Stop

Duša se ženina stisla
srce u led pretvorilo
dosta je bilo šaka,
riječi što bole
jače od biča.

Um govori, tiho
šuti, budi jaka
prestati će jednom
jezika i šaka.
Do kada trpjeti se mora
do kada trajati će mora
zar u tom svijetu
nema pravde za ženu
to krhko nježno biće
što ljubavi samo treba
dok u životu
mnogo je zvijeri vreba.
Ustani ženo
muškom rodu reci dosta
budi jaka, budi svoja
ako treba budi prosta,
ne šuti o problemima više
ne slušaj u sebi samo jesenje kiše
suze pospremi, ostavi u jučer
uzmi pod ruku sutra
i kreni odlučna sama
u sretna nasmijana jutra.

7 komentara za "Stop"

 1. Iluzija
  07/12/2012 at 11:39 pm Permalink

  iz ovog iscitavam ozbiljnu tematiku. rijeci bole, da…

  pozdrav 🙂

 2. Marija
  08/12/2012 at 9:22 am Permalink

  Tema je ozbiljna, pisana iz kuta jedne žene.
  Ipak, vidjela sam i nasilne cure, nasilne žene. Da, u manjem broju, ali ima ih.
  Ti daješ rješenje pjesmom. Nitko te ne može obraniti, ako to sama ne učiniš. I kod rješavanja tog problema, sve je institucionalno pogrešno postavljeno. Pozdrav Štefi: 🙂 za tebe.

 3. Marko Grubesic
  08/12/2012 at 9:39 am Permalink

  Socijalno angažirana pjesma Stefi. Nasilje svake vrste se mora osuditi i protiv njega se svi trebamo i moramo boriti!
  Vezano uz Marijin komentar; postoji jedna klasična priča: Muž, koji je fizički bio slabiji od žene, napio se u birtiji s prijateljima a prijatelji, onako pijani, se hvale kako ih se žene boje i kako ih oni , za jednu krivu riječ, prebiju.Ovaj naš junak odluči da i on prebije ženu i da si tako osigura respekt. Dođe ti on kući a žena ga već s vrata dočeka galamom jer se napio i kasno stigao kući. On njoj, shodno svojoj prethodnoj odluci, razvali šamarčinu a ona odgovori sa dvije šamarčine. I tako nastade opća makljaža gdje naš junak izvuče deblji kraj i polomljenog nosa i razbijene glave završi u bolnici. 😉
  E sad ozbiljno; žene bi trebale da se klone nasilnih muškaraca ali kako to često biva ženama su često interesantniji problematični tipovi nego oni mirni i staloženi i mnoge žene u svojoj naivnosti vjeruju da mogu na bolje promijeniti te nasilnike. Teško to ide jer kako narod kaže “vuk dlaku mijenja ali ćud nikada”.
  Zato cure pamet u glavu i pazite koga birate za životnog partnera 🙂
  Lijep pozdrav!

 4. stefi
  08/12/2012 at 10:58 am Permalink

  @Hvala Iluzijo i je ozbiljna tema pisana je za blog”Stop nasilju nad ženama”.Pozdrav od srca.
  @Marija u potpunosti se slažem sa tvojim komentarom znam da ima i nasilnih žena ali su u manjini ,istina svaka žena mora nasilniku sama reći dosta ali ima i to ali gdje je uvijek egzistencija djece u pitanju.Veliki pozdrav.
  @Marko hvala ti od srca slažem se sa svakom tvojom riječi i pouka je dobra”Tko jači taj kvači”a o pameti da ne zborimo ali ne piše svakom na čelu kakav je dok se ne razotkrije u potpunosti.Lijep pozdrav.

 5. Iluzija
  08/12/2012 at 11:11 am Permalink

  Nasilnici djeluju na razne načine. Mnoga djetinjstva su uništena jednim dijelom i zato jer žene nemaju snage reći dosta je bilo. Nažalost brzi smo u osudi slabih žena, ono što one trebaju je podrška, nekoga da ih nauči živjeti samostalno. Mislim da žene koje ostaju uz nasilnike same posjeduju ogromno dozu nesigurnosti, mislim da se jednog dana probude i pitaju, kako se to desilo, jesam li to uistinu ja? Gdje sam pogriješila.

  lako je osuđivati i biti pametan, teško je poduzeti nešto, svjesno razoriti i ono malo lažne sigurnosti, teško je preuzeti potpunu odgovornost za čitavu obitelj i njihovu egzistanciju, naročito u društvima koja su izrazito patrijahalna kao što je naše.

  Nasilje, nije važno u kojem obliku ostavlja duboke tragove na žrtvama, djeca žrtve također uče nasilje kao obrazac ponašanja. To je jedan zao krug iz kojeg je teško izaći.

 6. stefi
  08/12/2012 at 5:45 pm Permalink

  Hvala ti iluzijo na ovom lijepom komentaru, da na djecu sam posebno slaba jer sam u svom radu sa njima vidjela mnogo patnji koje zlostavljači ni ne vide a ni ne žele vidjeti.Veliki pozdrav od srca ti šaljem.

 7. ENEDIEL
  08/12/2012 at 9:59 pm Permalink

  sve je receno.mogu samo rec da se slazem u misljenju.pozdrav

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.