Trinaest kapi (pjesma poslana na na natječaj za IV. Festival poezije “Ban Josip Jelačić”-tema- “budućnost”

Dubinom duše nemir mi se slaže

Svaki dan potiho, jedan po jedan,

Sve više mi umom vijuge traže

Odgovor, da li je život vrijedan?

.

Danas već prolazi, sutra već čeka,

Što li mi budućnost nadalje nosi?

Umom mi strah i njegova jeka

Tek mrvu ljudskosti za sebe prosi.

.

Ima li je gdje, postoji li ona?

Nisam joj dugo ni lice vidjela,

Možda je ljudskost nedostupna zona

Možda se sama sebe zastidjela.

.

Tmurni dani spopadaju mi dušu,

Još tmurnija ponekad budu jutra

Dok sumnjom prehladni vjetrovi pušu

Pitajući se što donosi sutra?

.

Odgovor je možda, ne znati bolje

jer strah se i ljudskosti takve boji,

A čovjeku tu ponestaje volje

Džaba mu, kad sudbina i nju kroji.

.

Uz takve misli i mozak moj moli

Dok kola to malo krvi u njemu,

Trinaest kapi a toliko boli

Jer budućnost vidi sve više nijemu.

.

Đurđica Brčić

6 komentara za "Trinaest kapi (pjesma poslana na na natječaj za IV. Festival poezije “Ban Josip Jelačić”-tema- “budućnost”"

 1. Avatar photo
  julija
  10/12/2022 at 4:04 am Permalink

  A čovjeku tu … bez apostrofa.
  Ne znam jesi li pjesmu smjela objaviti, ako traje natječaj.

 2. Spome
  10/12/2022 at 2:34 pm Permalink

  Kako ne saznam za natjecaje nikada !
  Krasna pjesma , vec objavljena !

 3. Avatar photo
  Durdica1955
  10/12/2022 at 7:03 pm Permalink

  Hvala na ukazanoj pogrešci Marija. Završen je natječaj i pjesma je uvrštena u zbirku.
  Hvala Spome na komentaru. Što se natječaja tiče, budu objavljeni pa se tu i tamo ponekad javim nekom pjesmom.

 4. Avatar photo
  Suzana Marić
  10/12/2022 at 7:37 pm Permalink

  I ja sam sudjelovala , ali na pitanje o zborniku putem maila, rekli su mi da ne znaju ništa. Navodno da je ovo bio samo festival na kojem su dodijeljene nagrade “Konjanik”.
  IV. festival poezije Ban Josip Jelačić ispunjen stihovima i glazbom
  30. studenoga 2022.
  Večer poezije oslonjene na prošlost i budućnost

  Četvrti festival poezije Ban Josip Jelačić u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić u Vršilnici je okupio brojne pjesnike i ljubitelje pjesništva te pružio pravu poetsku večer.
  Pobjednica i dobitnica nagrade Konjanik je Davorka Črnčec koja je na natječaj poslala svoju pjesmu naslova „ O čuvarima vatre“ u kojoj je žiri prepoznao pjesnike koji će i u budućnosti čuvati sve ono najvažnije.

  Autorica pobjedničke pjesme ima objavljene već četiri zbirke i pisanjem se bavi cijeli život, ali intenzivnije od 2017. godine kada joj je objavljena prva zbirka.

  „Pišem pjesme različitih tema i motiva. I ljubavne i refleksivne, a sve su četiri zbirke na standardu iako pišem i na svojoj kajkavštini. Uvijek pratim natječaje i volim slati radove jer je to neka povratna informacija o kvaliteti pjesme“ rekla je ne krijući i oduševljenje i iznenađenje nagradom Davorka Črnčec.

  Festival poezije Ban Josip Jelačić nosi ime najslavnijeg stanovnika Zaprešića koji je i sam bio veliki zaljubljenik u poeziju i pisanje pjesama, a ove godine tema je bila budućnost.

  „Svaki je autor mogao slati po jednu pjesmu koje smo ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, a pjesma s najviše bodova postala je i pobjednica. Pjesama je bilo više od sto i zbilja ih je bio užitak čitati. Iako je tema ista, pjesme su zbilja raznolike“, rekao je Vedran Iskra jedan od članova tročlanog žirija koji uz njega čine još Monika Herceg i Aleksandra Žmak.

  Ostali su finalisti bili Blanka Will, Jelena Alfirević-Reanić, Lucija Petkoviček, Zorica Avdagić, Dobrila Arambašić Kapal, Jelena Stanojčić i Jasna Dragić.

  U programu su nastupali akademski glumac Ivan Ožegović interpretirajući poeziju, Filip Merčep izvodeći vizualni performans, akademska glumica Katarina Madirazza i glazbenik i pjesnik Jakob Filić koji su publici predstavili zanimljivu predstavu Migracija kulture, a za glazbeni je dio bio zadužen Roko Vušković Trio.

  „Ovaj je festival pokrenut u čast banu Josipu Jelačiću i to posebno onoj njegovoj strani zaljubljenosti u poeziju koja široj javnosti nije toliko poznata. Poezija oplemenjuje i autora i čitatelja i pruža nam neopisivu ljepotu koja hrani našu dušu, baš kao i glazba. Zato je svaki Festival poezije Ban Josip Jelačić protkan i glazbom kao posebnim uresom koji svemu daje posebnu čar“, rekla je Maja Mikulić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić.

  Večer ispunjena poezijom i glazbom oplemenila je kulturnu scenu Zaprešića te pokazala kako se poezijom bave osobe različitih profesija i dobnih skupina.

 5. Avatar photo
  katarinab
  10/12/2022 at 9:38 pm Permalink

  Iskreno čestitam na divnoj pjesmi, Đurđice! Zaslužno uvrštena u zbornik.
  Lijep pozdrav! 🙂
  P.S.
  Drago mi je vidjeti da Záprešićani imaju natječaje poezije. Prije par desetljeća mi smo na svakom sastanku što se tiče kulture obnavljali Nove dvore i nikada ih nismo obnovili (nije bilo sredstava), završavala su na nekim drugim projektima. Kasnije su to učinile neke druge generacije.

 6. Avatar photo
  Durdica1955
  10/12/2022 at 11:16 pm Permalink

  Da Suzana ,znam da je to bio samo festival i jedina nagrada , sve sam pregledala i pročitala. Bitno je da se negdje učestvuje bez nekog očekivanja.
  Katarina hvala na komentaru, povukla me tema pjesme, jer kakva će budućnost biti, mislim ne baš sjajna, više bolna i pomalo nijema. Lijep vam ali jako kišni pozdrav iz Osijeka.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.