“Vlad i bijela draga”- Književne vertikale

Knjizevne vertikale  „Vlad i bijela draga“

Uvijek mi je drago vidjeti da moj Vlad još negdje postoji, da ga nije progutala užurbanost vremena. Obradovao me ovaj mali osvrt u Književnim vertikalama.

Marija Juračić i Ana Ceković („Vlad i bijela draga“ i „Usnuli lampaš“) su pesnikinje opredeljene ka čvrstoj formi, ne toliko u versifikacijskom, koliko u idejnom i tradicionalnom smislu, gde se pod tradicijom misli na davnija evropska ili istočna predanja. Juračić tako peva u „retro“ ključu, obnavljajući i apostrofirajući romantičarsku pesničku, i srednjevekovnu istorijsku legendu o Drakuli. Ana Ceković svojim stihovima gravitira ka haikuu ili srednjeistočnim starijim pesnicima poput Rumija, poetički blago istupajući u smislu pesnikovog prava da ono humano odnosno mudrosno (i tek u pozadini, naposletku – religiozno, to jest pan-religiozno) – stavi u središte jezika i pevanja. To jest – da postavlja stara pitanja. Stoga ove dve pesnikinje okrenute ka filozofiji i ljubavi starine, kao nepromenjenoj aktuelnosti – imaju međusobne srodnosti, a zahtevaju možda razvrstavanje datih stihova u dodatne cikluse, uz još neke elemente u eventualnoj pripremi za štampu.

 

4 komentara za "“Vlad i bijela draga”- Književne vertikale"

 1. Suzana Marić
  Suzana Marić
  16/01/2020 at 7:09 pm Permalink

  Nema tog češnjaka koji bi uništio našeg Vlada.Vlad i bijela draga, zbirka izuzetno lijepih pjesama u kojima sam doista uživala čitajući.Iako nam se Vlad nije odmah otkrio, i bio dosljedan u svojoj tajnovitosti,meni je od prvog dana bio drag.
  Iskrene čestitke vampiru velikog srca 💝👍👏👏💐

 2. Vlad
  Vlad
  16/01/2020 at 8:02 pm Permalink

  Blaže tvoje riječi, Suzana!:)

 3. katarinab
  katarinab
  16/01/2020 at 8:11 pm Permalink

  Izuzetno je lijepo vidjeti da piščevo djelo nije progutao zaborav, vrijeme i predivno je da ima ljudi kojima je stalo prenijeti pisanu riječ. Vlad je besmrtan!
  Radosna sam što sam otvorila ovu fijoku i stavila je u favorites. Bravo, Marija!
  Lp!:)

 4. Suzana Marić
  Suzana Marić
  19/01/2020 at 9:01 pm Permalink

  Pogledaj samo sliku, pa kome se ne bi svidio? 😉

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.