UBIQ- časopis za književnu fantastiku

UBIQ nije samo književnofantastičan, UBIQ je općenitofantastičan!
Volite li znanstvenu fantastiku ili „fantasy“, a još niste zavirili u „Ubiq“, vrijeme je da to učinite.

 

Hrvatski časopis za književnu fantastiku UBIQ izlazi šestomjesečno i objavljuje žanrovske priče, novele i drame; kao i eseje, kritike, bibliografije te druge književnoznanstvene radove hrvatskih i regionalnih autora.  U tom smislu jedinstven je na hrvatskim prostorima.

UBIQ je već svojim prvim brojem, objavljenim u studenome 2007. godine, privukao na sebe pažnju književne javnosti. Tako književni list za umjetnost, kulturu i znanost „Vijenac“ objavljuje:

Stručan pristup, preglednost i kvalitetan izbor priloga obilježavaju prvo izdanje časopisa (Ubiq) i najbolja su preporuka svim ljubiteljima žanra, ali i onima koji to tek trebaju postati.“

Časopis za kulturna i društvena zbivanja „Zarez“ također se osvrće na pojavu „Ubiqa“:

«Ovom koncepcijom časopisa SF literatura u Hrvatskoj napokon je privedena ozbiljnom bavljenju.“

Urednički dvojac Žiljak – Šakić vodi ovaj časopis već gotovo dva desetljeća kroz sve scile i haribde koje mu se, kao u kompjutorskoj igrici, neprekidno isprječuju na putu.

Za svoje djelovanje „Ubiq“  je 2011. dobio nagradu  European Science Fiction Award  kao najbolji europski časopis za znanstvenu fantastiku. Pored toga, mnogi su autori za svoje radove objavljene u Ubiqu ovjenčani domaćim SF nagradama SFera i Artefakt.

Časopis „Ubiq“   je dobio ime prema latinskoj riječi ubique – posvudašnji. Naziv je inspiriran romanom   Philipa K. Dicka Ubik“.

Pojam književne fantastike vrlo je širok i obuhvaća sva književna djela koja u sebi nose nadnaravne, futurističke ili druge imaginarne elemente; sve tamo od svijeta bajke, mita i legende pa do današnjih dana. „Spekulativna fikcija“, za to vrijeme, često predstavlja „krovni“ naziv za novije fantastičke žanrove: znanstvenu fantastiku,  fantasy , nadnaravni horror … koji se, zatim, dalje granaju u svoje podžanrove.    

 

UBIQ  je atraktivan… ne samo svojim sadržajem nego i knjižnom opremom. Zasebna su priča malena dizajnerska remek- djela koja krase ovitke pojedinih brojeva.

 

/Josip Ergović i Marija Juračić/

 

14 komentara za "UBIQ- časopis za književnu fantastiku"

 1. Mihaela
  Mihaela
  04/06/2021 at 6:15 am Permalink

  Imala sam prilike pročitati 23. broj i dopao mi se. Do tada sam mislila da je taj žanr samo neko futurističko pripovijedanje začinjeno elementima moguće znanosti, ali nije.

 2. Marija
  Marija
  04/06/2021 at 6:44 am Permalink

  Neupitna je kvaliteta ovog časopisa, a sviđa mi se i to što se izdaje u obliku knjige pa je sam čin čitanja mnogo ugodniji.

 3. Tonka
  Tonka
  04/06/2021 at 6:48 am Permalink

  Priznajem, nisam nešto od SF literature, ali treba zaviriti, tko zna.

 4. AnjaL
  04/06/2021 at 6:49 am Permalink

  Nisam čitala SF… gledala sam samo Star trek i Star wars. 🙂 Zapravo mi je odličan žanr dok ne preraste u horor. Od njih mi je muka.

 5. AnjaL
  04/06/2021 at 6:52 am Permalink

  I ove popularne Xman Marwellove junake… hihihi…

 6. julija
  julija
  04/06/2021 at 8:57 am Permalink

  Nije stvar u tome o čemu se piše, nego kako se piše. Svi smo gledali Zvjezdane staze i svidjele su nam se. Zašto? Zato što je priča zanimljiva, što ima uvjerljivu podlogu mogućih zbivanja i što likovi imaju svoju fizionomiju. 🙂

 7. Lav
  Lav
  04/06/2021 at 9:04 am Permalink

  Rijetko naletim na mreži na neku dobru SF priču i drago mi je što ste nam predstavili časopis. Sjećam se Asimova i njegova 3 zakona robotike po kojima robot ne smije nauditi čovjeku. 🙂

 8. Marija
  Marija
  04/06/2021 at 9:07 am Permalink

  Da, ti su zakoni usko vezani uz etiku, a to je pitanje danas sve značajnije.

 9. Mihaela
  Mihaela
  04/06/2021 at 9:11 am Permalink

  Ma gdje se čovjek nalazio, pitanje etike je uvijek važno. I kada osvoji nove prostore, to će pitanje uvijek nositi sa sobom.

 10. Krebs
  04/06/2021 at 11:17 am Permalink

  Da, jako zanimljivo, ja uopće ne poznajem taj žanr. Molim pojašnjenje! Sad ćete pomisliti, vjerojatno, da ja me moram sve znati …ali duša mi je takva i ne zamjerite joj!

 11. Josip Ergovic
  Josip Ergovic
  04/06/2021 at 2:00 pm Permalink

  “Spekulativna fikcija” je vec poodavno nadrasla fazu “Pulp Fiction-a” (price otisnute na jeftinom papiru). Danas je to relevantni knjizevni zanr koji ima svoju knizevnu teoriju i knjizevnu povijest; svoje klasike; mnogobrojnu vjernu publiku; bogatu svjetsku produkciju i zanrovske nagrade. U toj produkciji – jednako kao i u svim ostalim knjizevnim zanrovima – ima slabijih i vrjednijih umjetnickih djela. Unatoc svemu tome, prema knjizevnoj fantastici se i danas gaje mnoge predrasude. Upoznajte “neprijatelja” pa cete znati, kako se s njime boriti. Sve ostalo je pitanje ukusa.

 12. gabi
  05/06/2021 at 8:14 am Permalink

  Uvijek je dobro pročitati nešto novo, proširiti vidike. A kvalitetni autori sigurno nisu rezervirani samo za određene žanrove. Lp.

 13. Krebs
  05/06/2021 at 11:29 am Permalink

  Hvala vam lijepo , gosp. Ergovic !!

 14. katarinab
  katarinab
  06/06/2021 at 9:34 pm Permalink

  Priznajem da mi je taj žanr poznat samo po SF filmovima i serijama, pa čak ne znam niti jednog njegovog autora. Mislim da bi mi mogao časopis UBIQ biti zanimljiv jer se mogu uživjeti maštom u iracionalno. Zahvaljujem vam na lijepom članku i prezentiranju ovog vrijednog časopisa koji ću pokušati potražiti u prodaji.
  Lp. ☺☺

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.