Triptih umjetničkog izražaja

Jasenka Medvedec ljubav prema pisanoj riječi njeguje od osnovne škole, a još kao djevojčica umjetnosti je bila naklonjena te vrlo rano postaje članicom zbora folklorne skupine i foto grupe. Iako je rođena u Zagrebu, gdje završava osnovnoškolsko obrazovanje, a potom srednju školu u Samoboru, danas ipak veći dio godine živi u Biogradu na Moru, gdje posebno uživa u očaravajućim ljepotama  izlaska i zalaska Sunca, uz šum mora koji su vječna inspiracija ove umjetnice koja fotografijom i stihom ovjekovječuje ljepotu. Pod pseudonimom Enediel, Jasenka 2012. počinje svoja stvaranja objavljivati po portalima te je članica brojnih udruga, unutar kojih aktivno djeluje te sudjeluje na brojnim pjesničkim natječajima te je zastupljena u brojnim zajedničkim pjesničkim zbirkama.

„More mojim očima“ naziv je Jasenkine prve zbirke pjesama, koju objavljuje 2016.godine, te današnja izložba, kojom se samostalno po treći put predstavlja, nosi isti naslov.
Kao što vidimo, riječ je o koloritnom umjetničkom triptihu.
Doslovno, more umjetnosti se nalazi danas pred nama koje objedinjuje, stih, sliku te priču kroz postavljene osobe u lutkama, koje impliciraju stvarnu životnu priču.

Žena koja se gleda u ogledalo, ne vidi sebe, vidi kamen,sliku svog unutarnjeg stanja. Poput Šenoinih Kamenih svatova zaustavljenih u kletvi vremena i života. Vrisak neprotočnosti življenja popraćeni su stihovima autorice koja kroz poetsku prizmu opisuje život skamenjen u vremenu.
S druge strane, imamo baku i djeda koji čekaju, opet zaustavljeno vrijeme srca, ali ne i vrijeme u vremenu. Godine prolaze, a čežnja za susretom koji se priželjkuje pretvorio ih je u starost, ali nada je ta koja traje.
Fotografije koje nas okružuju kao i njihove dimenzije, ovaj triptih umjetničke priče zaokružuje koloritom mora i zalaskom Sunca i prirode općenito, koje potvrđuju da se ipak uza sve nedaće ponekad nemilosrdnog života, čovjek mora nadati i živjeti svoj život, jer naposljetku, Jasenka svojom izložbom poput Scarlett O’ Hare poručuje : „Sutra je ipak novi dan“.

Nikolina Mojić, pjesnikinja
Predsjednica Udruge za kulturu „MareArtis“ ZADAR

3 komentara za "Triptih umjetničkog izražaja"

 1. Lav
  19/07/2017 at 6:54 pm Permalink

  Bravo, Ene:)

 2. Marija
  19/07/2017 at 8:28 pm Permalink

  Ene je uvijek puna ideja!:)

 3. ENEDIEL
  19/07/2017 at 9:02 pm Permalink

  Hvala Lave, Marija ,Mihaela, hvala na objavi i samo da kažem izložba je postavljena u Gradskoj knjižnici Zadar i traje do 30.07.2017., ako je neko u mogućnosti u prolazu ili godišnjem odmoru neka svrati.
  Lijep pozdrav svima ,otvorenje je bilo lijepo, puno posjetitelja i čitali smo stihove o moru.

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.