Objavljen je treći tom zbornika priča književne fantastike “Iza uma”

Zbornik “Iza uma 3” možete preuzeti na poveznici
Dostupan je na poveznici:
https://view.publitas.com/foi/iza-uma-zbornik-prica-iii-dio-9a8bgzpzek9v/

S velikim veseljem objavljujemo izlazak novog, trećeg po redu, Zbornika priča književne fantastike IZA UMA, u izdanju Časopisa za književnost, kulturu i društvene teme DISKURS. Godine prolaze i naše e-knjige se redaju, brendovski zaštićene prepoznatljivom grafičkom opremom – riječju, franšiza uredno napreduje.

Samo urednici znaju, koliko se strepnje od neizvjesnosti krije iza raspisivanja svakog novog natječaja: Hoćemo li i ovoga puta dobiti dovoljno priča za popuniti zbirku? Hoće li pristigli tekstovi biti zadovoljavajući, dobri ili će biti onakvi kakve svi sanjamo – vrhunski!? Hoće li nas neki od naših vjernih autora-suradnika ove godine iznevjeriti? Hoće li zasjati nove zvijezde na nebu, tamo negdje „iza uma“.

I… bilo je svega navedenoga, kao što već biva kod porođaja. Ono što se na kraju računa jest plod, rezultat udruženog truda sviju nas.

Nećemo, neobjektivno zaljubljeni, tvrditi kako je apgar-test  našeg novorođenčeta čista desetka (po nalogu zakonodavca, ni magične krpe, usisivači ili zubne paste u reklamama ne uklanjaju više baš svaki zločesto nacereni mikroorganizam), ali neprijeporno je da se pred nama prostiru 392 kartice tkiva punokrvnog spekulativnog štiva; 61 osebujni, začudni mikrosvijet. Zadržali smo i svoj kakterističan – nekome možda i upitan, ali nama drag – način svrstavanja tekstova u poglavlja. Nema te SF-priče, uostalom, koja ne počiva na barem dvije, tri podžanrovske značajke, tako da je svaka konačna odluka uvijek proizvoljna i diskutabilna.

Nećemo tvrditi ni to da su naši autori začeli nove, sasvim originalne, dosad neviđene i nečuvene teme i ideje u svijetu književne fantastike, premda… No, ostavimo se snatrenja, onaj od nas kome to pođe za perom dobit će Huga i svrstati se uz bok najvećim inovatorima u povijesti žanra, uvjetno rečeno od Mary Shelley do Gibsona i Mievillea.

Pri koncipiranju Zbornika zlorabili smo i svoj „neformalni“ izvanfandomski položaj na hrvatskom i „regionalnom“ žanrovskom nebu. Ta naša svetogrdna nepretencioznost očituje se, prije svega, u uvrštavanju priča sa samog  ruba fantastike, a legitimna je zato što smo u sam tekst natječaja uvrstili i natuknicu o „homeopatiji“. Neke dobro napisane priče ipak nismo uvrstili u ovaj zbornik jer nikako ne odgovaraju žanru, ali ćemo biti slobodni da ih, uz pristanak autora, uvrstimo u «Diskurs».

Da zaključimo, knjiga je pred vama… takva kakvom smo je uspjeli stvoriti. A, vjerujte nam na riječ, dali smo sve od sebe. Čitajte je u dahu, od početka do kraja… ili napreskokce, tako da vas priče uvijek istog  podžanra sličnošću svojih sadržaja ne prezasite; čitajte je prema voljenim autorima, prema bibliotečnim natuknicama, prema osobnim afinitetima, prema jelovniku ili meniju; čitajte je prema voznom redu… samo je čitajte!

Uredništvo:

Josip Ergović, prof.

Marija Juračić, prof.

Zoran Hercigonja, mag.edu.inf.

4 komentara za "Objavljen je treći tom zbornika priča književne fantastike “Iza uma”"

 1. Avatar photo
  AnjaL
  06/11/2023 at 7:14 am Permalink

  Čestitam svim autorima i uredništvu! Veselim se čitanju. 🙂

 2. Avatar photo
  Suzana Marić
  06/11/2023 at 11:45 am Permalink

  Zahvaljujem se uredništvu na i Čestitam autorima na izvrsnim pričama. Krenula sam u avanturu čitajući😊

 3. Avatar photo
  koko
  06/11/2023 at 2:11 pm Permalink

  Čestitam uredništvu na strpljivosti, entuzijazmu, volji, svestranom radu za ovaj treći, „podeblji“ Zbornik (zamalo kandidat za Život na e-vagi 🙂 )
  Hvala Vam!
  Naravno, čestitke i svim autorima. Zadovoljstvo i neopisiva radost je biti komadić te priče.

 4. Avatar photo
  katarinab
  08/11/2023 at 10:18 pm Permalink

  Bravo i čestitke uredničkoj ekipi na Zborniku kao i svim zastupljenim autorima. Veselim se čitanju.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.