haibuni

Da vas upoznam i sa haibuni poezijom. Neke veleučene glave ne priznaju haiku, haigu, haibuni, tanke i ostale oblike poezije u poeziju, no poštovani Devide (čije stvaralaštvo izuzetno cijenim) nije se dao smetati takvim razmišljanjima. Poezija je sloboda izražavanja. Haibuni se sastoji od proznog dijela iz kojeg onda izvire haiku pjesma, može biti dodana i slika. Ako je samo slika i haiku tada je to haiga. Uostalom guglajte ako vas zanima.

***** (ovo je prozni dio)

O čemu sreća ovisi? Ranim jutrom slažem misli, preslagujem da bolje zvuče, istražujem razloge, uzroke i posljedice. Sreća moja, vaša, naša, sreća kao nasušna potreba. Čestitamo si blagdane, rođendane, spomen dane, promocije, uvijek na prvom mjestu neka je sreća. Sjedim uz šalicu čaja. Upravo završen razgovor kao svako jutro. Nježna razmjena riječi, misli, dogovori za dan i savršen osjećaj sreće. Nije to neko opipljivo bogatstvo, nije nikakva sigurnost da potrajat će do kraja života, sasvim malo tek razgovor i osmjeh koji se u glasu čuje, ali sreća kao da svijetli, kao da je najsjajnija zvijezda na nebeskom svodu. Hoće li biti veća kada me ruke te nježne, a ipak čvrsto zagrle, kada me poljube usne nekim posebnim žarom, ne znam, vjerujem da hoće, ali tako je već godinama, pa o čemu onda sreća ovisi?
Razmišljam i kada odeš, uz novu šalicu čaja, jesam li tada sretnija. Zapravo ne, ne mogu biti sretnija manje ili više, jednostavno sam sretna. I dalje nisam sigurna da znam o čemu ona ovisi. Vjerojatno svatko ima svoje izvore sreće.

(a ovo haiku koji iz proznog dijela izlazi)

SVATKO IMA SVOJ

OSOBNI IZVOR SREĆE

RAZMIŠLJAM UZ ČAJ

 

10.01.2013.

5 komentara za "haibuni"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.