Marija Juračić “Toma”

ilustracija; M Juračić

U ediciji izdavačke kuće REDAK izašao je roman “Toma” čije sam nastavke djelomično objavljivala na stranicama Očaravanja.

CIP katalogizacija – Sveučilišna knjižnica u Splitu
UDK821.163.42-31
ISBN 978-952-336-078-2

Pogovor

„Toma“ se rodio iznenada. Nametnuo mi se početkom ljeta dok sam promatrala obiteljske fotografije iz vremena dok je moja obitelj živjela na jednom dalmatinskom otoku, Lopudu, a je se još nisam niti rodila.
Slike prikazuju stijene, more, kamene kućice, moja dva starija brata u igri pješčanim plažama, pogrbljene masline, jedrenjake u igri s vjetrom.
Tihi idilični život predstavljaju ti naši otoci u mojoj mašti. Kadgod sam otišla na neki otok, uvijek sam napunila dušu. Zaljubila sam se u Cres, njegove žitelje, uživala u prekrasnim pitomim vizurama, stadima ovaca, konobama u kojima vas časte sirom, pršutom, maslinama, finim crnim vinom.
Prigrlila sam i Molat, njegove uvale, stare, obnovljene kuće, prekrasne vrtove. Tu sam prvi put probala žižulu, plivala bez straha kilometrima u daljinu zatvorenog mora, uživala u miru i prijaznosti domicilnog stanovništva, u šušuru i kretanju ljetne sezone kada se malena lučica napuni jahtama i brodicama.
A znala sam da vidim samo jedno, ono lijepo lice otoka. Putnik namjernik ne vidi koliko truda treba da se motika usiječe u tvrd kamen, da se od kamena slože gromače, da škrta zemlja da svoje blago.
Putnik namjernik ne vidi s koliko strpljivosti i vjere žene, nekada u crno zavijene, gledaju na morsku pučinu očekujući.
A more daje i uzima. Ima mene puno u Tomi, u želji da se život provede ljepše, drukčije, vrjednije.
Poznajem nekoliko učitelja koji su radili ili rade na otocima, a moja profesija me tjera da promišljam o svome poslanju, jer obrazovanje djece za mene nije samo posao. On0 je mnogo više. Ono je i život i ljubav, i neprekidno učenje, promatranje i traganje.

Lik bake predstavlja djelomice moju baku Anu koja nas je vodila kroz život, koja je znala i u najtežoj situaciji naći rješenje, koja je znala obitelj održati na okupu. Od nje smo naučili da se godinama ne moramo vidjeti, ali uvijek se jedno na drugo možemo osloniti.

Otoci su naše ogromno bogatstvo, pogodni za lijep i bogat život. Treba im samo malo pomoći da se prekine njihovo iseljavanje.

 

Marija Juračić, prof.

 

 

 

26 komentara za "Marija Juračić “Toma”"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.