Vlad se pojavio 2012. godine na poetskom portalu „Očaravanje“, živio je na njemu više od godinu dana kao alter ego pjesnikinje.
Uvjeren sam da vas ime glavnog junaka asocira na okrutnog vampira Vlada Tepeša koji je obitavao negdje u visokim planinama Transilvanije, no Vlad iz ove zbirke ne nosi gene svog strašnog prethodnika.

Je li poetsko nadahnuće pjesnikinje bio taj Vlad ili je ime puka slučajnost, nije važno za ovu priču. I ovaj Vlad nedefinirane starosti, ali dubokog iskustva i znanja, živi u hladnom, mračnom dvorcu, negdje u surim planinama, a jedino mu društvo prave vukovi oko dvorca i njegova bijela, krhka draga koju on ljubi zaneseno, nježno, iznad svega posesivno, u tužnoj spoznaji da ga ona ne osjeća, da ga odbija na pasivan, ali moćan način te ostaje hladna i daleka.

Snažan je pjesnički doživljaj autorice ove zbirke, koja ni sadržajem ni izrazom ne podsjeća na ništa, što je ona do sada napisala.

 

Neobična je i kompozicija zbirke. U gotovo svakoj pjesmi govori Vlad, ali govori i njegova draga. Unutarnji su to monolozi koji se ukrštavaju, ali se izravno ne dodiruju, izviru iz duše, iz uma, ali se ne izmjenjuju, ostaju zatvoreni u dva svijeta od kojih jedan, onaj mračan, žudi i voli, a drugi, onaj svijetao ostaje nedodirljiv, hladan.

– Mr.sc. Božidar Pasarić, prof.

Bilješka o autorici:

Marija Juračić, profesorica književnosti i njemačkog jezika, vlasnica je poetskog portala Očaravanje. Izdala je nekoliko zbirki poezije i romana, od kojih su romani „Una“ i “Ljubav u Pompejima“ prevedeni na njemački jezik i objavljeni u Njemačkoj.

O zbirci pjesama „Vlad i bijela draga“ autorica kaže:

“Pohodio me jedne noći kao sjena, ušao mi u srce i od tog trenutka zagospodario njime. Diktirao mi je pjesme, obično ranim jutrom dok se Sunce još ne bi javilo na obzorju. Na portalu Očaravanje postao je osoba, pomalo luckasta, beskrajno osamljena i puna ljubavi prema Ljubavi čovjeka za drugo biće.

Vlad je vampir i ne leti s anđelima. On je sam, drugačiji, jedini od svoje vrste, iskorijenjen i progonjen, ali i njemu treba utjeha. To je znao i onaj koji je zbog nas postao Čovjek, spoznao svu ljudsku bol i zlobu i nije se bojao ni gubavaca, ni razbojnika, ni tame, ni iskušenja. Dijelio je kap dobrote i samilosti, gdjegod je svojom ljudskom inkarnacijom mogao doprijeti.

Vlad je imaginacija, ne treba mu krv u ovom krvavome vijeku. Njemu, strašnome i prezrenom, biću s pogrešnom dušom, treba samo topla ljudska riječ. I ljubav.”

Linkovi:
http://blog.dnevnik.hr/julijetabek/
https://www.facebook.com/ocarav/

E-mail: Marija Juračić

Naslov: Vlad i bijela draga – Ljubavne pjesme nježnog vampira
Autorica: Marija Juračić
Broj stranica: 86
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-403-2
Tisak: digitalni tisak knjiga – print na zahtjev

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati “Europa” ili “Ostale zemlje svijeta”, a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 komentara za "Marija Juračić “Vlad i bijela draga”"

 1. Avatar photo
  Suzana Marić
  20/12/2022 at 7:11 am Permalink

  Sami dolaskom na portal, jedna draga duša me je “upozorila” da ne obraćam pažnju na Vlada. Nisam postivala njeno upozorenje, pa sam uz Vladovu poeziju utonula u novu dimenziju poezije, čežnju za istinskom ljubavlju. Vlad i bijela draga, je zbirka pjesama kojoj se svako malo vraćam i uživam u svakom stihu.To je zbirka koju od srca preporučujem🌹👍

 2. Avatar photo
  Suzana Marić
  20/12/2022 at 7:11 am Permalink

  Samim

 3. Mihaela
  21/12/2022 at 4:31 am Permalink

  Vlad je bio autentičan i napisao je najnježnije stihove. Šteta što više ne piše.

 4. Avatar photo
  Suzana Marić
  21/12/2022 at 10:17 am Permalink

  Da. Zaista je šteta što nije nastavio. Vlad je jedini vampir , koji hrani ljude prekrasnim stihovima i da voli česnjak 😏

 5. Avatar photo
  Aljoša
  23/12/2022 at 2:18 pm Permalink

  Vlada sam upoznao kroz prelijepe nježne stihove, eh da je više takvih romantičnih vampira 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.