Sraslice

language_alphabet_kopiraj-150x150Ime im zvuči kao neka opaka bolest, ali ne bojte se. To su samo riječi koje su se tako zavoljele da su se često pojavljivale zajedno pa su na kraju srasle jedna uz drugu i ne žele se ni na trenutak razdvojiti. Zato to nemojte ni pokušavati.  Ljute se na taj postupak. Spojile su se nakon niza  sastanaka. Navikli smo ih u sintagmi vidjeti zajedno i počeli smo ih prihvaćati u zajedničkom sklopu. Iako su stupile u tu zajedničku vezu, one svaka za sebe zadržavaju svoje prvobitno značenje, svoju individualnost. Nije im međusobna ljubav oduzela karakter.

 • dangubiti – gubiti dan, ljenčariti

 • konjokradica – kradljivac konja

 • krivolovac – bespravno lovi pa je zato kriv

 • kućevlasnik- čovjek koji je vlasnik kuće

 • takozvani- onaj kojeg tako zovu

 • zlopamtilo- čovjek koji pamti samo zlo

 • putopisac – čovjek koji piše o putovanjima

Već iz ovih primjera vidimo da se spajaju različite vrste riječi i da one ne poznaju međusobnu diskriminaciju. Lijepo živi imenica uz imenicu (kućevlasnik) glagol uz imenicu (dangubiti) pridjev uz imenicu (krivolovac) prilog uz glagol (takozvani)… U ovoj ljubavi zaista se ne broje krvna zrnca.

A ako si baš želite zakomplicirati život i nešto više doznati o sraslicama, onda možete pročitati silnu stručnu literaturu koja raspravlja o samoj biti sraslica,  o razlici između sraslica i složenica, možete se igrati samo sraslicama i  odrediti ih po nekim  drugim kriterijima.

Primjerice, ako utvrdite da su konje najviše krali u ono doba kada su oni bili najvažnije prijevozno sredstvo, možete tu sraslicu nazvati povijesnom. Tko vam brani? Nastala je u jednom trenutku povijesti. Ako mislite da sraslicu ribolovno treba vezati uz geografsko područje, slobodno je nazovite geografskom. Ako je  ženomrzac   prisutan u raznim društvima,  slobodno tu sraslicu nazovite socijalnom… Samo pazite da sve te sraslice napišete zajedno, da ne remetite njihovu ljubav.  Igra  jezikom zna biti zanimljiva.

 http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=172782

Marija Juračić

 

 

10 komentara za "Sraslice"

 1. Mihaela
  Mihaela
  19/06/2017 at 7:09 pm Permalink

  Bilo bi zanimljivo napisati nešto o pisanju složenica. Npr. tamnosmeđi ili tamno smeđi, tamno- smeđi, po mogućnosti ovako zabavno:)

 2. Marija
  Marija
  19/06/2017 at 7:30 pm Permalink

  Mogla bi i ti:)

 3. sibila
  sibila
  19/06/2017 at 9:02 pm Permalink

  Zanimljiv tekst Marija, vrlo zanimljivo je prikazana ljubav među riječima…a zanimljivo i poučno bi bilo pročitati o složenicama, kako reče Mihaela…pa sad, koja voli, nek’ izvoli.
  Publiku (učenike) imate 🙂

 4. katarinab
  katarinab
  19/06/2017 at 10:47 pm Permalink

  Marija, hvala ti na ovoj lekciji složenica koju si izuzetno zanimljivo napisala. Učiti cijeli život i tako imamo cjeloživotno učenje, pa opet mi se desi da nisam sigurna da li sam nešto ispravno napisala. Vrlo rado čitam i kopiram tvoje tekstove o jeziku u folder kako bih koji puta ponovila.

  Lp i ugodnu noć ti želim! 🙂

 5. katarinab
  katarinab
  19/06/2017 at 10:53 pm Permalink

  Isp. složenica = SRASLICE

  Vp!

 6. Suzana Marić
  Suzana Marić
  20/06/2017 at 4:48 am Permalink

  Zanimljivo i poucno.Koliko sam gradiva ponovila i naucila ovdje,ali nije mi zao.Marija,Mihaela ,napisite svaka dio da se ne svađate 😉😀

 7. Marija
  Marija
  20/06/2017 at 6:00 am Permalink

  Ne pamtim generaciju učenika koja voli “gramatiku”. No, ona zna biti zanimljiva i kada se jednom oslobode straha pred ” autoritetom jezika” sve postaje manje naporno i uspješnije. Hvala svima koji pročitate i njegujete “alat” vašeg stvaralaštva.:)

 8. Aljoša
  Aljoša
  20/06/2017 at 10:33 am Permalink

  Sraslice 🙂 🙂

  Istina da ovaj naziv vuče više na nekakve rane ,

 9. mirko1
  mirko1
  20/06/2017 at 11:29 am Permalink

  Hvala ti, Marija, na trudu i susretljivosti. Mnogo toga iz gramatike i jezika osvježi ono nekadašnje dobro poznavanje predmeta…
  Pozdravljam te:)

 10. Marija
  Marija
  22/06/2017 at 6:37 am Permalink

  Aljoša, Mirko:)… mi koji stalno učimo…:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.