Mihovila Pasarić Walner – Novi Sisački Tjednik – Sisak

 

 

(Nakladnik: Sisak Press d.o.o. Sisak – od 10. siječnja 2019. godine

Društvena mreža Facebook i stvaranje Grupe „ZLATNA KOČIJA STIHOVA“ SISAK

ZLATNA KOČIJA STIHOVA NA PUTU ZA OČARAVANJE

“Vi koji stvarate slovima, bojama, fotoaparatom i svojim idejama, koliko puta ste i sami imali želju javnosti predstaviti svoje poznanike, prijatelje, suradnike”, upitala je voditeljica Grupe Mirjana Pejak (Peki), a ujedno je i dala odgovor na pitanje:

“Ispunjeno mi je srce, jer sam ostvarila san dragih prijatelja, suradnika i poznanika i moje malenkosti.

Snivali smo zlatnu kočiju koja je na svom putu prolazila kroz mnoge gradove i sela, prelazila granice uzimajući poklone u obliku riječi, boje, fotografije, ručne radove i nastavila put prema očaranoj zemlji u kojoj sve izrečeno, napisano, fotografirano i izrađeno vlastitom rukom, prostire vrijednost koja se ne susreće uvijek, ali spaja u jedno, a to je kvaliteta i kontinuirano stvaranje prekrasne slike jednog literarnog druženja.”

Zlatna kočija stihova na putu za Očaravanje“ je zbirka poezije, pripovjedne proze, eseja i likovnih ostvarenja, koju su osmislile i realizirale dvije žene: Mirjanja Pejak, književnica i voditeljica fb grupe „Zlatna kočija stihova“ Sisak, iz Siska te Marija Juračić, profesorica književnosti, književnica i urednica poetskog portala „Očaravanje“.

Ideja za stvaranje knjige rodila se 10. srpnja, 2018. godine u kasnim popodnevnim satima, kada su dvije književnice pozvale članove svojih grupa da se pridruže stvaranju zbirke, koja je  prije nekoliko dana izašla iz tiska. Iz obilja pristiglog materijala odabrani su radovi svih autora koji su se odazvali. Zbog čega? Nije potrebno objašnjavati. Svi prijavljeni autori su  zadovoljili sve etične i estetske kriterije umjetničkog djela i upravo na tom entuzijazmu i ljubavi prema umjetnosti stvorena je ova knjiga. Vrijednost knjige ne leži samo u njenom zanimljivom sadržaju i umjetničkom dosegu,  nego i u činjenici da je u njoj zastupljena i dijalektalna raznolikost hrvatskog jezika, odnosno ono što jezik čini posebnim i samosvojnim. Raznolikost njezina sadržaja i stila dozvoljava čitatelju poseban pristup knjizi, biranje literarnih poslastica.

U zbirci su zastupljeni autori: Anamarija Galić, Branko Tompić, Jadranka Varga, Jasenka Medvedec, Jasna Šemiga Pintarić, Tea Žigman, Neda Milenkovski (Alba Istrijana), Mile Lisica, Spomenka Mišić Krebs, Stanka Sršen, Suzana Marić, Zlatko Martinko (posthumno), Zoran Hercigonja, Ljiljana Brković Zorčić, Vesna Andrejić Mišković, Maja Tomulić Kurelić, Sanja Strukar Križanac, Anja Lekić, Ružica Gavranović, Nevia Kožljan, Vanja Michelazzi, Biserka Spajić, Glorija Wolf, Sonja Smolec, Davorka Flego, Fani Vlasta Horvat, Emilija Dević, Anđa Jotanović, Slobodanka Grljušić, Ana Christen, Lidija Polak, Ljerka Varga, Amalija Ljubica Sedlaček, Ankica Magačić, Zvjezdana Karmele Hercegovac, Sandra Vulin, Rozaida Naglav, Ivka Pavić, Jadranka Sesar, Evica Kraljić, Katica Felštinski, Džehva Havić, Lela Vučković, Kristina Soldo Gašpar, Marija Juračić i Mirjana Pejak Peki.

Naziv: Zlatna kočija stihova na putu za Očaravanje

Autori: Članovi fb grupe „Zlatna kočija stihova“ i portala „Očaravanje“

Urednica: Marija Juračić

Lektorica: Marija Juračić

Ilustracija naslovnice: Ankica Magačić

Grafička priprema: Mirjana Pejak

Cip zapisa dostupnog  u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, registrirana je pod brojem 001007824, ISBN 978-953-59308-1-5

Tekst uredila i pripremila: Mihovila Pasarić Walner

8 komentara za "Mihovila Pasarić Walner – Novi Sisački Tjednik – Sisak"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.