Moram li vam nacrtati

Korona… Maske…Katastrofa… Pitate li se čemu ovakav naslov i kakve veze ima sa koronom? O, ima i te kakve, bar za mene. Početkom ove pandemije moja komunikacija sa vanjskim svijetom je pala ispod nule. Pitate se zašto ? Ili mislite da sam toliko nedruštvena i zatvorena osoba? Varate se! Ja sam samo gluha osoba, koja komunicira jedino ako čita sa usana sugovornika.Pitate se sada kakve veze ima moja gluhoća sa koronom? Ee, ima… ima… Ogromna je tu veza! Naime, donošenjem odluke o obaveznom nošenju maski, moja je komunikacija potpune nestala. Zamislite da vam se usred razgovora isprazni baterija ili netko presiječe telefonski kabel. Muk…Tišina…E, dragi moji, tako je meni! Iako upozoravam na svoje stanje, ne nailazim na razumijevanje. U pošti službenica si je navukla masku do ispod očiju, nešto trepće očima, a ja gledam u nju i objašnjavam da ne čujem i molim ako može na trenutak skinuti masku, kako bih je razumjela. Pogledala me je kao da sam došla pljačkati poštu, a ne predati pošiljku. Nije reagirala na moju molbu, pa sam je zamolila neka mi samo pokaže račun za poslanu pošiljku. Tu je prošlo nekako. Prolazeći pokraj zlatarne, pogledam slučajno unutra, kad vlasnik bez maske, mušterija bez maske, a ja umirem ispod tog papira.U trgovini ponovno objašnjavanje i moljenje, ali sa istim ishodom. Ljudi moji, moram li ja nekome nacrtati ili na maski napisati “GLUHA SAM”? Moram li kamo god pođem voditi nekoga za sobom? Jesmo li mi nagluhe i gluhe osobe,zadnja rupa na državnoj svirali? Znam da nisam sama u ovome, znam da se i drugi bore s time, pa se iskreno nadam da će netko pogledati sliku kada im nacrtamo da nas ove maske izopčuju iz društva!

9 komentara za "Moram li vam nacrtati"

 1. julija
  julija
  09/08/2020 at 5:51 am Permalink

  Nažalost, ti koji čuju su gluhi na tuđe probleme, postajemo sve više autistični.
  – neka mi samo pokaže račun za poslanu pošiljku.
  Ona je dužna izdati račun za svaku pošiljku, čak i ako klijent cijelo vrijeme šuti.
  Gluhima i slijepima je ionako teško, a u ovakvim situacijama se problem udvostručava,

 2. Suzana Marić
  Suzana Marić
  09/08/2020 at 6:06 am Permalink

  Mare, bilo je teško , ali sam se ipak snalazila nekako,ali sada je nemoguće.Kažu i HZJZ da mi ne moramo nositi maske, pa nije problem u mojoj maski,problem je u maskama službene osobe, trgovaca i ostalih koji bi zbog komunikacije trebali imati vizire ili se na neki način prilagoditi ne samo nama, nego i mušterijama po kafićima i restoranima.

 3. Mihaela
  Mihaela
  09/08/2020 at 6:29 am Permalink

  Mislim da još dobro čujem, (haha, osim nekih novinara na TV koji nemaju dikciju) a opet mi je problem kada osoba mumlja iza maske. Službenici i djeca u školi bi trebali imati vizire, slažem se. Inače, jučer mi je u apoteci prodana jednokratna maska za 7 kn. U dućanu je 3. 🙂

 4. mirko1
  09/08/2020 at 10:12 am Permalink

  Nažalost negdje je zaglavilo i umrlo LJUDSKO ponašanje. Gotovo da me je stid pripadati ljudskoj vrsti koju “krase” naduvene, asocijalne, bezosjećajne, umišljene (da ih ne nabrajan jer je spisak ogroman) ličnosti. Mislim da ima razloga pred tom pojavom biti itekako zabrinut.
  Pozdrav

 5. Suzana Marić
  Suzana Marić
  09/08/2020 at 11:01 am Permalink

  Ne znam više što reći… Pljačkaju nas na sve strane. Meni je iskreno žao te djece u školama.Koliko njih ne razumije nastavnika ili profesora, pa ne mogu zapisati predavanje.Nadam se da će svemu biti brzo kraj kako bi ponovno počeli živjeti.Draga Miha, ugodan dan vam želim sa puno hladovine:)

 6. Suzana Marić
  Suzana Marić
  09/08/2020 at 11:05 am Permalink

  Mirko, mislim da živimo i da smo se rodili u pogrešnom vremenu. Nekako nemamo sreće sa sadašnjosti.Hvala na pažnji i komentaru…lp

 7. katarinab
  katarinab
  09/08/2020 at 6:28 pm Permalink

  Suzana , suosjećam sa tobom i mogu te razumjeti, jer mi mama nosi slušni aparat već pedesetak godina i nailazila na raznorazne probleme kroz život. Vrlo joj je teško, jer čuje samo 10% na jedno uho. Što kažeš nekako se je snalazila, a ja kada razgovaram s njom ne znam za koliko oktava podignem glas.
  Lp i ugodnu večer ti želim.

 8. Lav
  Lav
  09/08/2020 at 6:43 pm Permalink

  Moja stara već slabije čuje, ali kada se govori glasno, nema problema. Vjerujem da je problem velik, a kad se usta skriju iza maske, još veći. Veliki pozdrav, Suzana.

 9. Tonka
  Tonka
  10/08/2020 at 8:52 am Permalink

  Draga Suzana ja sam na granici nagluhosti (staračkoj kažu, jedna strana -40, druga -30) dakle preko maske ništa ne razumijem i ako ne razumijem što mi govore ponavljam pitanje po desetak puta s naglaskom da niti čujem niti razumijem. Slušni aparat se odobrava tek kada nagluhost s obje strane pređe 50% pa sada čekam da još manje čujem. Mi smo se naučili uz zvuk vidjeti usne u govoru, ali to one koji dobro čuju ne zanima. Sve mi je jasno o čemu pišeš, ali sam odlučila da mi ovo stanje neće remetiti život. Nemoj se dati isprovocirati. Pozdrav.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.