Tajnovit put nastanka pjesme – Hrvatski glas Berlin

odaja

http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=168677

 

Nikada nisam pitala učenika; što je pjesnik htio reći? Na glupo pitanje ne mogu očekivati dobar odgovor.

Ako imamo srce koje fino reagira na stih,  pjesma će  pokrenuti osjećaje koji drijemaju negdje u nutrini našeg bića,  pokrenut će neke misaone procese, naći ćemo u njoj dijelove vlastita života ili neka iskustva koja sami nismo iskusili.

Pjesmu možemo svrstati po temi, po njezinom obliku, naznačiti motive, analizirati  jezik pjesme pa čak i ideju, ako  pjesma šalje poruku.  Mi tu poruku možemo prihvatiti, možemo monološki razgovarati s odsutnim pjesnikom, jer su njegove riječi potaknule naš doživljaj.

Kako bih pokazala da inspiracija stiže pjesniku često na nevjerojatan način, izdvajam nekoliko primjera.

Poznajete pjesmu Leonarda Choena „ Dance me to the end of love … “ Odredili ste je divnom ljubavnom pjesmom. Nježnom, blagom, strastvenom.  I u pravu ste. Neki su vam motivi možda ostali nejasni, ali ne odvajate ih od konteksta i doživljavate ih na svoj način. To je pravo čitatelja.

A inspiracija za ovu pjesmu je tako strašna da krv u žilama zaledi.

U jednom intervjuu Choen  ovako objašnjava nastanak pjesme:
Pjesme često nastaju na čudan način. Svaka ima porijeklo u nekom sjemenu, nekom zrnu koje stigne iz vanjskog svijeta i zato je proces nastajanja pjesme tako tajnovit. Ova je pjesma nastala iz onoga što sam čuo i čitao o logorima smrti.“
Priča Cohen kako su nacisti spaljivali ljude u krematorijima, a glazbenici su bili primorani  svirati klasičnu glazbu za vrijeme tog čina. Kao da su zvijeri poželjele pokazati da njima pripada i umjetnost,  glazba tih jadnih muzičara i velikih kompozitora. Skrnavili su tu umjetnost na tako perverzan način da normalan ljudski um mora ostati užasnut.

Stih Pleši me do svoje ljepote violinom koja gori, svako će srce prihvatiti kao prekrasan ljubavni stih i neće biti važno iz kakvog je on užasa niknuo. On slavi život i slavi vrijednost života,  usprkos svemu, usprkos zlu koje vječno obilazi svijet.

Neobičan nastanak ima i Matoševa pjesma „Notturno“. Pjesma se rađala, dok je pjesnik umirao. Na samrtnoj postelji, znojan od noći, mlake i teške, Matoš stvara jedne od najljepših svojih stihova. I ostaje esteta. Površan čitatelj osjetit će poetski noćni pejzaž, ali tek uronom u pjesmu  znat će koliko se oproštaja od života krije u njezinim simbolima.

Dobriša Cesarić nije poznavao čovjeka iz svoje pjesme „Balada iz predgrađa“ a možemo reći da ga je   iščupao iz realnosti života i prenio u svoju pjesmu. Dao mu život. Prema njegovom svjedočenju, obična ulična lampa jedne sirotinjske ulice, stvorila je sliku čovjeka koji prolazi kraj nje, pokrenula je nastanak pjesme.

Ostaje tajna kome je F G Lorca napisao pjesmu „Nevjerna žena“.  Je li ona nastala kao posveta svim grješnim ljubavima ili je imala svoju određenu muzu? Je li upućena Salvadoru Daliu koji je tvrdio da ga je Lorca bezuspješno pokušao zavesti?

Često su tajnoviti  putovi nastanka pjesme.  Ono prvo zrnce, poticaj inspiracije, ponekad  ostaje trajno zakopano u pjesniku.

Zato ne pitaj; što je pjesnik htio reći?

To nije važno za doživljaj pjesme.

 

Marija Juračić

15 komentara za "Tajnovit put nastanka pjesme – Hrvatski glas Berlin"

 1. Krebs
  11/02/2017 at 2:04 pm Permalink

  Svako postovanje ti , Marija! Svaka , skoro, poezija pokazuje sobom temu to sam mislila do sada jer me ti iznenadi neprijatno sa temom od Cohen-ove
  poznate pjesme….i ostale sta si navela.Poznato mi je sve bilo a tek
  sad vidim da nista ne vidim ili tek sad znam da nista ne znam i da je vrijeme da opet ucim! Hvala jos jednom!

 2. Aljoša
  11/02/2017 at 5:12 pm Permalink

  Ja To zovem okidač, ali je sve skupa teško objašnjivo To nešto. Kada dođe vrijeme samo se javi i izađe iz nutrine , a pjesnik se tek onda može smiriti do idućeg opsjedanja nekim novim demonom. Ugodan vikend Marija i hvala za još jedan poučan tekst 🙂

 3. nevenka
  11/02/2017 at 5:23 pm Permalink

  kada pročitam tvoje poučno tumačenje puno više vjerujem u ono što pišem, rijetki su oni koji žele dati savjet a ne daj Bože pohvalu, hvala ti
  Pozdrav iz Zadra

 4. mirko1
  11/02/2017 at 5:37 pm Permalink

  Divno! Zanimljivo! A nadasve uvijek potrebno! Hvala ti puno, Marija:)

 5. Marija
  11/02/2017 at 5:57 pm Permalink

  Hvala, društvo, na čitanju. “Okidač”? Zvuči malo militantno, ali mi se sviđa. Da, baš kao latentni okidač koji nas odjednom i neočekivano izbaci u orbitu inspiracije:)

 6. katarinab
  12/02/2017 at 3:29 pm Permalink

  Marija, veliko hvala na tvojim edukativnim i zanimljivim tekstovima. Često mi se desi da taj “okidač” kao da piše sam stihove.

  Veliki pozdrav i ugodan ostatak dana ti želim! 🙂

 7. Marija
  12/02/2017 at 5:04 pm Permalink

  Hvala tebi, Katarina i na stihovima i uvijek poticajnim i mudrim komentarima.:)

 8. Murtulica
  12/02/2017 at 5:15 pm Permalink

  I od mene jedno veliko hvala, na edukativnim i uvijek zanimljivim tekstovima. Toplo se nadam, da me nitko neće pitati, što sam htjela reći 🙂

  VP, Marija 🙂

 9. Suzana Marić
  12/02/2017 at 6:14 pm Permalink

  Marija, hvala ti za sve poučne tekstove,koristim ih ,učim iz njih . Često sam pogrešno shvatila poneke pjesme,sada si mi otvorila oči .
  Ugodnu večer ti želim 🙂

 10. Marija
  12/02/2017 at 6:23 pm Permalink

  Ako te pita, a ti se brani šutnjom:)

 11. Marija
  12/02/2017 at 6:26 pm Permalink

  Kada pjesma preživi stoljeća, ne može nam autor reći što je njome mislio. I dobro je tako, jer pjesma je kao život. Svatko će u njoj naći dio sebe:)

 12. Murtulica
  12/02/2017 at 8:07 pm Permalink

  Haha, odlična ideja 🙂 da sam se barem ja toga sjetila 🙂

 13. Marija
  12/02/2017 at 11:24 pm Permalink

  Razumijevanje literalnog teksta ovisi od niza čimbenika. Rijetko tko može danas čitati primjerice Dantea, bez tumačenja. No neke pjesme, ljubavne posebno, bez problema premošćuju stoljeća jer su bliske ljudskoj prirodi koja se ne mijenja.:)

 14. Ivica Grgić
  13/02/2017 at 9:16 pm Permalink

  Meni je samo potreban prvi stih, ako to imam onda imam i pjesmu 🙂 jako lijep osvrt o nastajanju pjesme,pozdrav Mare!

 15. Marija
  13/02/2017 at 10:51 pm Permalink

  Tako to ide. Kada se nametne prvi stih, ostali ga slijede.:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.