Teslin povratak u zavičaj

https://hrvatskiglas-berlin.eu/?p=208053

18 komentara za "Teslin povratak u zavičaj"

 1. Mihaela
  07/05/2021 at 5:32 am Permalink

  Osvježilo mi jutro!

 2. mirko1
  07/05/2021 at 5:37 am Permalink

  Ako ikada isplivamo iz balkanskih gudura vjerojatno će nam, ispravnije rečeno MNOGIMA, biti jasno da još moramo učiti…i ispravljati greške. Greške koje se ne mogu dogoditi ozbiljnim, odgovornim i sređenim društvima.
  Veliki pozdrav, Marija 🙂

 3. AnjaL
  07/05/2021 at 6:18 am Permalink

  Nasmijala sam se… Posvajanje i prisvajanje ide po potrebi… kao da su naše zasluge ili naših političara, što se Tesla rodio kod nas. Prije par godina svi smo mi bili Janica i Ivica… hrvatska nogometna reprezentacija… Jer, tako nismo mali i beznačajni u svijetu. A tko voli biti mali i beznačajan?

 4. Marija
  07/05/2021 at 6:32 am Permalink

  Najviše se plašim primitivizma jer je primitivizam moćno oružje, ma gdje da se nađe. Jeste li znali da Ameri žele srušiti Meštrovićeva Indijanca u Čikagu zbog” “romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca”. Najbolje da ga je prikazao s halbcilindrom i s monoklom kako bistri Bibliju. Primitivistička histerija.

 5. AnjaL
  07/05/2021 at 6:36 am Permalink

  Marija, slažem se. I čula sam za Meštrovićevog Indijanca… baš žalosno.

 6. Marija
  07/05/2021 at 6:55 am Permalink

  I kakvi su to politički i “umjetnički” lobiji koji odlučuju o tim stvarima? Po čemu su oni drugačiji od onih spodoba koji su rušili Budine kipove u Bamyanu? Indijanac je kao pjesnik, kao znanstvenik – pripada svima. Najtužnije je kada se primitivnost obuće u odijelo tobožnje političke korektnosti koja ponegdje sve više djeluje kao politička inkvizicija. Ja to nazivam uškopljavanje. 🙂

 7. Suzana Marić
  07/05/2021 at 12:17 pm Permalink

  Na žalost, narod to njihovo moje-tvoje osjeti na svojim plećima . To prepucavanje je ispod svake razine normalnog ponašanja. A svojatanje Tesle je postalo smiješno. Nikola nije rođen u Americi, Bosni niti Srbiji , dobro se zna gdje je rođen. Pozdrav, Mare 🙂

 8. Marija
  07/05/2021 at 4:03 pm Permalink

  Suzana, samo porijeklo ne znači mnogo. Svi naši znanstvenici koji su nešto ogromno postigli na svjetskoj razini, postigli su to radeći izvan naših uskih prostora. I danas u svakom našem razredu sjedi jedan genije, ali koga briga za to? Ne želimo ga prepoznati i pružiti mu mogućnost. Najbolja nam mladost odlazi, ne toliko zbog materijalnog, nego zbog primitivnog i zadrtog.
  Bojim se da postoje u politici i gore opcije koje tek čekaju vlast.

 9. Jadranka Ivanovic-Bolog
  07/05/2021 at 5:00 pm Permalink

  Ne nastojim biti informirana bas o svim dogadjajima kod nas u RH, ja iz toliko omalovazavane i omrazene dijaspore. I tu smo podijeljeni po nekim cudnovatim kriterijima o kojima ovdje ne bih . Ali i Nikola Tesla je bio u dijaspori, pa eto valjda zato i on tako “strada”od onih koji mu nisu ni do koljena.

 10. Marija
  07/05/2021 at 5:30 pm Permalink

  Toliko je problema u Lijepoj Našoj, a naši političari u prvi plan stavljaju sebe. Toliko vole svoju zemlju da nastoje što više nekretnina prisvojiti.

 11. AnjaL
  07/05/2021 at 6:39 pm Permalink

  U se, na se i poda se… bilo prije, bit će, na žalost, i na dalje… Mislim da nije to samo u Lijepoj Našoj slučaj. Ali, tu smo dobro vidimo što se događa. Sva učenja, filozofije, religije i sva znanja ne vrijede mnogo dok život živimo samo kao materijalna bića, dok duhovno zanemarujemo. Otuda svi problemi. Koliko i hoćemo li se uopće odvažiti na put prema drugome, ovisi samo o nama. Kao društvo nismo jaki onoliko koliko su najistaknutiji važni i jaki, već koliko je onaj najmanji u društvu duhovno jak. A gledajući sve kako se sporo razvija, lako se da zaključiti da smo duhovno još na razini bebe… nemamo iskustava. Tesla je govorio o jednoj jezgri u svemiru iz koje sve izvire… Imao je uvide o stvarnosti o kojoj mi malo što znamo. I s te strane Tesla je bitan (naravno uz njegova otkrića… da ne govorim…) I bio je mnogo, mnogo ispred svog vremena… ispred današnjeg vremena… Nije mario za materijalno, ali je za dobrobit čovječanstva neumorno cijeli život radio. Eto, može nam biti uzor. A onaj tko je pomalo primitivan brine se samo o tome je li Srbin, Hrvat ili Indijanac… a takvih je mnogo. I onda ostale uvlače u tu priču… Uh…

 12. Suzana Marić
  07/05/2021 at 7:39 pm Permalink

  Mare draga, svašta nas još čeka. Kada sam vidjela danas listu za gradsko vijeće jedne stranke i prepoznala na fotografiji čovjeka kojeg znam u dušu, koji stanuje blizu mene, gradskog pijanca, sve mi se zamračilo. Idemo iz goreg u gore, djeca odlaze… Nema se što za reći više.

 13. Marija
  07/05/2021 at 9:54 pm Permalink

  Anja, slažem se sa svime što si napisala. Zato me još više veseli društvo onih ljudi koji bez kalkulacija i samo iz srca nešto dobro stvaraju. Onoliko koliko mogu i znaju. 🙂

 14. Lav
  07/05/2021 at 9:57 pm Permalink

  A ona dva dječarca… ha,ha,ha. Opis za bogove….

 15. katarinab
  08/05/2021 at 1:06 am Permalink

  Mislim da je Tesla iznad toga svega, i da njegova genijalnost nema bilo kakvu pripadnost lokalnu, političku, religioznu i/ili inu. Mogla bih o tome naširoko pisati, ali bolje ne.
  Lp!

 16. julija
  08/05/2021 at 6:18 am Permalink

  Ovi su se komentari uglavnom sveli na Teslu, a on je samo u ovom tekstu poslužio da se ukaže na karakter naše politike i kako lako na nju padamo!

 17. Krebs
  08/05/2021 at 9:05 pm Permalink

  Bilo bi sve drugacije da se covjek suprostavi , a kad se suprostavi automatski dobije oznaku – sumljiv ! Imali smo toga u Sarajevu , i u Rami vise takvih primjera , vise nego se moze zamisliti !!

 18. Marija
  09/05/2021 at 6:57 am Permalink

  U demokraciji je žalosno da se “čovjek” mora suprotstaviti kršenju ljudskih zakona. Tome se treba suprotstaviti vlast, ali vlast ne reagira na mnoge društvene devijacije, osim ako su njeni interesi u pitanju.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.