Zbirka pjesama “Žena u Meni” Maje Šiprak Brletić

Pedgovor drugom izdanju

Govoriti o zbirci pjesama „Žena u meni“ Maje Šiprak Brletić znači pričati o ljubavi jer je ljubav tematska konstanta  zbirke. Nije ta ljubav nestalna, prevrtljiva, varljiva i koketna. Ona nikada ne eruptira u nešto teško, mračno i rušilačko.

Ljubav je to toplog, strastvenog, ženstvenog tona koja je sa sebe skinula sve obmane imaginacije i pružila se pred nama lijepa, zavodljiva,  iskrena  te se podaje  čitatelju gola, stvarna i sugestivna.

Ona je impuls i nadahnuće, potreba koju autorica svakodnevno diše, njezina uvjerljiva, autentična preslika stvarnosti.

/Tko zna/

 

Žena sam  koja snove u stvarnost pretvara

toliko  ti bliska  po snovima

dok  želju u ljubav pretvaram

raširenih ruku i otvorena pogleda

rušim ograde i dodirujem strahove.

Duhovni profil žene je naglašene osobnosti, suptilan, blag, ali i strastven, podatan, s dahom zrele erotike. Njezina je požuda romantična, želja za pripadanjem silna.

Tu bujicu žudnje autorica prigušuje, nalazi riječi koje će sve reći, a neće povrijediti. /Idem/

 

Iza spuštenih kapaka

još uvijek osjećam bujicu strasti

koju nitko ne vidi, ne naslućuje

i ne očekuje od mene.

Muškarac u pjesmama, iako važna figura, stoji u pozadini. Autorica ne opisuje ni njegovu fizionomiju, niti njegovu osobnost. On  je tu kao portret ljubavi, simbol silne emocije žene koja bez ljubavi ne želi i ne može ostvariti svoje ženstveno i ljudsko biće.

Muškarac je nedjeljivi dio ženina života, drugi dio duše, potreba koja se diše kao što se ljubav diše da bi dala smisao i začin životu.

/Ti i ja/

                  U  tom jedinstvu prostranstva svemira

duše su nam  se pronašle

mada oboje znamo

u  kojem smo se

procjepu vremena susreli

zaustavili

ta bespuća nade.

Ton pjesama ove zbirke je jednostavan, prisan i blag.  Nema u njemu nota koje remete sklad, zamornih metafora koje će zaustaviti misao. On teče harmoničan i jasan, otvorenog komunikacijskog kanala, značenjski nedvojben.

Pjesme Marije Šiprak Brletić nemaju tendenciju otkriti sve slojeve ženina bića jer to nikada nikome nije uspjelo. One otkrivaju  konkretnu, osebujnu i zanimljivu žensku psihu  koja u srcu i tijelu pjesnikinje živi svoj poseban, intiman i lijep svijet.

 

Marija Juračić, prof.

 

13 komentara za "Zbirka pjesama “Žena u Meni” Maje Šiprak Brletić"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.