Predgovor romana M Juračić “Tara”

Tara je pustolovni roman čija se radnja odvija u nekom dalekom, budućem vremenu nakon velike kataklizme u kojoj je iznenada nestala većina čovječanstva. Vrijeme je to u kojemu suvremena civilizacija i njezine tekovine postoje u tragovima, gube se iz svijesti ljudi  i polako dolaze do one točke kada činjenice prelaze u legende.

 

Te legende govore o nevjerojatnim čudima, željeznim pticama koje prenose ljude, o svjetlosti staklenih kugli, o prijenosu poruka u sekundi na zaslonima računala. U tom vremenu pojedine grupe ljudi nastoje uspostaviti kakav takav društveni poredak u kojemu bi se čovjek mogao osjećati sigurnim i slobodnim.
A vrijeme je to i nasilja, beskrupuloznih  bandi koje žive od pljački i ubojstava, u kojemu se boravi u razrušenim utvrdama, gradskim ruinama, drvenim kolibama, zemunicama.
Pred nama se otvara neobičan nov svijet koji velikim dijelom poznajemo iz daleke prošlosti jer  čovječanstvo se opet našlo na početku svoga stvaranja. Krug se još jednom zatvorio.
Čovjek je okrenut preživljavanju u kojemu se otkrivaju njegove najgore osobine, svirepost i pohlepa, ali isto tako i plemenitost, dobrota, suosjećanje,  kreativnost.
Bogovi, kojima se čovjek u svojoj nemoći klanja i u kojima traži suradnike, nose varijaciju imena starih bogova različitih kultura – Kalandra, Tanastatos, Klasa, Net, Zedeus…

 

Fabula romana priča o samosvjesnoj, mladoj djevojci Tari kojoj je okrutni vođa krvoločne bande, Wulf ubio roditelje i Tara se našla na putu osvete na kojemu u društvu mladog ratnika, Tragača doživljava niz uzbudljivih pustolovina. Tara se ostvaruje kao žena i kao ratnica, te na svom uzbudljivom životnom putu pronalazi  veliku ljubav kojoj se predaje na svoj poseban, neukrotiv način.  Osim Tare i Tragača u romanu ćemo sresti mnoge zanimljive likove; mudru travaricu  Drasu, Jadrasa, nesuđenog Tarina oca koji nastoji organizirati život u razrušenom gradu, koji je diktator, ali čija vladavina nije diktatura, krvoločnog, pohotnog sadistu Wulfa i njegovu lijepu, ali opaku družicu Riu…

 

Iako su likovi iz etičkog rakursa oslikani gotovo crno bijelom tehnikom, kompleksni su, imaju karakter i djeluju vrlo uvjerljivo. Sama glavna junakinja je žena  složene psihologije.
Plemenita je, požrtvovna, ima usađen osjećaj za pravednost, ali je istodobno i okrutna, gotovo svirepa kada to okolnosti zahtijevaju.

 

 / Rastežem se, tek probuđena, od sna topla, svjesna užarene pohote crnih, požudnih očiju, svijam ruke iza ramena, dok njegov pogled vrije na mojim otkrivenim  grudima.

 

Pogled na moja izložena bedra zastaklio mu se u oku dok mu  je moj nož vibrirao između debelih obrva. Srušio se uz glasni hropac i jedva sam izbjegla tresak njegova teškog, oznojenog tijela./

 

Zanimljiv je i postupak autorice u kojemu su intimna Tarina razmišljanja pisana u prvom licu, dok ostali dijelovi romana slijede naraciju u neutralnom trećem licu.

 

Roman se od prve do zadnje riječi čita u jednome dahu, i to ne samo zbog napetosti radnje, koja nam ne dozvoljava  zatvoriti korice knjige, nego i zbog zanimljivih, živih digresija, promišljanja života, povijesti, filozofije.
Budući da je roman izlazio u nastavcima na portalu poezije Očaravanje, autorica je morala paziti da svaki odlomak ima svoj narativni klimaks, da zadrži pažnju čitatelja. Nije ovo roman koji će unijeti nešto novo u teoriju književnosti, niti on ima tu ambiciju. Roman je to koji će zabaviti, pisan prvenstveno za mlađu populaciju, ali i za sve one koji svom umu i srcu nisu dopustili ostarjeti.

 

Na kraju spomenimo i lijep stil i jezik kojim je roman napisan. Očito je činjenica da autorica ima iza sebe već četiri uspješne zbirke pjesama utjecala i na njezinu prozu sastavljenu od rečenica koje nisu predugačke, neočekivanih zapažanja i opisa, gotovo poetskog ritma i ljepote – koji pružaju čitatelju dodatno zadovoljstvo u čitanju romana napisanog opušteno u četrdeset i četiri kraća i dinamična poglavlja – ususret ukusu suvremenog, posebno mlađeg čitatelja. Nećemo pretjerati ako kažemo da je hrvatska književnost za mladež dobila  modernu, pitku i kvalitetnu priču. Ništa u njoj nije posve novo, ali je ipak sve drukčije.

 

Mr. sc. Božidar Pasarić

 

„CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Sveučilišne knjižnice Rijeka pod brojem 130130057“
ISBN 978-953-57597-1-3

 

 

 

 

 

 

 

 

22 komentara za "Predgovor romana M Juračić “Tara”"

 1. Iluzija
  23/05/2013 at 7:12 am Permalink

  nekako sam si mislila da bi moglo biti tako 🙂 cestitam Mare na dovrsenom djelu. Fantasy povremeno citam pa kad budem opet u toj fazi procitat cu Taru. sretno 🙂

 2. tulipan
  23/05/2013 at 7:45 am Permalink

  Čestitke Marija,takve lijepe riječi zaslužuju se kada je ljubav i predanost utkana u ono što radimo.
  Sunčani pozdrav!

 3. Aljoša
  23/05/2013 at 7:52 am Permalink

  Čestitke od srca i još jednom uživaj u svom ostvarenju.
  Moram priznati sa te nisam prepoznao kao Taru i bio mi je to odličan obrat. Pozdrav Veliki ! 🙂

 4. Jim Corbet
  23/05/2013 at 8:05 am Permalink

  ne znam jesam li ti koji put napisao u komentaru ali Tara me cijelo vrijeme podsjećala na jedan film..Max sa Gibsonom valjda zato što je i tamo radnja smještena u postapokaliptično vrijeme 🙂 pozdrav Tari, Jadrasu,Ninasu,Drasi, Tragaču i boginji Kalandri 🙂

 5. Marko Grubesic
  23/05/2013 at 8:35 am Permalink

  Sve čestitke Mare i ostani kakva jesi. I naravno i dalje pretači tvoje literarne snove u javu 🙂
  Lijep pozdrav!

 6. Majino..
  23/05/2013 at 8:50 am Permalink

  Čestitam Marija,
  roman zvuči uzbudljivo..
  obzirom da općenito volim knjige koje govore o prošlim vremenima ili pak budućim, nastojat ću si pribaviti primjerak do godišnjeg odmora.

  🙂 pozdrav

 7. Prolaznik
  23/05/2013 at 9:41 am Permalink

  Čestitke Mare. 🙂

 8. Consequence
  23/05/2013 at 10:50 am Permalink

  Čestitke na realizaciji, dobar odaziv čitalačke publike, nove ideje u pothvatima i svako dobro ti želim.
  Lijep pozdrav. )

 9. Mario
  23/05/2013 at 3:22 pm Permalink

  Čestitam na romanu, kao i što sam do sad u nekoliko navrata prateći nastavke tvrdio, izvrstan mi je! Sviđa mi se takav žanr.
  Što se tiče naslovnice, ako je to ono što vidim gore desno, mogu reći da mi je super taj portret, odgovara priči, a posebno mi je drago što na naslovnici ipak nije Mel Gibson, kojeg si bila postavljala u nastavcima. Jer, ono je druga priča, Brave Hart, a ovo je hrabro srce Tare 🙂

 10. ENEDIEL
  23/05/2013 at 4:23 pm Permalink

  čestitam, pozdrav

 11. d.gortan
  23/05/2013 at 7:04 pm Permalink

  Čestitke tebi Mare… ti si neumorna. Dobacujem ti jedan topli pozdrav preko Učke.

 12. stefi
  23/05/2013 at 7:49 pm Permalink

  Nećemo pretjerati ako kažemo da je hrvatska književnost za mladež dobila modernu, pitku i kvalitetnu priču. Ništa u njoj nije posve novo, ali je ipak sve drukčije
  Slažem se sa ovom konstatacijom.Odličan predgovor za isto tako odličan roman.Sve čestitke Marija tebi i Mr.sc. Božidaru Pasariću.Veliki pozdrav.

 13. mirko1
  23/05/2013 at 9:06 pm Permalink

  Čestitke za još jedno ostvareno djelo! Želim da ti u atmosferi stvaranja stižu nove ideje a potom radosti njihove realizacije.
  (Ako jednom u sarajevskim knjižarama ugledam TVOJ ROMAN, neću ti ni pokušati objašnjavati kako ću se osjećati.).
  VELIKI POZDRAV, MARIJA ! 🙂

 14. Marija
  24/05/2013 at 9:25 am Permalink

  Zahvaljujem svima koji su mi čestitali na Tari.
  Mirko, Tara neće biti u sarajevskim knjižarama, ali to nije stvar Tare, nego sarajevskih knjižara 🙂 🙂

 15. songfordead
  24/05/2013 at 9:04 pm Permalink

  narance Marija

 16. Mihaela
  25/05/2013 at 9:31 am Permalink

  Mala, dobar je. 😀

 17. Marija
  26/05/2013 at 3:13 pm Permalink

  Song,Miha, hvala!

 18. blueperlaa
  26/05/2013 at 4:16 pm Permalink

  Marija, čestitam ti od srca i najviše me veseli otkrivanje tvoje svestranosti, inspiracije koja je gotovo neiscrpna, cjelokupan angažman oko svega čega se primiš i naravno, rad s puno ljubavi prema pisanoj riječi. Dosljedna sebi imaš još jedno lijepo ostvarenje, a mi smo vjerujem, tvoji sadašnji i budući čitatelji … onako simpatično ti vjerni 🙂 i mislim da nema ovdje čovjeka koji s tobom ne dijeli sreću kroz kreativnost i stvaralaštvo… drugim riječima, svojim primjerom nas potičeš na rad.

  Pozdrav velik ko kuća!

 19. mirko1
  26/05/2013 at 5:27 pm Permalink

  Znam Marija da je to nažalost stvar sarajevskih knjižara.
  Veliki pozdrav za tebe. Neka žive, rade i stvaraju književnici bez obzira što ovdje umire sve što je duhom stvoreno. Jer to je bez vrijednosti, kako to kažu veliki sarajevski mudraci!

 20. Marija
  26/05/2013 at 5:55 pm Permalink

  Perlaa, Mirko, veliki 😀

 21. boba grljusic
  29/05/2013 at 6:43 pm Permalink

  oprosti ,propustila sam veliku stvar
  moje iskrene čestitke
  želim puno ,puno čitatelja

 22. Marija
  30/05/2013 at 4:16 pm Permalink

  Hvala Boba. Nadam se da će ljudima donijeti dva sata razonode. Lijep pozdrav 🙂

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.