Prepoznao sam te, Mina

Ušla si na stanici negdje kod Savske. Nasuprot mene bila je prazna stolica. Sjela si zamišljena, podigla glavu i tek tada, pogled usmjerila prema meni. Naglo si ustala i krenula dalje.

Vidio sam, nisi me prepoznala, Mina.

Znam, otjerao te moj izgled. Navikao sam na takve poglede, vjerujem da bih se uplašio i sam, da se vidim negdje u zrcalu. Vjerojatno te otjerao smrad, kojeg širim. I to sam već čuo toliko puta… Iskreno, ne sjećam se kada sam se zadnji puta oprao, a i ostaci iz bačene kutije Mc Donald’sa na pola pojedenog hamburgera kojeg sam jutros našao na klupi u parku, bili su, čudnog mirisa i okusa.

Nisi me prepoznala. Ja tebe odmah. Čim si nogom stupila na prvu stepenicu tramvaja.

Lijepa si još uvijek, Mina.

Nisam magarac ali nosim Minin violončelo, govorio bih, uz smijeh čupajući iz tvojih ruku veliki, sivi kovčeg da rasteretim tvoja ramena, prateći te na probu nakon faksa.

Upoznali smo se slučajno na stazi koja vodi put Sljemena. Oboje smo odrađivali sat tjelesnog, hod do vrha za bod i potpis, na faksu. Ispala ti je bočica, ja sam je dodao…i …to je bio naš početak.

Naravno, bio sam zaljubljen do ušiju, no to sam uspješno skrivao prihvaćajući da smo nerazdvojni prijatelji, kako bi ti naglašavala.

Sate i sate smo provodili zajedno. Volio sam te tiho, upijao ti pogledom lice dok bi žustro pričala doživljeno, živio za svaki susret kada bi mi ovlaš, poljubila lice za pozdrav …čekao, očekivao, nadao se… Sve do onog susreta u gradu…

Da bih zaradio, prihvaćao sam svakojake poslove preko student servisa, tako sam i tog dana sastavljao metalnu konstrukciju bine za koncert koji se odvijao na samom trgu.  I onda sam te ugledao.

Bila si sa mamom.

U prvi mah, nisam niti povezao da je sa tobom, jer sam naravno, vidio samo tebe. Prišao sam, a ti si, smijući se, rekla dotjeranoj, hladnoj gospođi:“ Evo mama, to je Boris o kojem sam ti pričala!“

Pružio sam ruku, ispričavajući se zbog izgleda i crnih prstiju. Sjećam se tog pogleda…

Bio je isti kao i ovaj tvoj danas, Mina.

Na licu tvoje majke vidio sam što misli o meni, onako znojnom, prljavih ruku. Toga trena, posramio sam se samoga sebe. Neimaštine. Svojih. Majke spremačice i oca željezničara.  I našeg malog stana veličine tvoje dnevne sobe… I ovog posla i svih sličnih koje sam morao obavljati da bi u srednjoj imao za džeparac a sada, da bi si platio godinu na fakultetu.

Od toga dana, jednostavno se više nisi javljala…. ne sjećam se koliko je prošlo ..Znam samo da si od toga dana nestala. Kao da nikada nisi ni postojala, kao da si bila nestvarni privid svih dana studiranja. Sve do onog  kolovoza, sve to te vruće ljetne noći kada si se samo stvorila, kucajući na moj prozor. Kada si rekla da te ništa ne pitam… ugurala me u auto, vozila, jurila, vozila… do…samo ti znaš, gdje smo to bili u onoj noći, Mina… kada si se privila uz moje tijelo i gdje smo se voljeli…bez riječi.

Te noći, kada si nakon svega, rekla da se udaješ. Za sina majčine prijateljice. Pravnik. Otvarate odvjetnički ured.

Jedva sam mogao poloviti što si sve to pričala, te noći, Mina…

A ja… šutio sam… pretvoren u drvo… Znam da sam izašao kao u košmaru u onaj mrak, zalupivši vrata tvog novog automobila, znam da sam se i sam pretvorio u mrak od toga dana…

Prošlo je ….. prošlo je toliko dugo od tada, Mina… mislio sam da te nikada neću zaboraviti…no jesam, kad sam upoznao svoju Branku…koju sam zavolio čak više nego tebe, Mina….da samo znaš kako sam bio sretan kada smo dobili djevojčicu….

Sreća je bila nemjerljiva… a onda… Vraćali smo se od roditelja… Usnulo dijete na zadnjem sjedalu i nas dvoje. Branka i ja… Sjećam se samo zavoja,  bljeska i… probudio sam se iz kome… prvo lice koje sam vidio je bila moja majka pored moga kreveta, sva u suzama… i tama, kad sam čuo da sam jedini preživjeli…

Prošlo je…dugo …ne znam ni sam, koliko već… ne brojim više godine…. ne živim više, Mina…

Puštam da me nosi vrijeme…Čekam svoj kraj…

Silazim. Moja stanica za nigdje. Tik uz tramvaj, opušak …  Uzimam ga u ruke…

Dižem glavu… Susrećem opet tvoj pogled kojim izgovaraš onaj nečujni… fuj…

Nisam odolio…mahnuh ti, opuškom za pozdrav…

Gledam kako ti se zjenice šire ….

Vidim, prepoznala si me, Mina…

10 komentara za "Prepoznao sam te, Mina"

 1. Dinko Bekavac
  Dinko Bekavac
  25/01/2021 at 7:23 am Permalink

  Dranatična prča iz života koja se često može naći u ovom ubrzanom životu. Bio bi to dobar roman.

  Zaista dobar uradak
  Pozdrav

 2. julija
  julija
  25/01/2021 at 7:56 am Permalink

  Koko, piši prozu. Priča je izvrsna. Čovjek i njegova sudbina. 🙂

 3. gabi
  25/01/2021 at 9:03 am Permalink

  Tužna priča odlično napisana. Dobar je izbor što si pisala u prvom licu.
  Pozdrav Koko!☺

 4. koko
  25/01/2021 at 10:48 am Permalink

  Hvala vam svima na podršci,meni, radosti pročitanih komentara. Priče postoje, ima njih, samo im se nisam u zadnje vrijeme previše obraćala… trebaju male dorade – neke čekaju češljanje, neke mašnicu, neke odvajanja.Volim da su moja djeca uredna u svojoj skromnosti prije nego krenu izvan vidika samo mojih očiju.

 5. AnjaL
  25/01/2021 at 11:25 am Permalink

  Koko, slažem se s komentarima, znaš čovjeka uvući u priču.

 6. koko
  25/01/2021 at 6:10 pm Permalink

  Hvala AnjaL 🙂

 7. katarinab
  katarinab
  25/01/2021 at 11:31 pm Permalink

  Koko, izvrsna priča. Jučer sam je pročitala i ostavila je snažan dojam na mene. Nažalost, čovjek se okrenuo materijalnim dobrima, a zanemaruje istinske vrijednosti.
  Lp!:)

 8. Maja-Siprak
  Maja-Siprak
  26/01/2021 at 9:17 am Permalink

  prelijepo i dirljivo…. uživala sam čitajući

 9. nevenka
  nevenka
  26/01/2021 at 6:42 pm Permalink

  Stvarno dirljiva priča, pročitala sam u dahu.

 10. koko
  26/01/2021 at 7:40 pm Permalink

  Katarina, Majo, Nevenka, hvala na pažnji čitanja i komentaru.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.